Han kæmper for en 4-dages arbejdsuge: ”Der er noget galt med vores arbejdsliv"
Hos det nystiftede ’Institut for 4-dages arbejdsuge’ vil man arbejde for, at flere arbejdspladser sætter arbejdsugen en dag ned. Foto: Frank Lohmann. © Foto: Frank Lohmann
"Der er noget galt med vores arbejdsliv, som det ser ud i dag," siger Bo Kønskov. Han drømmer om, at flere kan arbejde mindre.
Bo Kønskov har tabt sig 30 kilo, siden han i 2019 begyndte at arbejde fire dage om ugen.
”Det var 30 overflødige kilo,” indskyder direktøren for det nystiftede 'Institut for 4-dages arbejdsuge'.
Den ekstra ugentlige fridag gav ham et større overskud til at vælge grøntafdelingen i supermarkedet frem for pizzeriaet.
Det er netop den følelse af overskud, han er drevet af at kunne give videre til andre. Derfor har Bo Kønskov været med til at stifte Institut for 4-dages arbejdsuge sammen med adfærdseksperten Morten Münster og en række andre fra IT-virksomheden Abtion.
”Der er noget galt med vores arbejdsliv, som det ser ud i dag. Flere og flere får depression og angst- og stresstilfælde. Vi ser, at medarbejdernes engagement er historisk lavt. Men der findes en anden vej at gå,” siger Bo Kønskov.
Den anden vej er bygget af ting som færre arbejdstimer til samme løn for at medarbejderne kan have en bedre work/life-balance, mener han.
”Det er længe siden, jeg har tænkt tanken, at jeg føler mig stresset. Overskuddet er en positiv og god spiral.”
Det er længe siden, jeg har tænkt tanken, at jeg føler mig stresset.Bo Kønskov, direktør i 'Institut for 4-dages arbejdsuge'
FAKTA OM 'INSTITUT FOR 4-DAGES ARBEJDSUGE'
Hvem: Det er ejerkredsen bag virksomheden Abtion, der sammen med adfærdseksperten Morten Münster har stiftet Institut for 4-dages arbejdsuge som en selvstændig virksomhed.
Hvad: Instituttet står på to ben. Dels skal det holde masterclasses og rådgivning for virksomheder. Dels skal det lægge en masse arbejde i at udbrede 4-dages arbejdsuge via forskning og formidling. Virksomheden har planer om at lave en national undersøgelse af effekterne ved 4-dages arbejdsuge.
Læs mere på 4.dk.
Mindre arbejde, mindre stress
Bo Kønskov var direktør i det digitale bureau Abtion, da det som en af de første arbejdspladser i Danmark indførte 4-dages arbejdsuge.
Hans viden om emnet bygger på egne erfaringer fra Abtion, på baggrund af indsigter og data fra cirka 100 virksomheder i Danmark og på en bestemt engelsk undersøgelse.
”En 4-dages arbejdsuge nedsætter stress, sygdom, negative følelser og antallet af opsigelser. Samtidigt er produktiviteten den samme eller højere. Det peger på, at det her er en mere bæredygtig måde at arbejde på,” siger Bo Kønskov.
Bo Kønskov lægger særlig vægt på en engelske undersøgelse, som tidligere på året kunne dokumentere de positive resultater af en 4-dages arbejdsuge. Et resutat, som dog blev diskuteret frem og tilbage, blandt andet med temaet om, hvorvidt man kunne overføre den til andre virksomheder.
De fire dage er ikke det bærende element, mener Bo Kønskov. Den måde, arbejdslivet ser ud på, skal bare give mening for den enkelte.
“Nogle kan godt lide at arbejde meget, og vil ikke gå ned i tid. Hvis man har et sundt arbejdsliv med fem dages arbejdsuge, så er det jo supergodt. Der er ingen tvang. Men jeg drømmer om en fremtid, hvor flere kan reducere sin arbejdstid. Det, tror jeg på, ville være sundt og godt for samfundet,” siger Bo Kønskov.
På 'Institut for 4-dages arbejdsuge' arbejder de (selvfølgelig) også selv fire dage om ugen. Foto: Frank Lohmann.
Økonomi og erfaringer
Bo Kønskov ved godt, at det ikke er alle, der er lige begejstrede for tanken om en 4-dages arbejdsuge.
Han hører ofte argumentet om, at det ikke er økonomisk bæredygtigt for samfundet og velfærden.
“Jeg synes, det er hurtigt, nogle afviser 4-dages arbejdsuge som løsningsmodel. Medarbejderne får samme løn med den enkle præmis, at virksomheden kan det samme. Den omsætter for det samme, og medarbejderne betaler det samme i skat,” siger Bo Kønskov.
De data fra cirka 100 virksomheder, som Bo Kønskov bygger en del af sin viden på, stammer hovedsageligt fra vidensmedarbejdere i den private sektor. Offentligt ansatte og produktionsarbejdere vil instituttet arbejde for at være med til at undersøge på et dybere plan.