Dansk Magisterforening

Isaac arbejdede 37 timer for nul kroner: ”Total normalt i DR”

"Shit, hvorfor fanden fandt jeg mig i det?" siger Isaac Macaulay om sin praktiktid i DR, hvor han arbejdede som producer på fuld tid, selv om han blot var praktikant ansat til 13 timer om ugen, fortæller han. © Foto: Jacob Nielsen.

Del artikel:

Isaac Macaulay var ulønnet praktikant i DR med en kontrakt på 13 timer om ugen. Men reelt arbejdede han fuld tid som tilrettelægger af P1-programmet 'Klog på Sprog', fortæller han.

I september 2022 blev 47 DR-ansatte fyret, og kort tid efter fik DR travlt med at finde ulønnede praktikanter. 

På et tidspunkt var 13 ud af 20 ledige job på DR’s egen hjemmeside rubriceret som ’ulønnede praktikantstillinger’.

Isaac Macaulay var en af de studerende, der fik øje på annoncerne, og det lykkedes ham at få en delt stilling som praktikant på henholdsvis 'P1 Debat' og 'Klog på Sprog' med Adrian Hughes som vært i fem måneder fra januar 2023.

”Vi lover dig et inspirerende ophold i DR, hvor du lærer og oplever en masse,” lød det tillokkende i jobopslaget.

Løftet om et lærerigt ophold blev i allerhøjeste grad opfyldt, lyder det i dag fra 23-årige Isaac Macaulay, der læser litteraturvidenskab på Københavns Universitet (KU).

Men på en helt andet måde, end han havde regnet med, da han indgik aftalen med DR.

Da jeg kom til DR, var jeg bare så glad for at være der. Så arbejdstiden var nærmest det sidste, jeg tænkte på

Isaac Macaulay, tidl. praktikant i DR

Ifølge Isaac Macaulay arbejdede han reelt 37 timer om ugen, herunder i rollen som den egentlige tilrettelægger på 'Klog på Sprog'. Praktikkontrakten, som er underskrevet af DR, lød ellers på 13 timers ugentligt arbejde, og DR’s egne retningslinjer tillader ikke, at praktikanter indgår som en del af den journalistiske normering.   

”De sagde ikke specifikt, at jeg skulle arbejde fuld tid, men de ville have, at jeg skulle arbejde mandag og tirsdag på 'P1 Debat', og så onsdag, torsdag og fredag på 'Klog på Sprog'. Så det lå ligesom i kortene,” siger Isaac Macaulay.

Arbejde til hele ugen

Ifølge Isaac Macaulay var arbejdsgangen på 'Klog på Sprog' sådan, at han om onsdagen lavede såkaldte præinterviews med kilderne til fredagens program. Derudover lavede han SoMe-opslag i samarbejde med DR’s SoMe-ansatte.

”I praksis lavede jeg dog også en del interview mandag og tirsdag, efter jeg havde lavet 'P1 Debat', ligesom jeg de dage fik mails fra Adrian, som han forventede, at jeg svarede på,” forklarer Isaac Macaulay.

Producer Svala Sigfusardottir og vært Adrian Hughes var selv kun på arbejde torsdag og fredag.

Torsdag morgen gennemgik Isaac Macaulay sammen med produceren og Adrian Hughes sine interviews og notater, hvorefter han i løbet af torsdagen skrev manuskriptet til udsendelsen i samarbejde med Adrian Hughes.

Isaac Macaulays beskrivelse bliver bekræftet af Svala Sigfusardottir, der arbejdede på 'Klog på Sprog' frem til maj 2023. Ifølge hende blev retningen for næste uges udsendelse lagt af praktikanten, Adrian og hende selv efter fredagens optagelse.

Det var i høj grad praktikantens ansvar at sørge for, at alting var på plads til om fredagen

Svala Sigfusardottir

”Herefter blev meget lagt i hænderne på praktikanten. Eftersom producer og vært kun var på arbejde torsdag og fredag, var det i høj grad praktikantens ansvar at sørge for, at alting var på plads til om fredagen,” siger hun.

På DR.dk er Isaac Macaulay da også anført som enetilrettelægger af 14 udsendelser fra januar til april.

Luftige løfter

Men hvorfor påtog Isaac Macaulay sig overhovedet at arbejde så meget, når han havde en 13-timers kontrakt i hånden? Selv forklarer han det sådan:

”Jeg fik indtryk af, at det var sådan det foregik, og da jeg kom til DR, var jeg bare så glad for at være der. Så arbejdstiden var nærmest det sidste, jeg tænkte på. Også fordi jeg blev ledt med den der gulerod. At man kan få et job, der en dag gør, at du kan blive kendt. Det er noget, der bliver antydet hen ad vejen,” siger han.

