Spring menu over
Dansk Magisterforening

Moderaterne siger også nej: Der tegner sig et flertal mod forslag om en etårig kandidat

Jakob Engel-Schmidt

”Det kan godt være vi kan uddanne klogere, men det vil være at gå i den forkerte retning at begynde at uddanne kortere", siger Moderaternes folketingskandidat Jakob Engel-Schmidt. © foto: Moderaterne

Folketingsvalg 2022
Del artikel:

Moderaterne vil ikke støtte regeringens forslag om at forkorte en lang række kandidatuddannelser. Med det klare nej fra Lars Løkkes parti, får Socialdemokratiet svært ved at samle et flertal for kandidatreformen.

Opbakningen til regeringens forslag om at gøre en lang række kandidatuddannelser etårige skrumper dag for dag.

Det står klart, efter at Moderaternes politiske chef og folketingskandidat, Jakob Engel-Schmidt, onsdag til Akademikerbladet siger klart nej tak til forslaget om at skære kandidaten ned fra to år til et.

”Danmark har ikke råd til at blive fattigere på viden, og ingen bliver dygtigere af, at vi fjerner ECTS-points fra vores universitetsuddannelser og halverer studietiden på kandidaten”, siger Jakob Engel-Schmidt.

Klogere, ikke kortere

Moderaterne er klar til både at diskutere indhold, kvalitet og timetal på universitetets overbygning, men afviser altså blankt at halvere uddannelsernes længde.

”Det kan godt være vi kan uddanne klogere, men det vil være at gå i den forkerte retning at begynde at uddanne kortere. I flere andre lande tager en bacheloruddannelse alene fire år”, forklarer Jakob Engel-Schmidt.

Med udmeldingen fra det nye midterparti får Socialdemokratiet mere end svært ved at samle et flertal bag sit forslag om at gennemføre kandidatreformen på de videregående uddannelser.

V, R og Ø siger også nej

Tirsdag slog Venstres politiske ordfører Sophie Løhde fast i et indlæg i uniavisen, at Venstre ikke støtter Socialdemokratiets forslag.

"Venstre har også foreslået en reform af kandidatuddannelserne, med flere muligheder. Det handler – i modsætning til regeringens forslag – ikke om, at halvdelen af kandidatuddannelserne skal være kortere. Det kan vi ikke støtte. I stedet skal der skabes en bedre sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsliv, med kandidatuddannelser på 75 ECTS-point, der hvor det giver mening", skriver Sophie Løhde.

Heller ikke De Radikale vil lægge mandat til forslaget. Og på Facebook har Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen også taget skarpt afstand til regeringens udspil.

”Det føles efterhånden meget velkendt. Det er virkelig ofte de unge, der skal holde for, når der føres politik i Danmark. Det er ikke holdbart. Vi skal investere i - ikke forkorte - vores uddannelser”, skrev Mai Villadsen blandt andet.