Udlændinge skylder Danmark 1 mia. i SU-gæld
Knap 16.000 udlændinge har stiftet SU-gæld for knap 1. milliard kroner og er rejst fra regningen. Ifølge skatteminister Morten Bødskov (billede) er der nu iværksat en række tiltag for at få indrevet gælden. © Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Knap 16.000 udlændinge har ikke tilbagebetalt deres SU-gæld og skylder Danmark omkring 1 milliard kroner.
Tusindvis af udlændinge kommer til Danmark og stifter SU-lån, men de rejser sidenhen fra regningen.
Det kan mærkes i den danske statskasse. Ved udgangen af 2020 havde 15.891 udlændinge fra både EU-landene og såkaldte tredjelande stiftet SU-gæld og misligholdt tilbagebetalingen for 983 millioner kroner.
Det viser en opgørelse som Skatteministeriet har lavet på baggrund af tal fra Gældsstyrelsen.
Tallet er chokerende, siger forsknings- og uddannelsesordfører for De Konservative Katarina Ammitzbøll, der har stillet spørgsmål om sagen til skatteminister Morten Bødskov (S) i Folketinget.
”Jeg er noget målløs over, at der ikke er nogen, der har sat en prop i dette langt tidligere eller har fundet en måde at håndtere det på. Denne gæld er jo ikke bare kommet helt pludseligt”, siger Katarina Ammitzbøll.
Hun mener, at SU-gældssagen kan sammenlignes med andre nyere offentlige skandaler om bl.a. udbyttemoms, hvor udlændinge har fået milliarder af kroner uberettiget udbetalt i refusion af udbytteskat, eller sagen om den tidligere ansatte i Socialstyrelsen Britta Nielsen som tømte offentlige konti med penge til socialt udsatte for 117 mio. kroner til privat forbrug.
”Her har hundredvis af udlændinge lånt penge fra statskassen for én milliard kroner, og så er de bare rejst hjem igen. Det er meget bekymrende, at folk på den måde bare kan låne penge og rejse væk igen, uden at man følger op på det, og at der ikke er blevet udvist mere ansvarlighed fra myndighederne om for eksempel at få lavet modkrav”.
Det er meget bekymrende, at folk på den måde bare kan låne penge og rejse væk igen, uden at man følger op på detKatarina Ammitzbøll, forsknings- og uddannelsesordfører, De Konservative
Fokus på at inddrive SU-gæld
Katarina Ammitzbøll har en klar forventning om, at de danske myndigheder, med skatteministeren i spidsen, nu vil lave en kraftig indsats for at få inddrevet gælden.
”Vi skal ikke bare låne penge ud fra vores stat til borgere fra andre lande. Vi må stille krav om, at folk ikke bare rejser ud af landet, før de betaler regningen”, siger hun.
Skatteminister Morten Bødskov (S) forklarer, at han er optaget af, at vi i videst muligt omfang sikrer, at danske såvel som udenlandske studerende, der rejser ud af Danmark, ikke efterlader deres SU-gæld ved grænsen.
”Derfor har Skatteministeriet i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet et særskilt fokus på netop inddrivelse af SU-gæld fra skyldnere bosat i udlandet, og der er allerede sat en række konkrete tiltag i gang”, udtaler Morten Bødskov i et skriftligt svar om sagen til DM Akademikerbladet.
”Blandt andet er der oprettet en særlig enhed under Gældsstyrelsen, der arbejder målrettet med at inddrive gæld fra skyldnere bosat i udlandet – herunder SU-gæld – og der er etableret samarbejde med privat inkassovirksomhed om inddrivelse af gæld i udlandet”, siger skatteministeren.
Der er etableret samarbejde med privat inkassovirksomhed om inddrivelse af gæld i udlandetMorten Bødskov (S), skatteminister
Myndighederne har været for sløset
Ifølge Katarina Ammitzbøll kommer mange af de studerende, som er rejst fra deres SU-gæld, fra lande tæt på Danmark som f.eks. Storbritannien og Ungarn, hvor det burde være muligt at række ud til lokale myndigheder, identificere de personer og stille et modkrav.
”De har fået en gratis uddannelse i Danmark og et lån oveni og skylder os nu penge. Mon ikke deres nationale myndigheder kan bistå med at få gælden inddrevet eller kompensere for den”, siger Katarina Ammitzbøll.
Hun mener, der er tale om et forvaltningsmæssigt problem, hvor myndighederne har været alt for sløset.
”Gælden er jo bare steget og steget, og det er overraskende, at man bare har ladet det fortsætte. Dette handler ikke om at se negativt på udlændinge. Vi skal ikke lukke ned for udenlandske studerende, for vi mangler f.eks. folk inden for IT og ingeniørvidenskab. Men jeg tror ikke, at en sag som denne finder sted i noget andet land. Myndighederne har måske været lidt naive her”.