Museum vil have praktikant til at stå i receptionen hen over sommeren
Meik Wiking ejer Lykkemuseet og søger nu en praktikant, der skal sidder i receptionen hen over højsæsonen. © Foto: Ken Mckay/Shutterstock/Ritzau Scanpix.
A-kassen advarede om at tage en virksomhedspraktik på Lykkemusset, fordi det kunne koste dagpengene. Museets direktør afviser kritikken og siger, at stillingen er tiltænkt studerende.
Det er sommer, og på mange museer landet over betyder det derfor højsæson for besøgende. Det gælder ikke mindst på Lykkemuseet – The Happiness Museum, som i et jobopslag ”tilbyder et sommerpraktikprogram fra juli til september”.
Men jobopslaget forarger cand.mag. Andreas Petersen. Han har selv museumsrelevant kandidatuddannelse og har arbejdet på flere museer. Han tror, det handler om, at museet mangler en receptionist til at sælge billetter og til at være guide.
”Jeg er selv fra museumsverden og har lavet meget gratis arbejde gennem årene, men jeg har altid fået relevant erfaring og kontakter, som jeg har kunnet bruge bagefter, og det ser dette job slet ikke ud til at tilbyde. Det ser jo ud til, at man kommer til at sidde helt alene i receptionen”, siger Andreas Petersen.
Ifølge jobopslaget skal praktikanten håndtere receptionen, byde gæster velkommen og sælge billetter og gavebutiksartikler. Praktikanten skal også:
- Introducere gæster til de forskellige udstillinger og forklare forskningen bag dem
- Gennemføre korte ture
- "Generelt at sikre, at hver gæst går derfra med en bedre forståelse af de ting, der virkelig gør os glade"
Direktør for Lykkemuseet Meik Wiking afviser kritikken og siger, at opslaget ikke er møntet på virksomhedspraktik.
”Vores praktikophold er umiddelbart tiltænkt studerende, som har lyst til at prøve kræfter med de forskellige opgaver, der er i det daglige på vores museum. Alle vores medarbejdere udfører både udviklingsopgaver og mere praktiske opgaver, og det gælder naturligvis også praktikanterne. Størstedelen af de praktiske opgaver på museet varetages i øvrigt af lønnet arbejdskraft”, skriver Meik Wiking i et mailsvar.
I jobopslaget står der dog intet om, at det er en studerende, som museet ønsker til stillingen, som altså også er angivet som ”ulønnet”. Andreas Petersen sammenligner derfor jobbet med en studentermedhjælper, der bare ikke får almindelig løn.
”Jeg ser ingen grund til at museet ikke skulle have penge til at betale for den arbejdskraft, de søger. Slet ikke nu, hvor det er højsæson”, bemærker Andreas Petersen.
A-kassen advarede: Du kan miste dagpengene
Andreas’ kone er ledig og taler ikke flydende dansk. Hun havde derfor overvejet at søge jobbet for at få foden indenfor i museumsbranchen. Men da de begge fik kigget nærmere på jobopslaget, kom de hurtigt på andre tanker.
”Da vi snakkede med vores a-kasse om det, sagde de, at det ikke kunne lade sig gøre uden konsekvenser. For det er et lønnet arbejde som camoufleres som frivilligt arbejde, og derfor ville min kone blive trukket i dagpenge for de timer, hun ville arbejde på museet”, siger Andreas Petersen.
Magistrenes A-kasse bekræfter over for Akademikerbladet, at det vil være næsten udelukket, at jobcentret vil godtage en praktikperiode på over 4 uger, som jobopslaget ellers lyder på.
”Virksomhedspraktikken bør som udgangspunkt ikke være driftsbetonet. I så fald er det kun i en kortere periode med henblik på at oplære til en ordinær ansættelse efterfølgende”, oplyser MA til Akademikerbladet.
”Hvis medlemmet absolut vil praktikken uanset jobcenterets accept, ja, så er det korrekt, at det må blive for medlemmets egen regning – uden dagpenge i ryggen”.
Reklamesøjle eller museum?
Lykkemuseet skal gøre de besøgende klogere på lykkens historie og geografi, og måske bliver de selv lidt lykkeligere af et besøg.
Museet har dog i en anmeldelse i Berlingske fået kritik for nærmere at ligne en niendeklasses projektopgave og for mest af alt at fremstå som en reklamesøjle for museets stifter og direktør Meik Wikings to bøger om lykke.
Han grundlagde The Happiness Research Institute i København i 2013 og leder Lykkemuseet, som åbnede i foråret 2020. Da Akademikerbladet får fat i Meik Wiking er han først ikke klar over, at museet overhovedet har dette jobopslag ude. Det er en praktikants ansvar, fortæller han.
Senere sender han følgende svar på mail:
”Fik talt med min kollega i går, som står for opslaget. Praktikken er betalt for dem, der ønsker det. Der skulle være nogle, som ikke kan få deres ECTS point, hvis det er betalt, så derfor er det optional”.
Fik talt med min kollega i går, som står for opslaget. Praktikken er betalt for dem, der ønsker detMeik Wiking, direktør for Lykkemuseet
Akademikerbladet har spurgt, hvad Lykkemuseets direktørs reaktion er på, at det tre måneder lange praktikophold ikke bør være over 4 uger, når det er virksomhedspraktik, og at det ulønnede praktikjob kan få konsekvenser for om man kan få dagpenge i praktikperioden, som MA påpeger det.
”Som tidligere nævnt er det almindelig praktik for studerende, vi tilbyder - og ikke virksomhedspraktik. Og vi tilbyder som tidligere nævnt også løn i nogle tilfælde”, svarer Meik Wiking.
Lykkemuseet havde ved deadline endnu ikke ansat nogen i stillingen.