Spring menu over
Dansk Magisterforening

Tidl. studerende om ulovlig brugerbetaling: ”Jeg opfattede det som penge, man gav til fællesskabet”

Tidligere studerende på Animationsskolen

Kasper Larsson har været glad for at gå på Animationsskolen. Men han undrer sig også, efter afsløringerne af, at uddannelsesinstitutionen i 12 år har opkrævet brugerbetaling uden tilladelse. © Privatfoto

The Animation Workshop
Del artikel:

I 3,5 år betalte Kasper Larsson 2300 om måneden for at studere computergrafik, og han har selv været tilbage som gæstelærer på animationsskolen mange gange siden. På baggrund af artikler i DM Akademikerbladet undrer han sig over, hvad pengene er blevet brugt til.

Kasper Larsson har været meget glad for Animationsskolen, der huser VIA's tre animationsuddannelser – både som studerende i sin tid og som gæstelærer ad flere omgange i årene efter. Men det ændrer ikke ved, at han i dag står tilbage og undrer sig efter afsløringerne af, at uddannelsesinstitutionen i 12 år har opkrævet brugerbetaling uden tilladelse.

”Uddannelsen har kostet mig ca. 85.000 kroner, og jeg betaler stadig af på mit studielån, hvor renterne er endt på omkring 10-12.000 kr. Det er ikke et dyrt lån, men det bliver mange penge over tid. Alle, der kommer ind på TAW (The Animation Workshop) bliver opkrævet 2300 hver måned. Jeg har egentlig aldrig tænkt over, at pengene kun skulle gå til materialer til mig selv, men opfattet det som penge, man gav til fællesskabet".

"Det var super stramt på SU-økonomi. Jeg havde et sidejob som bartender med et par venner, og der gik vi i nul hver måned, for så havde vi det jo sjovt samtidig. Når jeg hører, at man ikke må få elever til at betale til fællesskabet af skolen på materialeudgifter, så er jeg overrasket, for det var ikke mit indtryk, da jeg modtog regningerne. Men hvad ved man som studerende? Man betaler jo glædeligt, fordi skolens rygte er så anerkendt”, siger Kasper Larsson.

Flydende budgetforvaltning

I dag arbejder Kasper Larsson som Head of Studio og app-udvikler for det danske kontor af det internationale børnebogsforlag Mrs Wordsmith i indre København. Men i en årrække havde han egen virksomhed i Viborg og blev jævnligt hyret ind som gæstelærer på animationsuddannelserne.

”Jeg kender TAW fra mange vinkler. Først som elev, senere som lærer. I sin tid blev jeg blev hentet hjem fra London for at give kurser, da jeg arbejdede på et filmstudie. Senere havde jeg mit eget firma og tog ofte et par uger ud af kalenderen til at undervise. Jeg har altid gerne villet give noget tilbage til TAW, for jeg synes, stedet har givet mig noget helt specielt. Jeg tror, at alle, der har haft deres gang på stedet i et vist omfang var indforståede med, at budgetforvaltningen måtte være lidt ”flydende” på et uddannelsessted, der havde så høje ambitioner for at udvikle projekter på alle niveauer. Der var jo konstant gang i udvikling af nye kurser og projekter”, forklarer Kasper Larsson.

Svært at få tallene til at gå op

DM Akademikerbladet har i en række artikler afdækket sagen om det månedlige materialegebyr, som ifølge uddannelsens egne oplysninger både skulle dække pc-leje, biblioteksdrift samt adgang til en svømmehal i fritiden. To professorer betegnede beløbene som ”eksorbitant høje” og som ”brugerbetaling ad bagvejen”. Det fik ministeriet til at bede VIA om en redegørelse i december sidste år.

Det er i denne redegørelse, at VIA nu selv tilkendegiver, at der ikke har været lovhjemmel til at opkræve de høje gebyrer, og at man med virkning fra i år derfor har ændret praksis.

