Camilla Gregersen: ”Hjemmearbejdende har løftet et kæmpe læs og har behov for en mere normal hverdag"
"Det er godt, der bliver løsnet op i takt med, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt", siger Camilla Gregersen. © Foto: Jacob Nielsen
Der er brug for at komme tilbage til kolleger og arbejdspladsens fysiske fællesskab. Det siger DM-formand, der hilser genåbning velkommen.
Folketinget blev i nat enige om en genåbningsplan, der langsomt åbner op for en retur til arbejdspladsen.
På fredag bør 20 procent være tilbage på arbejdet, mens hver anden kan få plads på kontoret fra 14. juni. 1. august bør alle kunne vende retur på fuld tid, mener politikerne.
Og genåbningen er tiltrængt, siger DM's formand.
”Det er godt, der bliver løsnet op i takt med, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det har for mange føltes paradoksalt, at de ikke måtte arbejde på deres enmandskontor på arbejdspladsen, men gerne måtte tage en øl på cafe”, siger Camilla Gregersen, formand for DM.
”De hjemmearbejdende har løftet et kæmpe læs i mange, mange måneder, og de har behov for at komme tilbage til en mere normal hverdag", siger hun.
Vi skal udnytte hjemmearbejdets fleksibilitet - og passe på skyggesiderne
Da regeringen lukkede store del af samfundet ned i marts sidste år, havde de færreste forventet at skulle arbejde hjemme måned efter måned.
Det har skabt et "gigantisk eksperiment for omorganisering af arbejdet", som en museumsleder udtrykte det dengang. Noget, som både givet skabt positive erfaringer med nye måder at arbejde på, men som også har afsløret skyggesider i form af ensformighed, ensomhed og en total sammenblanding af fritid og arbejde.
”Jeg kan godt mærke, at folk er lidt ensomme derude på forskellige måder. Nogle er ensomme, fordi de bor alene, og andre er fagligt ensomme, fordi de sidder derhjemme og savner den kollegiale sparring”, har DM-konsulent Cecilie Cohrt oplevet, når medlemmer har ringet ind til DM.
Vi skal bruge erfaringerne fra corona til at skabe et bæredygtigt arbejdslivCamilla Gregersen, formand for DM
Derfor er det godt, at genåbningsplanen lægger op til, at de enkelte arbejdspladser selv kan vurdere, hvordan der skal åbnes i praksis, mener Camilla Gregersen.
"Mange har følt sig stressede og ensomme undervejs, og de har brug for det fysiske fællesskab. Det gode er, at planen åbner for, at man på de enkelte arbejdspladser kan prioritere dem, der trives dårligst med hjemmearbejdet og tage individuelle hensyn, fx til medarbejdere med pladsproblemer”, siger hun.
Hvordan bør arbejdspladserne håndtere de gode og dårlige erfaringer, der har været med hjemmearbejdet?
”Mange har fået øjnene op for, hvad den ekstra fleksibilitet giver af gevinst, og det skal vi tage med post corona. Der er et kæmpe potentiale i at kombinere kollegaskab og fællesskab på arbejdspladsen med roen til fordybelse på hjemmekontoret", siger Camilla Gregersen.
"Vi skal bruge erfaringerne fra corona til at skabe et bæredygtigt arbejdsliv, hvor man kan arbejde på forskellig vis, alt efter hvad opgaven kræver, og hvad der passer til den enkelte medarbejder og arbejdsplads.