Opsagt gravid skulle underskrive tavshedsklausul: ’Hvis arbejdsgiver har rent mel i posen, hvorfor skal jeg så have mundkurv på?’
Maria Iuel blev fyret i et større københavnsk advokatfirma efter blot i to måneders ansættelse. Det skete kort efter, at hun havde fortalt, at hun var gravid. © Foto: Privat
Maria Iuel fik en fyreseddel, efter at arbejdsgiver fik kendskab til hendes graviditet. Krænkelsen føltes kun endnu større, da hun blev bedt om at underskrive en fortrolighedsklausul.
Maria Iuel havde kun været ansat i et større københavnsk advokatfirma i to måneder, da hun blev præsenteret for en fyreseddel.
Fyringen faldt 8. marts, godt to måneder inde i hendes prøveperiode og kort efter, at hun havde fortalt sin arbejdsplads, at hun var gravid.
”Det var min klare oplevelse, at advokatvirksomheden var glad for min arbejdsindsats. Det var til gengæld også tydeligt, at der skete et markant skifte i arbejdspladsens holdning til mig, da de fandt ud af, at jeg var gravid”, fortæller Maria Iuel.
Ikke nok med, at den 29-årige cand.mag. i dansk mistede sit job som kommunikationskonsulent. Da DM udfordrede sagligheden af opsigelsen – at den ikke skyldtes graviditet – gik arbejdsgiver med til at forhandle om en godtgørelse. Dog på betingelse af, at Maria Iuel skulle underskrive en fortrolighedsklausul. Det blev afvist.
”Det kan ikke være rigtigt, at arbejdsgiver skal have held med at tvinge mig til tavshed efter at have fyret mig under min graviditet. Hvis de har rent mel i posen, hvorfor skal jeg så have mundkurv på?”, spørger Maria Iuel.
Der skete et markant skifte i arbejdspladsens holdning til mig, da de fandt ud af, at jeg var gravidMaria Iuel, cand.mag. i dansk
DM-medlem: Jeg bearbejder igennem samtaler
Ifølge forhandlingskonsulent i DM Ulla Bjørn var det fagforeningens klare opfattelse, at en nærmere efterprøvelse af Maria Iuels opsigelse formentlig ville have medført, at arbejdsgiver ikke havde kunnet løfte bevisbyrden for, at der var tale om en saglig afskedigelse.
Under alle omstændigheder har det været vigtigt for DM-medlemmet at tale med andre for at få oplevelsen bearbejdet.
”Jeg var igennem et meget ubehageligt forløb på et meget sårbart tidspunkt. Jeg har vendt og drejet, om jeg selv skulle have begået fejl. Hvis ikke jeg havde haft muligheden for at få oplevelsen bearbejdet igennem samtaler med andre, så ville jeg have haft svært ved at lægge det bag mig”, forklarer Maria Iuel.
Det blev en principsag for hende.
”Jeg har ikke gjort noget forkert eller begået andre fejl end dem, alle begår i et nyt job i den første tid, og jeg føler mig dårligt behandlet. Jeg skal jo også kunne forklare mig, næste gang jeg skal til jobsamtale”, siger Maria Iuel.
Med hjælp fra DM fik hun en fratrædelsesaftale, der gav hende seks måneders i løn. Uden tavshedsklausul.
”Det er så langt ude, at man i 2022 tror, man kan slippe afsted med at opsige en gravid i prøveperioden – og så tilmed på kvindernes kampdag”, siger Maria Iuel.
”Det kan føles som en ekstra krænkelse, at man oven i en oplevelse af en uberettiget opsigelse – for eksempel i en ligebehandlingssag - bliver pålagt ikke at tale om det”.Ulla Bjørn, forhandlingskonsulent i DM
Skeptisk overfor fratrædelsesaftaler
I DM er afdelingen for forhandling og rådgivning generelt skeptisk over for brugen af fratrædelsesaftaler, der indeholder en fortrolighedsbestemmelse.
Det er der flere årsager til, oplyser forhandlingskonsulent Ulla Bjørn, der blandt andet forhandlede Maria Iuels sag.
”Det kan føles som en ekstra krænkelse, at man oven i en oplevelse af en uberettiget opsigelse – for eksempel i en ligebehandlingssag - bliver pålagt ikke at tale om det”, forklarer hun.
Hun er tilfreds med, at bestemmelsen blev fjernet igen.
Det kan nemlig også være vanskeligt efterfølgende for den fyrede at sidde til en jobsamtale og kun kunne tale uldent om hændelsen.
”Arbejdsgiver kan måske få den mistanke, at der er noget andet, der stikker under”, forklarer Ulla Bjørn.
Ifølge DM's forhandlingskonsulent er det reglen snarere end undtagelsen, at arbejdsgiverne forsøger at give den fyrede mundkurv på i det første udkast til en vilkårsaftale.
”Ofte er der et ønske om at kunne kontrollere kommunikationen, så virksomheden ikke risikerer dårlig omtale. Det er et element, som har betydning for forhandlingens udfald. Og jo mere en virksomhed brander sig på værdier og ordentlighed, jo mere følsom er den overfor dårlig omtale”, siger Ulla Bjørn.
Advokat: Vi er en moderne arbejdsplads
Det er uvist, hvorfor Maria Iuels tidligere arbejdsgiver ønskede at få hende til at underskrive en tavshedsklausul.
DM Akademikerbladet har forelagt kritikken for advokatvirksomheden, der henholder sig til, at man ikke kan kommentere på en personalesag.
”Men vi opsiger naturligvis ikke vores medarbejdere pga. graviditet, barsel eller lignende. Vi har overfor den pågældende medarbejder angivet den konkrete begrundelse, og det gør vi gerne igen, hvis dette ønskes”, skriver HR-chefen i en mail.
Ifølge hende har virksomheden har fuld forståelse for medarbejdere, der bliver gravide og skal holde barsel.
"Vi er en moderne arbejdsplads med stor respekt for sine medarbejderes privat- og familieliv", lyder det.