Studerende på TAW vil allerede fra 1. januar 2021 opleve, at man nu tilbyder en pris alene for særligt hardware- og software-udstyr. Ifølge VIA's beregninger, der fremgår af redegørelsen, kommer den pakke til at koste en studerende knap 60.000 kr. i løbet af studietiden. Det er cirka 1600 kr. om måneden.

Studieture, fagmaterialer og andet vil komme oveni. Her beregner VIA, at udgiften beløber sig til 25.000 kr. i løbet af uddannelsen.

Med sit kendskab til priser på licenser og pc-udstyr i egen virksomhed spekulerer Kasper Larsson over, hvad materialegebyret kan være blevet brugt på.

”Jeg anerkender, at uden indsigt kan det være enormt svært at vurdere, om pengene er brugt ordentligt, og om beløbene passer. Alligevel synes jeg, at selv 60.000 kr. for hardware og software lyder enormt højt. Mange af licenserne, der bliver brugt, som fx Autodesk Maya, findes i studenterlicenser, der er gratis eller koster markant mindre for elever. Især for første- og anden-års elever, som ikke har brug for licenser, der behøver et netværk af computere. Som studerende betaler du for at leje en pc, som du ikke får med, når du forlader uddannelsen. De bliver mig bekendt ombygget og brugt til nye årgange, men det må jo også betyde, at der er 30 pc'er til overs hvert år, og hvor de går hen, ved jeg ikke.
Men jeg kender til folk,der ikke har haft råd til en pc efter uddannelsen, og så kan man jo ikke engang freelance, som man ellers virkelig har brug for at kunne i så lille en industri, som animation er i Danmark".

"Vores studietur til FMX i Tyskland var hylende morsom, det var også der, jeg fandt min praktikplads, så helt klart det rigtige sted at tage hen. Konferencen koster 2-300 euro for en studerende, men turen foregik i en bus til alle 25 elever på mit bachelorhold. Overnatning var på 12-mandsstuer på et hostel. Jeg forstår ikke, at udgifterne kan løbe op i 25.000 kr. per elev”, siger Kasper Larsson.

Studerende skal ikke betale for rod i økonomien

Kasper Larsson afventer nu, hvordan Uddannelses- og Forskningsstyrelsen vil reagere på redegørelsen fra VIA. Hvis VIA bliver pålagt et tilbagebetalingskrav, kan det løbe op i et tocifret millionbeløb. 

”Det er et lille miljø. Der er mange, der vil være bange for at udtale sig om tilbagebetaling, blandt andet fordi ingen tidligere eller nuværende elever ønsker at skade animationsskolen. Det er et fantastisk sted. Det retfærdiggør dog i min optik stadig ikke, at studerende skal betale for rod i økonomien. Jeg synes ikke, at elever skal smide fornuften til retfærdighed ud af vinduet for at vedholde harmoni. Jeg synes, det er vigtigt, man har en dialog om problemet, men det er allerede enormt godt støttet. Vi ved ikke, hvordan situationen ville have set ud uden de penge, eller om de penge, der faktisk er blevet betalt, er brugt på de elever, der har betalt dem. Man kan samtidig også sige, at selv, hvis pengene er brugt på gode materialer, og beløbet virkelig løber så højt op som 60.000 kr. plus 25.000 kr. for en studietur, som VIA udtaler, kan man stille sig selv spørgsmålet, om der havde været bedre brug af midlerne, hvis der var styr på budgettet", siger han.

"Det bekymrende er, at der bliver nævnt svømmehal og bibliotek, det var der mig bekendt ikke meget af. Der er blevet udskiftet i ledelsen af TAW, og jeg kender flere af dem personligt. Jeg ved, at de er enormt kompetente mennesker, og jeg er ked på deres vegne, at de skal starte deres tid på TAW med en sag af den her størrelse. Jeg havde glædet mig til at se dem give den fuld gas med at gøre uddannelsen bedre frem for at rydde op i det gamle. Det er dyrt at uddanne kreative, men indtil der er et budget, forholder jeg mig nok kritisk til beløbet”, siger Kasper Larsson.

VIA er blevet forholdt udtalelserne i artiklen her og har ikke yderligere kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.