Dansk Magisterforening

Dit arbejdsliv skal have servicetjek hvert tredje år

Anne Willemoes og Nana Christiansen sagde begge deres faste stillinger op for at finde en anden måde at arbejde på.

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Vi er opdraget til at tænke langsigtet om uddannelse og karriere. I virkeligheden skal vi tænke kortsigtet, siger makkerparret bag en guide i karriereskifte.

Anne havde konstant dårlig samvittighed.

Hun brugte rigtig mange timer på arbejdet, og det skete jævnligt, at børnene skulle vækkes og afleveres i institution af en barnepige. Samtidig syntes hun, opgaverne blev mere og mere trivielle og kedelige.

Alligevel var det enormt svært for hende at erkende, at hun havde brug for at lave om på sit arbejdsliv.

”Jeg gik og tænkte i flere år, at jeg skulle lave noget andet. Men på et tidspunkt spørger mig selv, om jeg ville være tilfreds med den måde, jeg havde brugt min tid på, hvis jeg kun havde et par måneder tilbage at lave i. Jeg kom frem til, at det ville jeg ikke, og at der måtte ske noget.”

Sådan fortæller Anne Willemoes i et nyt afsnit af Akademikerbladets podcast ’Karriere på hovedet’. Hun valgte at sige sit job op og give sig selv seks måneder til at finde ud af, i hvilken retning hendes nye karriere skulle gå.

Karriereplan blev til krise

Næsten samme proces var hendes veninde Nana Christiansen igennem. Hun havde ellers lagt en minutiøs plan for, hvordan en karriere i konsulentbranchen skulle føre hende til et internationalt topjob.

”Jeg kommer så ud i et konsulenthus og finder ud af, at jeg slet ikke passer ind. Der var noget med arbejdsformen med mange oplæg og strategier – jeg kunne ikke mærke mig selv. Det gav mig en krise, for nu havde jeg jo planlagt, at det skulle være sådan her,” fortæller Nana Christensen.

Man bør give sit arbejdsliv et servicetjek hver tredje år, ligesom bilen og måske også ens ægteskab

Nana Christiansen

Begge er de kommet ud på den anden side og har fået etableret mere frie arbejdsliv, hvor deres indkomst er sammenstykket af deltidsjob, konsulentarbejde og andre opgaver.

Og så har de fundet ud af, at de gerne vil dele ud af erfaringerne fra de svære omstillingsprocesser, de begge var igennem.

De har lavet konceptet Whateversuitsyou og guidebogen ’Gu ka’ du så’. Og hovedbudskabet er, at du selv skal tage magten over dit arbejdsliv.

”Man bør give sit arbejdsliv et servicetjek hver tredje år, ligesom bilen og måske også ens ægteskab. Ofte har man travlt med at løbe efter bolden og måske opnå en eller anden post. Men så skal man huske at stoppe op og overvej: Om det stadigvæk er det, der gør en glad,” siger Nana Christiansen.

Tænk mere kortsigtet

En erfaring, de begge har taget med sig, er, at de begge har tænkt alt for langsigtet. Det giver ikke mening at planlægge i årtier, når ens liv kan forandre sig på få år.

”Vi kommer begge fra en opdragelse, hvor vi tænker meget langsigtet omkring karriere og uddannelse. Men her er det måske mere legitimt at tænke kortsigtet og sige, at de næste to år gør jeg det her, for det passer godt til den livsfase, jeg er i. Det er en ting, jeg har lært meget af: tænke i kortere faser, for eksempel to år i stedet for at tænke i den her 10-årige horisont,” siger Anne Willemoes.

I guidebogen kommer de med forslag til, hvordan man struktureret kan overveje sin arbejdssituation og undersøge, hvilke muligheder man ellers har.

”Vi er ikke karrierevejledere, psykologer eller HR-eksperter. Vi taler meget erfaringsbaseret om, hvad der har virket for os. Og på den måde vil vi gerne hjælpe folk til følelsen af, at de selv har noget at skulle have sagt,” siger Anne Willemoes.

Anne Willemoes og Nana Christiansen medvirker i 9. afsnit af Akademikerbladets podcast 'Karriere på hovedet'. Du kan se de øvrige afsnit på Akademikerbladet.dk/podcast eller finde og tilmelde dig podcasten på din podcast-app.