DM´erne har sagt ja til ny overenskomst
Sådan så det ud, da forhandlerne skulle præsentere forliget for den ansatte i regionerne. Nu har akademikerne i stat, regioner og kommuner stemt ja til OK21. © Martin Sylvest/ritzau Scanpix
Løn- og arbejdsvilkår er på plads de næste tre år for dm´erne i stat, region og kommuner. 95 pct. af stemmeafgiverne har sagt ja til den nye overenskomst.
Et stort flertal af medlemmerne i de akademiske medlemsorganisationer har stemt ja til overenskomstresultatet på det offentlige område.
Den samlede stemmedeltagelse var på 34 pct. Af dem godkendte 95.5 pct forliget og 4,5 procent sagde nej. Kun i Jordemoderforeningen vendte et flertal af medlemmerne tommelfingeren ned.
DM´s formand Camilla Gregersen er glad for det klare resultat. Hun kalder det et godt fundament for de kommende tre år.
”Forhandlingerne er sket under svære vilkår i skyggen af corona og med usikre økonomiske prognoser. Alligevel er det lykkedes at sikre reallønnen og med al sandsynlighed også forbedre reallønnen, så medlemmerne får flere penge mellem hænderne”, siger Camilla Gregersen.
Vi har desuden sikret medarbejderindflydelse på den grønne omstilling af de offentlige arbejdspladser, hvilket er et smukt DM-fingeraftrykCamilla Gregersen, formand for dm
Medarbejderindflydelse på grøn omstilling
Udover lønnen fremhæver DM´s formand en række andre forbedringer i forliget, fx:
* Forbedringer på seniorområdet
* Kompetencefonde til styrkelse af efter- videreuddannelse
* En lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø
”Vi har desuden sikret medarbejderindflydelse på den grønne omstilling af de offentlige arbejdspladser, hvilket er et smukt DM-fingeraftryk”, siger Camilla Gregersen.
Også Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, glæder sig over den store opbakning til overenskomstforliget. Men at en enkelt medlemsorganisation ikke har kunnet godkende resultatet er en udfordring, erkender han.
”Det stiller store krav til os om, at vi kan finde løsninger sammen over den næste tid, så alle medlemmer føler sig hørt og repræsenteret i vores fællesskab”, siger Lars Qvistgaard i en kommentar.
Ingen konflikt på Jordemoderområdet
Trods Jordemødrenes nej er det det samlede resultat for organisationerne under Akademikerne, der tæller. Hos Jordemødrene stemte i alt 50 pct af de stemmeberettigede, og til trods for, at hovedbestyrelsen havde anbefalet et ja, stemte 64 procent nej og 36 pct af medlemmerne ja.
Alligevel kommer Jordemoderforeningen ikke til at genoptage forhandlinger i Forligsinstitutionen og der vil ikke blive konflikt på jordemoderområdet.
I stedet skal der arbejdes politisk for, at medlemmernes arbejde bliver højere værdsat. Sådan siger Lis Munk, der er formand for foreningen. Hun er ikke overrasket over jordemødrenes nej til resultatet.
”Vi hører fra tillidsrepræsentanter og andre medlemmer, at et nej til OK21 bunder i en stor og forståelig utilfredshed med både løn og arbejdsvilkår. Den utilfredshed er der grund til at tage meget alvorligt og lytte til”, siger Lis Munk, iflg en pressemeddelelse.