Dansk Magisterforening

40.000 har fået Arne-pension, men én faggruppe er fraværende

DM'ere er som den eneste faggruppe ikke repræsenteret i statistikken for modtagelse af Arne-pension. © Foto: Canva

Af Lasse Have Yde
Del artikel:

Efter et år med Arne-pension er akademikere, som er medlemmer af Magistrenes A-kasse, den eneste faggruppe, der i den samlede opgørelse står tildelt 0,0 procent af tidlig pension. Pensionskasse for akademikere er ikke overrasket over resultatet.

Det var ikke akademikere, Mette Frederiksen havde i tankerne, da hun i 2019 præsenterede udspillet om tidlig tilbagetrækning. Arne-pensionen skulle målrettes bryggeriarbejderen med mangeårigt fysisk nedslidende arbejde.

Tilsyneladende har regeringen formået at indrette ordningen, så den rammer målgruppen.

For ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udgør medlemmerne i Magistres A-kasse (MA) 0,0 procent blandt de i alt 40.000, som har modtaget Arne-pension per 30. juni 2022.

Tidlig pension

Tidlig pension eller Arne-pension giver mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til 3 år før folkepensionsalderen afhængigt af, hvor mange års anciennitet borgeren har på arbejdsmarkedet.

Ydelsen giver ret til 13.740 kr. pr. måned før skat.

Borgere har kunnet modtage ydelsen siden januar 2022.

Loven blev vedtaget i oktober 2020 med et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Det Faglige Hus

 

 

AkademikerPension er ikke overrasket

For Vibeke Aagaard, chef for medlemsrådgivning i AkademikerPension, hvor mange af DM's medlemmer har deres pensionsopsparing, vækker resultaterne ingen opspærrede øjne.

”Det lader til, at politikerne har ramt det, de ville. De ønskede, at det var de faglærte, som har arbejdet i fysisk nedslidende jobs, som fik adgang til retten, og det tyder på, at de har ramt plet”, siger Vibeke Aagaard.

Vibeke Aagaard erfarer dog, at der for få medlemmer i AkademikerPension, der er psykisk nedslidte i en sen alder, er en tendens mod at trække deres egen pension ud tidligere fremfor at søge mulighed for seniorpension. Det kan skyldes, at medlemmerne ikke orker systemet og i stedet forsørger sig selv med deres pension.

Seniorpension giver nedslidte ret til pension, hvis deres arbejdsevne vurderes til at være mindre end 15 timer om ugen.

Magistre ikke berettiget af to årsager

I aftalen til tidlig pension blev det skønnet, at ca. 8 ud af 10 af de berettigede til tidlig pension ville være ufaglærte eller faglærte.

Vibeke Aagaard tror da heller ikke, der kommer flere DM’ere på Arne-pension i fremtiden af to årsager.

For det første skal man have været på arbejdsmarkedet, siden man har været 17, 18 eller 19 år, hvilket få akademikere har grundet længere studietid.

For det andet fordi retten til Arne-pension frafalder, hvis borgeren har en pensionsformue på over 5 millioner kr., hvilket ”mange medlemmer” har i AkademikerPension.

Ifølge en ny undersøgelse fra Forsikring og Pension går akademikere ca. to år senere på pension end borgere med anden uddannelsesbaggrund.