Spring menu over
Dansk Magisterforening

Coronapas og mundbind: Sådan genåbner museerne

Mundbind museum overblik corona

Du skal, ligesom i efteråret, have mundbind på, hvis du skal besøge et af de danske museer. Her ses Fuglsang Kunstmuseum i oktober inden anden nedlukning. © Foto: Ingrid Riis/Fuglsang Kunstmuseum

Del artikel:

Når museerne fra onsdag igen kan åbne, bliver det med coronapas, mundbind og nogle steder timeslots. ”Vi regner med en stille start”, siger direktør på SMK.

Efter fire lange vintermåneder kan landets museer igen invitere publikum indenfor fra onsdag d. 21. april.

Men det bliver med blandt andet mundbind, coronapas, afstand og forsamlingsforbud som både ansatte og gæster skal være opmærksomme på.

Det var med en vis spænding, at retningslinjerne for genåbningen først fredag eftermiddag kom på plads, fortæller direktør i Organisationen Danske Museer (ODM) Nils M. Jensen.

”Indtil i fredags vidste vi ikke, hvordan for eksempel afstandskravet ville blive. Det skabte stor usikkerhed på museerne. Men nu ved vi, at afstandskravet sættes ned fra to til én meter. Det betyder, at museerne kan invitere lige så mange gæster ind, som de gjorde i efteråret", siger Nils M. Jensen.

Netop nyheden om afstandskravet glæder direktør for Statens Museum for Kunst (SMK) Mikkel Bogh.

”Afstandskravet på en meter har meget stor betydning for os. Langt flere kan få glæde af vores udstilling, når vi kan have flere besøgende på én gang. Det vi forhåbentlig også kunne ses på vores indtjening”.

Jeg har lige skrevet en mail ud til hele personalet, hvor jeg har orienteret dem om, hvad vi gør

Eskil Vagn Olsen, direktør Museum Vestsjælland

Også på Museum Vestsjælland er direktør Eskil Vagn Olsen tilfreds med ministerens beslutning om at sænke afstandskravet.

”Lige nu har vi skilte og klistermærker i alle vores udstillingsrum, hvor vi gør gæsterne opmærksomme på, hvor mange gæster, der må være per lokale. Vi ville have travlt, hvis vi skulle nå at udskifte alt det og lave en ny plan for kapaciteten, inden vi åbner på torsdag”, siger Eskil Vagn Olsen.

Museum Vestsjælland har valgt at åbne torsdag i stedet for onsdag af logistiske årsager.

Kan jeg afvise en uden coronapas?  

Som noget nyt skal alle museumsgæster fra på onsdag kunne fremvise det såkaldte coronapas, som dokumenterer, at gæsten enten er færdigvaccineret, har været smittet med COVID-19 for nyligt eller er blevet testet negativ inden for 72 timer.

Hvordan museerne håndterer coronapaskontrollen er lige nu forskelligt, fortæller Nils M. Jensen.

”Vi får mange spørgsmål fra institutionerne vedrørende coronapas. Når man laver en bekendtgørelse, tænker man jo ikke på alle de små praktiske ting. Så der vil nok komme mange spørgsmål, som vil blive besvaret løbende”.

Han forklarer, at regeringens retningslinjer for eksempel ikke siger noget om, hvorvidt museet skal tjekke gæsternes coronapas udendørs, eller om de må gøre det i billetsalget indendørs.

Mange skal nok lige vænne sig til, at tilbuddet igen er der

Mikkel Bogh, direktør SMK

Hos Museum Vestsjælland regner de med, at gæsterne viser deres coronapas, når de indløser billet.

”Vi tolker på reglerne, indtil vi får præcise ordrer. Hos os tjekker vi coronapasset i billetsalget. Det betyder, at du godt kan besøge museumsbutikken uden at have en billet”, forklarer Eskil Vagn Olsen og fortæller, at museets frontpersonale også bekymret har spurgt, om de kan afvise folk, hvis de ikke vil vise deres coronapas.

”Det skal de gøre. Jeg har lige skrevet en mail ud til hele personalet, hvor jeg har orienteret dem om, hvad vi gør. Vi overholder naturligvis reglerne, så hvis gæsten ikke kan vise et coronapas, og ikke er en af de grupper, der er undtaget for reglerne, så kan vi ikke lukke dem ind”.

På SMK tjekker de gæsterne udendørs foran museet.

”Vores billetsalg ligger et godt stykke fra døren, så vi ville risikere at få folk meget langt ind i museet, før de blev tjekket. Derfor står der fra på onsdag to ansatte foran indgangen og tjekker coronapas”, siger Mikkel Bogh.

For at besøge SMKs nye særudstilling Kirchner og Nolde skal gæsterne bestille tid i et timeslot på smk.dk. Det kræver ikke en forudbestilt tid at besøge museets faste udstilling. På Museum Vestsjælland har de i første omgang fravalgt timeslots, men hvis man vil sikre sig adgang til museet på en bestemt dag, kan man købe en dagsbillet på deres hjemmeside

Både Mikkel Bogh og Eskil Vagn Olsen er optimistiske på trods af restriktionerne.

”Jeg både tror og håber, at danskernes store sult efter kultur vil få dem til at komme, selvom de skal testes. Det bliver formentligt en stille start, da mange nok lige skal vænne sig til, at tilbuddet igen er der, men vi glæder os helt vildt”, siger Mikkel Bogh.

Her er en oversigt over, hvilke retningskrav som gælder fra onsdag:

1. Afstandskrav

Der skal være 4 m2 per gæst i lokaler, hvor publikum er stående eller i bevægelse, 2 m2 per gæst, hvor publikum sidder ned og mindst 1 meters afstand mellem hver gæst. På grund af afstandskravet vil det på nogle museer være nødvendigt at indføre timeslots, hvor gæsten på forhånd skal bestille tid til at besøge museet. Du kan orientere dig om det enkelte museums regler, på deres hjemmeside. 

2. Forsamlingsforbud

Fra onsdag d. 21. april må 10 mennesker samles indendørs og 25 mennesker udendørs. Det betyder, at museumsrundvisninger- byvandringer mm. kan foregå indendørs med ni gæster og en guide og udendørs med max 24 gæster og en rundviser.

3. Coronapas

Alle gæster over 15 år skal fremvise gyldigt coronapas ved besøg på både udendørs og indendørs museer. Ansatte på museerne er ikke omfattet af krav om coronapas. Ansatte skal følge den generelle anbefaling omkring tests på arbejdspladser, dvs. anbefaling om test en gang om ugen ved fysisk fremmøde. Så vidt vides gælder det samme for frivillige medarbejdere, skriver ODM.

4. Mundbind

Der er krav om mundbind eller visir alle museer i lokaler, hvor der er offentlig adgang. Kravet gælder både personale og gæster (fra og med 12 år). Kravet gælder ikke udendørs.

5. Museumbutik

Museumsbutikker regnes for udsalgsvarebutikker og er åbne. Der skal som udgangspunkt ikke vises coronapas for at besøge en museumsbutik. Dette afhænger dog af butikkens placering i museet.

6. Museumscafe

Fra onsdag d. 21. april må restauranter og caféer holde åbent til kl. 23. Sidste udskænkning må ikke ske senere end kl. 22. Hvis man vil sidde inde, skal man have en forudgående reservation og vise coronapas. For udendørsservering er det ikke nødvendigt at vise coronapas.