Redaktøren på 'Klog på Sprog' fortalte ham en dag, at han var en af de ”gode praktikanter” og i betragtning til et job som produktionsassistent efter sommerferien.

”Og det lød da fedt, tænkte jeg. Men så fortæller en erfaren kollega mig, at det reelt er en tilkaldevagt til 100 kr. i timen, hvor man blandt andet skriver folk ind i døren, altså sekretærarbejde. Og der sidder 4-5 på en redaktion, som bare venter på det job,” siger Isaac Macaulay.

”Så det er guleroden, der holder praktikanterne kørende. For nogle heldige ender det måske med et journalistjob på freelancevilkår. Men for langt de fleste er det en distraktion og en kæp i hjulet på deres studier.”

37 timer var mere end rigeligt for Isaac Macaulay, der i teorien skulle studere ved siden af praktikstillingen. Men i en periode blev der faktisk skruet endnu mere op for arbejdstiden, da Svala Sigfusardottir og Adrian Hughes skulle holde ferie forskudt af hinanden.

”Der var 3-4 uger, hvor vi arbejdede dobbelt så meget som normalt for at forproducere udsendelser til deres ferie,” siger Isaac Macaulay.

Efterfølgende havde han en uges fri og tid til at tænke over sin situation.

”Jeg er nok ikke så god til at mærke efter, hvordan jeg har det, men i den uge begyndte jeg at overveje tingene. Samtidig fandt jeg ud af, at min producer i tre måneder havde forsøgt at få flere timer i sin freelancestilling, men var blevet afvist. Og der stod jeg med en 13 timers kontrakt og arbejdede løs. Shit, hvorfor fanden fandt jeg mig i det?”

Tip os

Har du haft lignende oplevelser som praktikant på DR? Eller har du andre eksempler på dårlige arbejdsforhold?

Skriv til Thomas Bøttcher på tb@dm.dk.

I et forsøg på at reducere arbejdsbelastningen foreslog Isaac en løsning, hvor han udelukkende tog arbejde for 'Klog på Sprog'.

Det afviste redaktørerne for 'P1 Debat' og 'Klog på Sprog'. De bad ham i stedet om at få Københavns Universitet til at skrive under på, at han kunne arbejde 37 timer resten af foråret.

”Det var deres budskab, og ellers kunne jeg ifølge redaktørerne ikke fortsætte,” fortæller Isaac Macaulay. 

Vel vidende at KU ikke kunne gå med til det, bad han DR konvertere praktikantstillingen til en freelancestilling. Det afviste DR.

Efterspillet

På det tidspunkt var Isaac Macaulay klar over, at tiden i DR var slut. Men han blev forbløffet over DR’s efterfølgende adfærd.

Jeg kan ikke huske, hvad jeg har haft af samtaler med Isaac. Dem har jeg haft så mange af

Adrian Hughes, vært på P1-programmet Klog på Sprog

Det startede med et opkald fra Adrian Hughes.

”Det første han siger, er, om jeg da ikke var klar over, at jeg sad i en fuldtidsstilling,” fortæller Isaac Macaulay.

”Det overraskede mig, for det var jo ikke en fuldtidsstilling. Og det var også skuffende, at det var hans første reaktion, frem for at spørge til, hvad der var sket. Det var som om han sagde: Nå, det er dit problem.”

Adrian Hughes kan i dag ikke bekræfte, at han har formuleret sig sådan.

”Jeg kan ikke huske, hvad jeg har haft af samtaler med Isaac. Dem har jeg haft så mange af, så det kan jeg hverken be- eller afkræfte. Kan du selv huske, hvad du sagde i en telefon for seks måneder siden?” siger Adrian Hughes.

Han ønsker ikke at oplyse, om Isaac Macaulay i sin praktiktid arbejdede fuld tid eller ej.

”Der er jeg nødt til at henvise til redaktionschef Mette-Line Thorup”, siger han.

Adrian Hughes var vært på 'Klog på Sprog', da Isaac Macaulay var ansat som praktikant. Han kan ikke huske at talt med Isaac om problemet med, at Isaac reelt arbejdede på fuld tid som producer. © Pressefoto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Mette-Line Torup, der i øjeblikket er på ferie. Men hun har tidligere fortalt om sit syn på sagen. Det skete i forbindelse med et møde den 11. maj med DM’s tillidsrepræsentant i DR.

