Studenterformand advarer mod at lukke engelsksprogede uddannelser: En gevinst for statskassen
Internationale studerende er en gevinst for statskassen, studiemiljøet og fagligheden, siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen. © Foto: Danske Studerendes Fællesråd
Uddannelses- og forskningsministeren taler om at skære markant i antallet af engelsksprogede studiepladser. Det vil gå ud over både statskasse, studiemiljø og faglighed, mener Danske Studerendes Fællesråd.
Omfanget af engelsksprogede uddannelse kan blive indskrænket markant.
Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et interview med DM Akademikerbladet i forbindelse med sagen om UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, der bruger agenter i 14 lande til at skaffe flere udenlandske studerende.
Udmeldingen om at skære i engelsksprogede uddannelser skuffer formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen.
”Det er problematisk af mange grunde, men særligt fordi internationale studerende både er en gevinst for statskassen og for studiemiljøet samt det faglige udbytte. Samtidig er vi også glade for at kunne sende danske studerende ud i verden, så vi finder det meget problematisk, at man på den måde vil lukke sig om sig selv”, siger han.
Han henviser blandt andet til en DREAM-analyser fra 2013, der viser, at internationale studerende øger Danmarks samlede BNP.
”Universitetet er i sin grundtanke internationalt”
Folketingets uddannelsesordførere er midt i politiske drøftelser om at reducere SU- og uddannelsesudgifterne til EU-studerende. Udgifter, der af uddannelses- og finansministeriet forventes at nå 650 millioner kroner om året i 2023.
I 2013 blev et politisk flertal ellers enige om, at udgifterne til udenlandske studerende ”ikke væsentligt” måtte overstige 442 millioner. Det fik Ane Halsboe-Jørgensens forgænger, Tommy Ahlers (V), til at skære 1200 studiepladser på engelsksprogede uddannelser.
Udsigten til, at den nuværende minister vil skære antallet af pladser yderligere ned, bekymrer Johan Hedegaard Jørgensen.
”Dengang ramte det en masse dygtige, engagerede studerende, som gerne vil læse her i landet, men mange følte sig uvelkomne, fordi regeringen benhårdt lukkede en masse pladser”, siger han.
”Der er noget principielt ærgerligt i, at man taler om vores medstuderende som nogen, der er en byrde, og som man ikke vil have her. Man medregner ikke i det regnestykke den gevinst, der er ved at have internationale studerende”, siger Johan Hedegaard Jørgensen.
DSF-formanden kalder på, at man at værner om Danmarks internationale profil på uddannelsesområdet.
"Vi har brug for at have engelsksprogede uddannelser, og vi har brug for at kunne sende danske studerende på udveksling. Universitetet er i sin grundtanke internationalt. Forskere og viden bevæger sig over grænser hele tiden”, siger han.
”Når vi spørger vores internationale medstuderende, hvorfor de ikke bliver i Danmark, så siger mange, at de rejser væk, fordi de ikke føler sig velkomne. Hvis man bliver ved med at gøre livet svært for nogle af vores medstuderende, så er det klart, at man ikke får et job i landet”.