Spring menu over
Dansk Magisterforening

Tech-giganter fyrer tusindvis af ansatte – men herhjemme mangler der stadig it-folk

Google vil skære sin medarbejderstab med 12.000 ansatte lød meldingen i januar 2022.

Hos Google kan man godt pakke ballonerne væk, for tech-virksomheden skal skære i staben med 12.000 ansatte, lød meldingen tidligere i januar. © Foto: Peter Dasilva/Reuters/Ritzau Scanpix

Del artikel:

De seneste uger har store amerikanske tech-virksomheder udmeldt tusindvis af fyringer blandt it-ansatte. Det har dog ikke ført til opbremsning i den danske it-branche, hvor krisen dog kan ramme.

Amazon planlægger at fyre 18.000 ansatte. Google vil skære sin medarbejderstab med 12.000, lød meldingen fra virksomhedens CEO Sundai Pichai den 20. januar. IBM afskediger 3900 ansatte. Spotify nedlægger seks procent af sin stab, hvilket svarer til 600 medarbejdere.

Og Apple fyrer 100 rekrutteringsfolk og vil drosle ned for nyansættelser, lød meldingen allerede sidste efterår, fortalte Bloomberg.

De dårlige nyheder har de seneste uger og måneder hobet sig op for en række af verdens største tech-virksomheder, som vil skære tusindvis af stillinger væk.  

Så sent som i efteråret 2022 lød meldingen fra den danske it-branche dog helt modsat: der mangler it-specialister.

Danske virksomheder oplevede i 2022 i stigende grad mangel på medarbejdere med de rette kompetencer inden for it-udvikling og -drift.

Når man kigger på danske mellemstore og store virksomheder med mindst ti ansatte, svarer 12 procent af de virksomheder, der beskæftiger it-specialister, at de havde ledige it-stillinger, der ikke kunne besættes. Blandt virksomheder med mere end 250 ansatte svarede 59 procent, at de havde vanskeligt ved at rekruttere it-specialister i 2022.

Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik i september måned 2022.

Danske virksomheder har en helt anden kultur for at ansætte og afskedige, end man har i USA

Mette Lundberg, direktør, IT Branchen

Danske virksomheder har en anden kultur

Når der er krise i verdens største tech-virksomheder så skyldes det, at der er tale om meget innovative virksomheder, der prøver ideer og koncepter af indenfor en række forskellige områder.

Det fortæller Mette Lundberg, som er direktør for politik og kommunikation i brancheorganisationen IT-Branchen, der repræsenterer flere end 800 virksomheder indenfor it.

”Det er ikke unormalt, at man ser dem hyre mange mennesker ind til et eller flere områder, og nogle år efter lukker nogle af dem ned igen, hvis de ikke viste sig at kunne holde som forretningside”, siger hun.

Men er der så grund til at frygte, at masseafskedigelserne i verdens største tech-virksomheder vil smitte af herhjemme og ramme danske it-virksomheder?

”Nej, slet ikke”, siger Mette Lundberg og uddyber:

”Først og fremmest skal man passe på med at sammenligne de store amerikanske tech-selskaber og det amerikanske marked med danske it-virksomheder. Danske virksomheder har en helt anden kultur for at ansætte og afskedige, end man har i USA, ligesom virksomhederne herhjemme sjældent tager helt så store udsving på deres vækstrejse, som man ser i USA”, siger Mette Lundberg.

2022 har derimod set mere end lovende ud for den danske IT-branche. Ifølge IT Branchen steg omsætningen af udstyr, it-løsninger og konsulentydelser således med 10,6 procent i andet kvartal 2022 til 77,5 mia. kr. Det er det højeste nogensinde.

”Lige nu oplever vi i Danmark ikke en opbremsning af markedet på samme måde som fx i USA. Men det er ikke ensbetydende med, at krisen ikke kan ramme os i Danmark”, siger Mette Lundberg.

Egentlig er det lidt overraskende, at antallet af it-stillingsannoncer har været på så højt niveau

Kaare Danielsen, direktør, Jobindex

Overudbud af it-stillinger

Hun forklarer, at der er et kommet et stigende omkostningspres på grund af inflation og stigende priser på el og råvarer. Desuden har antallet af it-stillinger faktisk også været faldende herhjemme i knap 10 måneder.

Den tendens bekræftes på Jobindex, hvor antallet af it-stillingsannoncer er faldet med ca. 20 procent det seneste år, men ligger dog stadig cirka 10 procent højere end før coronakrisen.

”Egentlig er det lidt overraskende, at antallet af it-stillingsannoncer har været på så højt niveau. Man kunne have troet, at det var faldet mere. Vi vil dog nok se, at antallet vil falde lidt yderligere i takt med, at ledigheden også begynder at stige lidt herhjemme, men nok ikke noget dramatisk”, siger Kaare Danielsen, som er direktør i Jobindex.

Per 1. december 2022 var der opslået 1603 it-stillinger på Jobindex. Og det er faktisk en lille stigning sammenlignet med måneden inden og første gang siden 1. januar 2022, at antallet af it-stillingsannoncer ikke falder.

Kaare Danielsen forklarer, at den største nedgang i antallet af jobannoncer er for arkitekter og sælgere. Det er udtryk for, at virksomhederne måske er lidt mindre optimistiske og tilbageholdende med at igangsætte nye, større projekter. En udvikling, der også kan ramme it-specialister.

Der har ifølge Mette Lundberg i lang tid været et overudbud af it- stillinger, da stort set alle virksomheder har efterspurgt it-eksperter indenfor de seneste år.

”Så der er blevet søgt efter langt flere it-folk, end der reelt findes på markedet. Over halvdelen af it-virksomhederne har faktisk helt måttet opgive at besætte stillinger indenfor de seneste 12 måneder, da de ganske enkelt ikke har kunnet finde folk”, siger Mette Lundberg.

Kommer der en krise i Danmark, hvor virksomhederne for alvor holder igen med at ansætte it-folk, vil vi nok se, at efterspørgslen går fra et unaturligt højt niveau til blot et højt niveau.

”Det vil ikke betyde så meget for behovet for it-kompetencer, hvor efterspørgslen stadig vil være højere, end der er folk til. Men en krise kan betyde, at medarbejderne vil blive i eller søge virksomheder med mere jobsikkerhed. Så der kan komme færre jobskifter”, siger Mette Lundberg.

Mette Lundberg er direktør for politik og kommunikation i brancheorganisationen IT-Branchen.
Verdens største tech-giganter fyrer tusindvis af ansatte, men den krise afspejler sig ikke i danske it-virksomheder, fortæller Mette Lundberg, som er direktør i brancheorganisationen IT Branchen. Foto: Morten Germund. © Foto: Morten Germund