Vil du læse mere om kulturlivet?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om kulturlivet
Akademikerbladet
Vicedirektør på Nationalmuseet Anni Mogensen (tv), direktør i Den Gamle By Thomas Bloch Ravn (midten) og direktør på Museum Jorn Jacob Thage (tv) ser alle ind i en sommerferiesæson med stor usikkerhed. Lige nu er det usikkert, om danskerne vil bruge museerne i lige så høj grad som sidste år. © Collage: DM Akademikerbladet
Testkrav, coronapas og manglende turister gør sommersæsonen usikker for landets museer. Tre museumsdirektører fortæller om deres forventninger.
Rundt om i landet holder flere museumsdirektører vejret.
For et år siden væltede det ind med besøgende på de danske museer, men lige nu lader gæsterne vente på sig.
”Sidste år havde vi rigtig mange besøgende i juli måned, og det var med til at redde os igennem hele året. Indtil videre er vi ikke nået derhen. Vi har langt færre gæster”, fortæller museumsdirektør for Museum Jorn i Silkeborg Jacob Thage.
Siden genåbningen den 21. april har Museum Jorn kunne præsentere den anmelderroste udstilling ’Miro og Jorn’. Jacob Thage havde derfor håbet, at interessen for udstillingen havde været større.
”Vi har en af de flotteste udstillinger, vi har vist i årevis, og vi kan ikke se det på besøgstallet. Det ligger på det halve af, hvad vi havde forventet, selv i de her tider. Og det er, selvom vi virkelig har noget at byde på”.
Når snakken falder på, hvad årsagen til de udeblevne besøgende kan være, falder svaret prompte.
”Der er ingen tvivl om, at det handler om, at det er voldsomt besværligt at gå på museum. Coronapasset stopper mange, lyder meldingerne”, siger Jacob Thage.
Det giver ikke mening, at man skal vise coronapas for at besøge et museum, mener han.
”De museer, jeg har besøgt, virker som de sikreste steder på jorden. Der er jo næsten ingen mennesker og masser af plads. Coronapasset er vigtigt, men på museerne er det det rene vrøvl”.
Sidste sommer indførte et bredt flertal i Folketinget, som en del af deres ’sommerpakke’, en ordning hvor museerne i skolernes sommerferie kunne tilbyde besøgende adgang til halv pris. I år indgår tilbuddet ikke i regeringens sommerpakke. Museerne kan derimod søge en række aktivitetspuljer.
Den billige billetpris påvirkede uden tvivl også Museums Jorns besøgstal sidste år, siger Jacob Thage, men det forklarer ikke, hvorfor gæsterne ikke er kommet tilbage.
Jacob Thage tør ikke spå om, hvordan denne sommersæson kommer til at gå. Men han er hamrende nervøs for, at de manglende gæster ikke kommer tilbage.
”Spørgsmålet er, om der er ved at ske et skred i vores kulturvaner. Medierne og politikerne har nu længe behandlet museumsinstitutionerne som alvorlige smittekilder, og vi har fået andre interesser og vaner under nedlukningen. Måske kommer de aldrig tilbage? Det håber jeg virkelig ikke, men jeg kan godt være bange for det”.
Tre ud af fire museer havde i maj besøgstal på 50 procent eller derunder af de normale besøgstal. I slutningen af juni lå to ud af tre museer fortsat på 50 procent eller derunder. Tallene kommer fra to undersøgelser fra ODM. De viser også, at enkelte museer, især de mest turisttunge, var helt nede under 10 procent af normalen i maj og juni.
Vi som mennesker har ændret vaner det sidste år, og vi skal lige orientere os igenAnni Mogensen, vicedirektør Nationalmuseet
På Nationalmuseet i København gjorde sidste års billetreduktion ikke den store forskel i det samlede billede, eftersom der næsten ingen udenlandske turister var.
