Spring menu over
Dansk Magisterforening

"Fuldstændig galt": Fagforeninger kritiserer FH-formands støtte til dagpengeudspil

Lizette Risgaard kritiseres

Navnlig FH-formand Lizette Risgaard har rost regeringens dagpengeudspil i stærke vendinger. Men fra flere sider rejses der nu kritik af hendes blåstempling af forslaget. © Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Forringelser i regeringens dagpengeudspil er blevet solgt som et opgør med forkælede akademikere. Men alle faggrupper rammes, og flertallet er ikke akademikere, viser regeringens egne tal.

Forbund i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) lufter nu en hidtil intern kritik af FH-formand Lizette Risgaards omfavnelse af regeringens dagpengeudspil.  

Dagpengene forbedres for nogle, men prisen er en markant forringelse på 4.000 kr. af den laveste dagpengesats til nyuddannede, og her er akademikerområdet med høj ledighed særligt udsat.

Regeringens egne beregninger viser imidlertid også, at flertallet af ledige nyuddannede, ikke er akademikere, men blandt andre HK’ere, SOSU’er, 3F’er,e pædagoger og bankuddannede, der med forslaget tilbydes en dækning, der er blevet sammenlignet med en fattigdomsydelse. 

Derfor er der i en række fagforeninger i Fagbevægelsens Hovedorganisationens udbredt bekymring for, om forringelsen kan få unge til at fravælge medlemskab af en a-kasse og dermed kortslutte fødekæden til dagpengesystemet.  

Så meget desto mere har FH-toppens fuldtonede accept af regeringens model og finansiering også vakt undren i selvsamme fagforeninger.

Navnlig FH-formand Lizette Risgaard har rost udspillet i stærke vendinger.

I en pressemeddelelse udsendt efter regeringens præsentation af udspillet omtaler hun ikke slet forringelsen. Konfronteret med, at nyuddannede skæres med over 4.000 kr. i dagpenge, har hun i stedet for talt om overuddannelse.

”Jeg mener, at det handler om, at alle de unge, der dimitterer, skal vi have arbejdsgiverne til at ansætte. Og så skal vi have alle uddannelsesinstitutionerne og universiteterne til ikke at uddanne til arbejdsløshed”, har hun sagt til Berlingske.

Nyuddannede ledige fordelt på uddannelse
 
Lang videregående uddannelse
 
 
8422
 
 
Professionsbachelor
 
 
8020
 
 
Erhvervsuddannelse
 
 
3972
 
Kort videregående uddannelse
 
 
1886
 
Kilde: AC på baggrund af Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase – DREAM
Bem: Ledighedsberørte dimittender i 2019 opgjort som det antal dimittender, der er ledige 4 uger efter dimission.
 

Men fra flere sider rejses der nu kritik af Lizette Risgaards blåstempling af forslaget.

”Jeg og andre organisationer er særdeles utilfreds med FH’s linje, og det har vi også sagt i FH’s forretningsudvalg. Det her er en forringelsesom risikerer at gå ud over opbakningen til hele dagpengesystemet, og det er vi naturligvis stærke modstandere af”, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, der for første gang blander sig i debatten.

Man får lidt, men mister mere, og det har FH accepteret ved at købe narrativet om, at akademikerne er problemet

Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger

Blandt lærerne er ledigheden som regel høj i sommermånederne, hvorefter den aftager frem mod årsskiftet.

”Mange af vores nyuddannede melder sig ind i A-kassen og bruger de første to-tre måneder til at finde job. Nogle af dem vil fravælge medlemskabet på grund af det her, og derfor er forslaget uklogt. Det, synes ,jeg er FH’s opgave at reagere mod”, siger han.

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, er enig i kritikken.

”Jeg er ikke imod den begrænsede forbedring, men jeg synes, det er fuldstændig galt afmarcheret, at det er dimittenderne, der skal betale prisen. Det flytter jo bare problemet rundt. Derfor synes jeg også, det er meget uklogt, at Lizette Risgaard har været ude og omfavne den samlende pakke, uden at kritisere finansieringen”, siger formand Mads Bilstrup.

HK-Privat: Det handler ikke om akademikere

Anja C. Jensen, næstformand for HK Privat, ønsker ikke at forholde sig til FH’s ageren. Hun mener dog, at debatten om udspillets indhold er blevet fordrejet. HK Danmarks A-kasse har næstflest ledige dimittender efter Akademikernes A-kasse.

”Politisk har man haft held med at fremstille det her som et problem med sarte akademikere, der bare sidder og drikker cafe latte. Men det handler om alle unge og arbejdet for at få dem til at forsikre sig i et trygt og solidarisk dagpengesystem. Af samme grund er det ikke ok at parkere regningen for forbedringer hos nyuddannede”, siger hun.

I FOA fortæller formand Mona Striib, at hun først og fremmest er tilfreds med, at dækningsgraden nu bliver forhøjet i de første tre måneder for ledige, der har mistet deres job. De fleste nydannede FOA-medlemmer kommer dog med lønnede uddannelser, hvor dagpengene bliver beregnet på ordinære vilkår.

”Derfor er problemet meget lille i FOA” siger hun.

I Landsforeningen for Socialpædagoger, der er Københavns største pædagogiske fagforening og en del af FOA, mener næstformand Jan Hoby dog, at Mona Strib vælger at lukke øjnene for et enormt problem.

”Regeringens udspil er et angreb på flexicurity-modellen. Man får lidt, men mister mere, og det har FH accepteret ved at købe narrativet om, at akademikerne er problemet. Det er ret trist. For konsekvenserne er langt mere grundlæggende, nemlig at man undergraver hele systemet nedefra”, siger Jan Hoby.     

Ifølge FH har Lizette Risgaard desværre ikke haft tid til at forholde sig til kritikken.