Magistrenes ledighed er faldet markant
Selv om både museer og kulturliv fortsat er hårdt ramt af corona, falder ledigheden markant, både blandt humanister og andre akademikere. Det viser en ny opgørelse fra Magistrenes A-kasse. © Foto: Vardemuseerne
Ledigheden blandt akademikere daler og er nu på niveau med tiden før pandemien. Ifølge Dansk Erhverv er det en særligt god nyhed, at også humanisterne mærker opsvinget, selv om museer og øvrigt kulturliv fortsat lider under coronaen.
På kun et år har flere end 1000 ledige medlemmer af Magistrenes A-kasse (MA) fundet ny beskæftigelse. Ifølge A-kassens seneste tal, som er fra juni, er antallet af fuldtidsledige dalet fra 5811 i juni 2020 til 4874 i år.
Dermed er ledigheden tæt på samme lave niveau som inden corona-pandemien.
Magistrene har fundet arbejde i både det private og i den offentlige sektor. Det forklarer Vicedirektør i MA, Marianne Rossander.
”Stikprøver viser, at vores medlemmer bliver ansat i fx regioner og i ministerier, bredt på undervisningsområdet samt i forskellige former for funktionæransættelser på det private arbejdsmarked”, siger Marianne Rossander.
Graf: I perioden juni 2020 til juni 2021 er antallet af fuldtidsledige faldet til samme niveau som før pandemien. Det gælder i alle regioner af landet, også i hovedstadsområdet, som traditionelt har en større akademikerledighed. Kilde: MA
Marianne Rossander bider særligt mærke i, at ledigheden også er faldet for humanisternes vedkommende og at jobmarkedet især rykker i hovedstadsområdet, der ellers traditionelt har en højere akademikerledighed.
”Tallene bekræfter, at vores medlemmer nyder godt af den generelle stigning i arbejdsudbuddet. Vi nærmer os med stor hast niveauet før corona og den udvikling er vi selvfølgelig glade for,” siger MA’s vicedirektør.
Det er en rigtig god nyhed...både museerne og de andre kulturinstitutioner er jo ellers nogle af de områder, der fortsat er hårdt ramt som følge af pandemien.Mads Eriksen, udannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv
Jobfremgangen for akademikerne er særligt bemærkelsesværdig i hovedstadsområdet. Det mener Mads Eriksen, der er uddannelses- og forskningspolitisk chef i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.
”Det er en rigtig god nyhed, at beskæftigelsen går op og at også humanisternes kompetencer er mere efterspurgte. Både museerne og de andre kulturinstitutioner er jo ellers nogle af de områder, der fortsat er hårdt ramt som følge af pandemien,” siger Mads Eriksen.
Det markante dyk i ledighedstallene overrasker ham ikke.
”Vi kan flere stede notere en stigende mangel på arbejdskraft, så der er generelt gode beskæftigelsesmuligheder, især for akademikere, der de kan forstå at navigere i felter som den digitale og den grønne omstilling”, forklarer Mads Eriksen.
Dansk Erhverv vil fortsat have fokus på især dimittendledigheden, selv om udviklingen går i den rigtige retning.
”Der er efter vores vurdering stadig uddannelser, der skal dimensioneres yderligere, ikke kun på humaniora, men også på fx kemi og biologi”, siger Mads Eriksen.
Der er mennesker bag tallene, påpeger Dansk Erhvervs uddannelses- og forskningspolitiske chef.
”Så der er både en menneskelig og en samfundsøkonomisk pris at betale, når unge ikke kan komme i job efter end uddannelse”, siger Mads Eriksen.