Dansk Magisterforening

Reaktioner fra ordførere på reform

Del artikel:

 

 

 

 

 

Sofie Lippert, SF.

Vi hilser idéen om mere fleksible veje gennem uddannelsessystemet velkomment, men det er kun fleksibelt hvis de studerende har et reelt valg. Derfor er vi bekymrede for at regeringen lægger op til at studerende, der går på bacheloruddannelser, hvor der både findes en kort og en lang kandidat, kun skal have retskrav til den korte. Det vil skabe et A- og et B-hold og et ekstra pres gennem bacheloruddannelsen på de studerende, der ønsker at præstere godt nok til at få den lange kandidat. Samtidig er vi meget bekymrede for, hvad det kommer til at betyde for professionsuddannelserne, når universitetsuddannelserne bliver kortere og mere arbejdsmarkedsrettede.

Derudover er vi meget skeptiske over at regeringen lægger op til at det skal gælde for så mange uddannelser, det vil ramme nogle områder rigtig hårdt, når andre bliver fritaget (hvilket vil være nødvendigt på en række områder som fx civilingeniører, pædagogiske og sundhedsfaglige kandidater, der primært tages oven på professionsbachelorer og tandlægeuddannelsen og medicinstudiet).

© foto: Steen Brogaard

Katrine Robsøe, Radikale Venstre

"Regeringen har gang i et enormt farligt eksperiment med vores fælles fremtid. Vi skal i stigende grad leve af vores kloge hoveder, vores idéer og evne til at gøre ting smartere. Når unge uddanner sig, skaber det jo kæmpe velstand for hele vores samfund og sikrer vores fremtid. Derfor er jeg meget bekymret for, at regeringen nu arbejder aktivt for at sænke uddannelsesniveauet i Danmark for første gang nogensinde!”

”I Radikale Venstre drømmer vi om bedre uddannelsesmuligheder for alle og om, at vi også i fremtiden har nogle af verdens bedste uddannelser. Men jeg køber simpelthen ikke regeringens præmis om, at vi først må slagte vores uddannelser for at kunne forbedre dem! Hvad med i stedet at geninvestere de 2%, som Lars Løkke hvert år sparede på universiteterne, da han var statsminister?”

”Jeg er så træt af, at investeringer i uddannelse altid skal betales af de studerende selv. Regeringen skærer nu massivt i vores kandidatuddannelser for derefter at påstå, at nedskæringen i virkeligheden er en gave til uddannelserne. Men en gave blegner altså lidt, hvis man selv har betalt den. Især hvis det ikke engang er noget, man ønsker sig.”

Marlene Harpsøe, Danmarksdemokraterne

”Det er et spændende udspil, som vi i Danmarksdemokraterne ser frem til at få uddybet ved forhandlingerne. Vi er enige i, at uddannelserne i højere grad skal kobles direkte til arbejdsmarkedet. Der er stor mangel på arbejdskraft, og derfor er det både til gavn for virksomheder og studerende at koble studie og arbejdsliv bedre sammen”, siger Marlene Harpsøe, uddannelsesordfører hos Danmarksdemokraterne.

 

”Det er afgørende, at vi får investeret flere penge i erhvervsuddannelserne og professionsuddannelserne, da det er disse, som vi i høj grad mangler for at løse de udfordringer vi står med i fremtiden. Derudover er vi positive overfor kortere kandidatuddannelse der, hvis det kan gøre de studerende bedre klar til det arbejdsliv, der venter” uddyber hun.