International chef efter 11 måneders corona: ”Vi har fået nuanceret, hvad hjemmearbejde betyder”
Nedlukningen har ledt til indsigt i, hvad der er et godt arbejdsliv. Det mener Jacqueline Bryld, international chef i Sex & Samfund.
Marts 2020: ”Omstillingsparathed er vigtigere end nogensinde før. Det bliver sat på spidsen under coronakrisen, at de, der er hurtigst og bedst til at omstille sig til en ny virkelighed, formentligt også klarer sig bedst på den lange bane”.
Februar 2021: ”Vi har været meget omstillingsparate. Nedlukningen skubbede os online på en helt anden måde. Det er selvfølgelig ikke alt, man kan løse online, men medarbejderne har kastet sig ud i det. Det har været virkeligt lærerigt for os”.
For 11 måneder var international chef i Sex & Samfund Jacqueline Bryld pludselig langt mere involveret i sine medarbejderes privatsfære end før. Vi har interviewet hende igen, og i dag er der kommet langt mere ro på arbejdslivet på distancen.
”Jeg synes stadig, at det ind imellem kan være en udfordring at bevare fingerspidsfornemmelsen i forhold til, hvordan det går med kollegaerne. Hvor meget har de liggende på deres borde, hvad sker der i de forskellige sager, ligger de inde med spørgsmål? Det kan nok ikke være så meget anderledes, når man ikke er fysisk sammen og kan tilgå hinanden”.
”Man misser en masse mellemregninger. Til gengæld er der kommet væsentligt mere ro på nu. Jeg tror, at vi hver især har fundet ud af, hvad der fungerer godt, og personligt har jeg også fået mere ro på. I starten var det hele nyt og anderledes, og der var generelt mere usikkerhed om, hvad den nye situation ville bringe. Der kan jeg mærke, at alle har vænnet sig mere til at have den her hverdag”.
”Her med anden bølge af corona har vi fået nuanceret, hvad hjemmearbejde betyder for os. I foråret var der lidt en tendens til jubeloptimisme omkring hjemmearbejdet, og den fleksibilitet, det tilbød. Især de lidt mere introverte, har taget det til sig som en kærkommen gave. Mange har også har indset vigtigheden og glæden ved at kunne komme op på kontoret og se sine kolleger i øjnene”.
Et år med corona
Den 15. februar 2020 døde den første europæer af corona, og den 11. marts blev de fleste danskere sendt hjem. DM Akademikerbladet interviewede i foråret 2020 en række akademikere om at arbejde hjemme. Nu er vi vendt tilbage til dem.
”Det er ikke enten-eller med hjemmearbejde, det er både-og. Det tror jeg også, at det kommer til at blive fremover. Vi har tidligere haft mulighed for en hjemmearbejdsdag om ugen, men mange kunne sikkert ønske sig to i stedet. Vi bør indstille os på større fleksibilitet - det er jeg åben for”.
”Vi har været meget omstillingsparate. Nedlukningen skubbede os online på en helt anden måde. Vi er en international afdeling, og hele vores arbejde centrerer sig om samarbejde med partnere i udviklingslande, så alt det her med ikke at kunne rejse, har været en udfordring. Det er selvfølgelig ikke alt, man kan løse online, men medarbejderne har kastet sig ud i det med udvikling af workshops og kreative tiltag. Det har været virkeligt lærerigt for os og er det fortsat”.
Vi har været gode til at lægge vægt på sammenholdet og fællesskabet
”De lande, vi arbejder i, lukkede stort set samtidig med os, men mange har modsat os åbnet op igen. De er i højere grad tilbage til en normal hverdag. Udfordringerne med for eksempel øget vold er der stadig, men mange af de organisationer, vi arbejder med, er i fuld gang, og sundhedsklinikkerne er åbne igen. Problemet er i høj grad, at corona sluger ressourcerne i sundhedsvæsenet, og derfor er der langt mindre fokus på blandt andet fødselsklinikker og kønsbaseret vold”.
”Arbejdsmotivationen oplever jeg stadig som høj. Vi har været gode til at lægge vægt på sammenholdet og fællesskabet. Vi har lavet en række initiativer, blandt andet et, vi kalder: ”Det der gør mig glad”. Det er måske lidt banalt, men det er i sin enkelthed en mailkæde, hvor man fortæller om noget, der har gjort en glad. Det kan være en personlig oplevelse fra hverdagen, eller et godt resultat, man vil dele med kollegerne. Det er med til, at man stadig føler sig som en del af organisationen, og er med til at holde motivationen og gejsten oppe”.
Jacqueline Bryld
International chef i Sex & Samfund.
Har en kandidatgrad i kulturgeografi fra Københavns Universitet.