Vil du læse mere om universiteter og forskning?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om universiteter og forskning
Akademikerbladet
39-årige Jesper Petersen har en bachelor i Statskundskab fra Københavns Universitet. Han har senest fungeret politisk ordfører i Socialdemokratiet, men træder nu ind i sin første ministerpost. © Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Uddannelsesministre har det med at dyrke deres egen kæphest. Så Jesper Petersen behøver ikke nogen, lyder rådet fra rektorformand.
Da Søren Pind (V) blev uddannelsesminister i 2016, annoncerede han, at der skulle være mindre styring og mere dannelse.
Da Tommy Ahlers blev udnævnt til uddannelsesminister i 2018, kom det i stedet til at handle om innovation og opgøret med nulfejlskulturen.
Og da Ane Halsboe-Jørgensen efter valget i 2019 overtog posten, rettede fokus sig så mod trivsel og læring.
Går Jesper Petersen, Socialdemokratiets hidtidige poliske ordfører, og pønser på, hvad hans kæphest skal være som ny uddannelses- og forskningsminister, ja så kommer her et velment råd fra rektor og formand for Erhvervsakademierne, Niels Egelund: Drop det.
Niels Egelund kan tælle hele 11 ministre for sit område, siden erhvervsakademierne blev udskilt fra erhvervsskolerne i 2008. Og der er absolut ikke behov for endnu en minister, der vil præge sektoren med sin helt ærlige dagsorden.
”Man kommer ikke uden om, at det med så hyppige ministerskift er svært at se den helt store kontinuitet. Men vi er pæne og lydhøre i undervisningssektoren, og vi spiller selvfølgelig med, så det bliver interessant, hvad dagsordenen bliver”, siger han.
Jeg tror, Jesper Petersen har været tæt på Mette Frederiksen, så måske kommer han med lidt større tyngde end Ane Halsboe-JørgensenNiels Egelund, rektor og formand for Erhvervsakademierne
I første omgang forventer Egelund, at Jesper Petersen retter sin energi mod at implementere aftalen om udflytning af uddannelser fra juni. Og han vurderer at Jesper Petersens forudsætninger er gode.
”Jeg tror, Jesper Petersen har været tæt på Mette Frederiksen, så måske kommer han med lidt større tyngde og er lidt mere centralt placeret end Ane Halsboe-Jørgensen, også i forhold til de beslutninger, som allerede er truffet vedrørende decentralisering og engelsksprogede udbud af uddannelser. Det gør ikke nødvendigvis politikken bedre, men det kan fremme implementeringen og gennemførelsen”, siger Niels Egelund.
Hans råd til Jesper Petersen er at satse på at skabe ro i sektoren.
”Jeg synes nok, at der brug for en realistisk tilgang i forhold til troen på at dirigere og styre unge menneskers søgemønstre. Det er ingen hemmelighed, at vores sektor ikke er begejstret for de aftaler, der kom før sommerferien, og det bedste, man kan forestille sig, er nok, at der nu kommer ro og frihed til at udvikle de enkelte institutioner”, siger han.
På professionshøjskolerne er forhåbningen, at den nye minister tager hånd om en tiltrængt justering og kvalitetsløft af læreruddannelsen, der døjer med store frafald.
”Set fra vores stol ligger der en kæmpe opgave på Jesper Petersens skrivebord, som handler om en revision af både læreruddannelsen og pædagoguddannelsen. Det drejer sig om et stort løft fagligt såvel som økonomisk. Ændringer af er par kommaer og nye studieordninger kommer ikke til at rykke nok”, siger rektorformand Stefan Hermann.
Allerede i 2018 forelå en evaluering af læreruddannelsen med 19 konkrete anbefalinger. Herefter nedsatte daværende uddannelsesminister Tommy Ahlers i 2019 en kommission, der senere blev opløst af Ane Halsboe-Jørgensen. Hun lagde op til et udviklingsarbejde i samarbejde med sektoren selv. Ifølge planen skal ændringerne være klar for de studerende, der starter på uddannelsen i 2022.
Hun har sat gode ting i søen, som Jesper Petersen nu skal sejle hjemTommy Dalegaard Madsen, formand for DM's undervisere på professionshøjskolerne
Mens Ane Halsboe-Jørgensen i sektoren anerkendes for hendes villighed til at lytte og inddrage relevante aktører i udviklingsarbejdet, forestår de afgørende politiske forhandlinger fortsat. Ifølge Stefan Hermann udgør et løft af timetallet på læreruddannelsen den første vigtige politiske styrkeprøve for Jesper Petersen.
”Det er et spørgsmål som Ane Halsboe-Jørgensen ikke forholdt sig så meget til, men man kommer ikke uden om, at der skal flere timer til, hvis man vil gøre uddannelsen mere attraktiv. Det har jeg også hørt flere ordførere anerkende. Spørgsmålet er så, om man er villig til at prioritere det i finanslovssammenhæng”, siger han.
Underviserne på professionshøjskolerne roser Ane Halsboe-Jørgensen for det udviklingsarbejde, hun har iværksat på læreruddannelsen. Et udspil til en plan, der skal sikre mere kvalitet og prestige i pædagoguddannelsen, nåede Ane Halsboe-Jørgensen ikke at præsentere.
”Hun har sat gode ting i søen, som Jesper Petersen nu skal sejle hjem. Vi ser gerne, at han viderefører hendes arbejde”, siger Tommy Dalegaard Madsen, formand for DM’s undervisere på professionshøjskolerne.