For Klavs har corona været en tænkepause
"I starten var jeg meget konsekvent omkring min arbejdstid, men det er blevet lidt mere udflydende", siger Klavs Odgaard Christensen.
Corona har budt på mere refleksion over tilværelsen for Klavs Odgaard Christensen, om end zoom-trætheden begynder at melde sin ankomst.
Marts 2020: ”Struktur på dagen er vigtigt. Det kræver noget disciplin, for det skal ryddes væk på daglig basis, så det hele ikke bliver rodet sammen. Det er et forsøg på at holde arbejde og fritid adskilt”.
Februar 2021: ”I starten var jeg meget konsekvent omkring min arbejdstid, men det er blevet lidt mere udflydende. Jeg forsøger så vidt som muligt at holde frokost, når der er frokost, og gå nogle lange ture. Det er ikke altid, at det lykkes at tage pauserne”
Klavs Odgaard Christensen - ph.d. i Europæiske Studier fra CBS og udviklingskonsulent på Aalborg Universitet - har en en klar opskrift på at komme helskindet igennem nedlukningen: disciplin i forhold til hjemmearbejdet. Det princip er dog med tiden skredet lidt, og det er blevet sværere at huske pauserne. Til gengæld har corona været en tiltrængt tænkepause.
”Som de fleste nok oplever, så er der begyndt at melde sig en træthed. Omvendt føler jeg mig også meget privilegeret i forhold til, at jeg ikke har været belastet arbejdsmæssigt af den her situation. Når man forbander det langt væk og synes, at det er træls, så minder jeg mig selv om, at jeg har et job, hvor jeg ikke er direkte ramt”
”I starten var jeg meget konsekvent omkring min arbejdstid, men det er blevet lidt mere udflydende. Jeg forsøger så vidt som muligt at holde frokost, når der er frokost, og gå nogle lange ture. Det er ikke altid, at det lykkes at tage pauserne, men når det så gør, så er det et løft for trivslen”.
Et år med corona
Den 15. februar 2020 døde den første europæer af corona, og den 11. marts blev de fleste danskere sendt hjem. DM Akademikerbladet interviewede i foråret 2020 en række akademikere om at arbejde hjemme. Nu er vi vendt tilbage til dem.
”Det er vigtigt med den digitale sammenhørighed med kollegerne. Vi prøver at have et par gange om ugen, hvor vi vender hvad man har lavet i weekenden, som hjælper med at bevare det sociale samvær med sine kollegaer. Men det helt centrale for mig har været at bevæge mig og holde mig fysisk i gang, ligegyldigt om det regner og er gråt udenfor”.
”Hvis vi skal kigge positivt på det, så synes jeg, at vi har lært, at online-møder kan være utroligt effektive. Man kan godt køre træt i dem, men generelt set, så synes jeg, at der har været et stort udbytte. Jeg har et arbejde, hvor jeg tit har lang rejsetid, og der har onlinemøder været en god erstatning”.
Nu hvor vi alle arbejder hjemme, så kommer man mere ind på livet af folk
”Jeg er på en måde kommet tættere på mine kollegaer, end jeg var før. Nu hvor vi alle arbejder hjemme, så kommer man mere ind på livet af folk på en helt ny måde, når man nærmest kommer med ind i deres hjem. Man har fået mere forståelse, bl.a for kolleger med små børn, som er en del mere afbrudt, end jeg selv er”.
”I det store hele har corona været en pause, hvor man har haft tid til at reflektere over nogle ting. Jeg er iblandt dem, der har skiftet bolig under nedlukningen, fordi man har haft tid til at realisere nogle drømme, man har gået med”.
”Jeg håber på, at vi fremadrettet finder en balance imellem hjemmearbejde, og fremmøde. Der er dage, hvor jeg forbander det langt væk, og jeg savner at møde mine kollegaer i levende live. Men hjemmearbejde tiltaler mig meget, hvis vi kan finde en balance”.