Men den skabte opmærksomhed om museerne generelt som et besøg værd – en opmærksomhed som mangler i år, pointerer Anni Mogensen der er vicedirektør på Nationalmuseet. Og 2021 ser ikke bedre ud end 2020. Nationalmuseet ser igen ind i en højsæson, hvor de internationale gæster kommer til at mangle.
”Nationalmuseet i København har normalt mange udenlandske gæster om sommeren, og selvom vi kæmper for det, så kan vi ikke kompensere det tab vi har fra de manglende turister med danske gæster. Vi kommer ikke tilbage til vores besøgstal fra 2019 denne sommer”, siger Anni Mogensen.
Til gengæld har andre af Nationalmuseets filialer klaret sig godt siden genåbningen.
”Frilandsmuseet i Lyngby er oppe på et helt normalt besøgstal lige nu, og de har faktisk klaret sig godt, lige siden de genåbnede, så jeg tror og håber, at folk stadig gerne vil på museum. Vi skal nok bare lige i gang igen alle sammen”, siger Anni Mogensen.
Danskerne skal nok komme tilbage på museerne igen, men der kommer nok til at gå lidt tid, mener hun.
”Museerne har oplevelser til alle danskere – og vi har forberedt os på at at kunne invitere alle inden for igen. Benspændet er de fortsatte corona-foranstaltninger med coronapas og pladsrestriktioner”.
”Og så har vi alle sammen ændret vaner det sidste år, og vi skal lige orientere os igen. Nu kan man jo det hele igen, så mange tænker nok over, hvad de vil prioritere deres tid på. Derfor kan jeg se, at vi har en opgave foran os. Vi skal genvinde nogle besøgende. Vi skal ind på deres topliste i prioriteringer”.
Denne sommer håber Nationalmuseet, at den nye vikingeudstilling vil trække nysgerrige danskere til fra hele landet.
”Jeg er optimistisk og håbefuld. Jeg er sikker på, at alle de danskere, som bliver i Danmark i år vil tage ud og udforske vores fælles historie, som så mange museer er gode til at formidle”.
Skolernes sommerferie er normalt højsæson hos Den Gamle By i Aarhus, men i år har museumsdirektør Thomas Bloch Ravn ingen idé om, hvordan billetsalget bliver.
”Vi ser ind i en sommer, som vi ikke aner, hvordan vil gå. Det er enormt usikkert. For et stykke tid siden troede vi, at alt ville være normaliseret, når vi nåede til juni. Men det går langsommere, end vi havde regnet med. Også med besøgstallet”, fortæller Thomas Bloch Ravn.
Besøgstallet er lige nu på 45-50 procent af, hvad det var før coronakrisen i 2018 og 2019. Fordi museet bruger skuespillere, som kan interagere med gæsterne, står museet lige nu med nogle høje udgifter, uanset hvor mange der kommer.
”Besøgstallet skulle gerne blive markant højere for, at det hele kan hænge sammen. Lige nu er der ikke noget, der boomer. Men det er vigtigt for os, at vi opretholder vores høje standarder, og derfor prioriterer vi, som vi gør”.
Thomas Bloch Ravn havde håbet, at politikerne igen i år ville tilgodese museerne i sommerpakken. Den Gamle By havde stor succes med den nedsatte entre sidste år. Hvis det stod til Thomas Ravn, skulle initiativet dog ikke nødvendigvis være det samme i år.
”Tænk, hvis man i år lavede en ordning fra august, hvor der i stedet for tilskud til enkeltbilletter var tilskud til årskort. Det ville give en stærkere forankring og måske få flere danskere til at prøve nye museer af. Og så ville den type støtte række et helt år frem”, siger han.
Gæsterne skal nok komme tilbage, mener Thomas Bloch Ravn, men han er bekymret for, hvor længe det vil tage.
”Jeg tror, at det vil være sådan her i et stykke tid. Måske næste år med, men det skal nok komme tilbage. Folk er bare forsigtige lige nu. Vi har stadig masser af sprit og overholder alle retningslinjer, så gæsterne kan sagtens føle sig trygge her”.