Spring menu over
Dansk Magisterforening

5 råd: Sådan starter du din egen podcast

Podcastudstyr

Line Reehs udstyr kan være i en madkasse. © Foto: Kenneth Løvholt

Arbejdsliv
Del artikel:

Podcast er en tilgængelig og billig kanal ud i verden, hvis du vil dyrke dine egne interesse og måske finde et fællesskab, fortæller podcaster Line Reeh. Her kommer hendes bedste råd, hvis du vil gøre hende kunsten efter.

I snart tre år har Line Reeh produceret podcasten ’Endelig mandag’ om det moderne arbejdsliv. Ideen opstod, da hun arbejdede på et bogprojekt.

Her kommer fem konkrete råd til dig, der går og drømmer om din egen podcast. 

1. Ideudvikling og målgruppe

Lav den podcast, som du gerne selv vil lytte til, og ikke den, du tror, andre gerne vil høre. Så kan dine lyttere mærke, at du er oprigtig, og det stadig er sjovt at lave den, også efter 20 episoder. Din podcast kan være strategisk, højtravende, faglig, sjov, nørdet … men den skal være dét unikke miks af emne, værtskab og stil, som netop er dit unikum. Når det er sagt, vil noget af det opstå og udvikle sig undervejs, så du kan ikke tænke dig til det hele på forhånd.

2. Invester i ordentlig lyd

Det kan gøres ret enkelt. Jeg har været utrolig glad for min lille Tascam DR-05X-optager, som er et billigere alternativ til spitzenklasseoptageren Zoom H6. Så kan hele mit podcaststudie være i en madkasse i cykeltasken!

Til onlineinterview optager jeg direkte på min bærbare med en Shure MV7-mikrofon.

Hvis du ved, at du vil fortsætte, så er den lækre løsning en Rødecaster pro-optager og to dynamiske mikrofoner (fx Shure MV7 eller dynamiske mikrofoner fra Røde). Jeg redigerer i Hindenburg.

3. Klæd din podcast på

Hvordan skal din podcast se ud i appen? Vælg navn, en kort og fængende beskrivelse, og lav coverart. Find/køb musik (husk copyright).

4. Hosting og promovering

Du får dine episoder ud i verden via en podcasthost, fx Libsyn, Spreaker eller Buzzsprout. Her opretter du også de feeds, som gør dine episoder tilgængelige via alverdens podcastapps.

Så mangler du bare at fortælle verden, at din podcast eksisterer. For nogle er Instagram sagen, for andre giver et nyhedsbrev mening. Jeg bruger især LinkedIn, fordi kanalen passer godt til mit emne og min målgruppe. Her deler jeg citater, klip og behind-the-scenes om nye episoder. Og jeg får hep, input og feedback fra lyttere og forslag til kommende gæster retur. Meget værdifuldt. Det samme er anmeldelser fra lyttere i de forskellige podcastapps.

5. Find fællesskaber, tag et podcastkursus, skab et netværk

Selv mødes jeg regelmæssigt med en række gæve Indie-podcastere i ‘Podcastklubben’. Et podcastfællesskab faciliteret af Charlotte Heje Haase, hvor vi sparrer og udvikler os sammen. Det bliver jeg bedre af.

Kort om Line Reeh

Cand.mag. i moderne kulturformidling.

Tillægsuddannelse fra DMJX
Kommunikationskonsulent i DTU Engineering

Har tidligere arbejdet som kommunikationskonsulent i DTU Aqua og DTU BYG, Har været beskikket censor på DMJX og været ansat i DM med ansvar for nyhedsbreve og webnyheder.

Podcasten ’Endelig Mandag’ havde premiere i september 2019.

Savner du en god podcast? Her er fire anbefalinger fra Line Reeh

The Tim Ferriss Show 
Spændende gæster, så jeg opdager noget nyt om tilværelsen hver gang, og en vært, som også tør sætte sig selv i spil. Den første business podcast som nåede  100.000.000 downloads. Podcasten er i den grad et modbevis til myten om, at lyttere ikke vil lytte langt. Episode nummer 668, som lige er udkommet, er en samtale, som varer næsten tre timer!

We Can Do Hard Things
co-hosted af forfatter Glennon Doyle, hendes kone Abby Wambach og søster Amanda Douyle. Om kvindeliv under overfladen.

Poetry Unbound. Et lille kort, stramt format hvor irske Pádraig Ó Tua læser og udforsker ét nøje udvalgt digt hver gang. Rendyrket sjæleføde.

EksistensPodden - smal og fin lille norsk podcast med eksistentielle samtaler, som en norsk lytter af ENDELIG Mandag har anbefalet mig.