Spring menu over
Dansk Magisterforening

Martin talte grimt om sin karriere: "Det var befriende"

Forfatter Martin Ellermann

Karrieren kan ende som en ørkenvandring, hvis man skruer forventningerne for højt op, siger Martin Ellermann. © Foto: Anne-Mette Vinter

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Vi har store forventninger til vores arbejdsliv, men nogle gange så store, at det rammer os hårdt i nakken, når vi indser, at de ikke kan blive opfyldt. Forfatter Martin Ellermann er gæst i Akademikerbladets podcast ’Karriere på hovedet’.

Det kan være en hård landing, når store forventninger til karriere og arbejdsliv rammer virkeligheden, som aldrig er helt så rosenrød, som vi går og bilder hinanden ind.

Det fortæller forfatteren Martin Ellermann om i 4. afsnit af Akademikerbladets podcast ’Karriere på hovedet’. I flere af sine romaner har han kredset om arbejdets skyggesider, og det gør han også i sin seneste bog ’Arbejdsliv’, der udkom i slutningen af 2022.

Den handler om en person, der plages af bristede forhåbninger om sit eget arbejde. Kvalitet og kreativitet bliver ikke belønnet. Det vigtigste er at fedte for chefen, sige de ”rigtige” ting og positionere sig i forhold til egne muligheder. Og for hovedpersonen bliver frustrationen mere og mere drænende. Det suger simpelthen livskvaliteten ud af hele hans tilværelse.

Har selv oplevet det

De følelser, bogen beskriver, er ikke fri fantasi. Selv om historien ikke er en selvbiografi, så baserer den sig på oplevelser, Martin Ellermann har haft i sit eget arbejdsliv.

”Den desillusion, der følger med arbejdslivet, har jeg selv høj grad oplevet. Jeg har arbejdet inden for et felt, hvor man i høj grad skal have en positiv fortælling om arbejdet. Så for mig har det været befriende bare at tage nej-hatten solidt på, være superkynisk og superpessimist omkring det og kunne få lov at dvæle ved de negative følelser. Så det er meget ærligt, det jeg gør”, siger han.

Og ærlighed er generelt en mangelvare i vores sprog om karriere og arbejde, mener Martin Ellermann. Og han ved det, for han har selv været med til at konstruere glansbillede-fortællinger i et job, hvor skrev employer branding-tekster og jobannoncer for store virksomheder. Det hele kommer til at lyde lækkert, smart og problemfrit. Men sådan er virkeligheden aldrig.

”Problemet med det er, at vi overtager lidt af den fortælling, når vi skal fortælle, hvad vi laver til sidemanden til en familiefest. Vi vil gerne have det der positive fokus og skabe den fede fortælling om, hvem vi er. Og vi er meget defineret af vores arbejdsliv, så slår vi ned i de positive udsteder.  Men det er en genre blottet for ærlighed. Det bliver pustet op, og vi accepterer det”.

Akademikere er særligt udsatte

Og måske er det særligt akademikere, der qua deres lange uddannelser er udsatte for opskruede forventninger til karrieren, siger Martin Ellermann, der selv en kandidatgrad i engelsk og amerikanske studier fra SDU og har dertil adskillige studier på sidelinjen.

”Jeg har hørt flere, der kommer ud på den anden side som nyuddannede og siger: Var det bare det? Man har gået så mange år på universitetet for at blive klogere, og så kommer man ud i et arbejdsliv, der ikke var så inspirerende, og hvor man måske ikke bruger så meget af det, man lærte. Så jeg tror, akademikere på den måde er mere i risikozonen for at få den her uforløste følelse omkring eget jobliv”.

Martin Ellermann medvirker i 4. afsnit af Akademikerbladets podcast 'Karriere på hovedet'. Du kan se de øvrige afsnit på Akademikerbladet.dk/lyd eller finde og tilmelde dig podcasten på din podcast-app.