Forinden – efter telefonsamtalen med Adrian Hughes - havde Isaac Macaulay fået den opfattelse, at også hans redaktør Hanne Barslund bagatelliserede misforholdet mellem praktikkontraktens ordlyd og hans reelle arbejdstid.

”Det var som om, at det først nu gik op for hende, at min kontrakt var på 13 timer, men at det i øvrigt var min egen skyld, hvis jeg havde arbejdet for meget”, siger han.

Derefter kontaktede han DM’s tillidsrepræsentant, der efterfølgende havde to møder med Mette-Line Thorup.

Ifølge tillidsrepræsentantens referat fra det andet møde anerkendte Mette-Line Thorup, at DR på grund af ”rod" med Isaacs kontrakt havde haft opfattelsen af, at han var ansat som praktikant i en fuldtidsstilling – og ikke de 13 timer, som fremgår af kontrakten.

DR tilbød derfor Isaac 5.000 kr. i kompensation.

Det er jeg meget uenig i

Svala Sigfusardottir

Men det fremgår også af referatet, at Mette-Line Thorup ”ikke vil anerkende, at Isaac har lavet reelt arbejde”. På DR Lyd er Isaac Macaulay ellers anført som den eneste tilrettelægger af 14 programmer fra januar til april.

”Mette-Line siger, at produceren Svala Sigfusardottir har været hovedtilrettelægger på programmerne, selvom hun står som producer på programmerne på DRInde,” står der i tillidsrepræsentantens referat.

Men Mette-Line Thorups beskrivelse af rollefordelingen på 'Klog på Sprog' bliver nu afvist af Svala Sigfusardottir.

”Det er jeg meget uenig i. Jeg havde meget med programmet at gøre, men jeg var ikke hovedtilrettelægger. Jeg har for eksempel ikke lavet interviews,” siger hun.

Hun afviser samtidig påstanden om, at Isaac Macaulay ikke lavede reelt journalistisk arbejde. Det var i høj grad praktikantens ansvar at have alt på plads til fredagens optagelse, påpeger hun.

”Da Isaac stoppede, erstattede man ham med en freelance tilrettelægger, som blev lønnet under DJ-overenskomsten. Det understreger jo bare, at praktikanternes arbejde er journalistisk, og at redaktionen ikke fungerer uden praktikantens arbejde.”

”Det er fuldstændig accepteret i DR”

I tiden på DR interviewede Isaac Macaulay blandt andet forfatter Glenn Bech og TV-vært Kim Bildsøe Lassen. Det var godt for hans ego, husker han.

”Men jeg tror ikke, at det var så godt for mig. Jeg blev ligesom så mange andre fanget af tanken om et rigtigt job på DR og alt det, der ville følge med”, siger han.

Da han stoppede, fik han en DR-kaffekop. Adrian Hughes bemærkede, at Isaac kunne tage DR-koppen med til Smukfest og vise sig som festivalgæsten med mest kulturel kapital, fortæller Isaac.

”Det var spydigt, men også sandt. DR kan behandle folk som fæ, fordi man til gengæld får den prestige, der er forbundet med at være tilknyttet DR. Og fordi DR samtidig tilbyder et håb om, at man til sidst kan få et rigtigt job”, siger Isaac.

Derfor var han heller ikke den eneste i den nedre del af hierarkiet, der arbejdede langt ud over det, der står i kontrakten, fortæller han.

”Det var totalt normalt i DR. Det er det, man gør, når drømmen er at få et arbejde. Og det er fuldstændig accepteret,” siger han.

”Selvom jeg arbejdede til kl. 16 og nogle gange kl. 18 uden at få løn, var der aldrig nogen, der sagde til mig, at nu skulle jeg også gå hjem. Og det er vel nok fordi, at andre - også dem, der sidder løst på stolen - er afhængige af en.”

Jeg undrer mig over at en sag som denne kan opstå i DR

Jan Gloggengieser Gam, advokat i DM

Isaac Macaulay advarer andre studerende mod at søge en ulønnet praktikstilling i DR.

”Lad være med at gøre det. Lige nu er vilkårene ikke i orden. Tag i praktik et sted, hvor arbejdsforholdene er i orden.”

DM er gået ind i sagen og har rettet henvendelse til DR på vegne af Isaac Macaulay.

"Jeg undrer mig over at en sag som denne kan opstå i DR. Jeg har derfor indkaldt ledelsen i DR’s HR-afdeling til et formelt forhandlingsmøde med henblik på at få sagen belyst og behandlet i det fagretlige system," siger advokat i DM, Jan Gloggengieser Gam.

P1-redaktør Hanne Barslund ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Akademikerbladet arbejder på at få et interview med P1-redaktionschef Mette-Line Thorup.