Spring menu over
Dansk Magisterforening

Slog giganterne: Selvstændig vinder stor pris

Rikke Voergård-Olesen, Danish Rainbow Awards

Rikke Voergård-Olesen var med sit firma Normværk en af de tre nominerede i erhvervskategorien til dette års Rainbow Awards. Onsdag vandt hun prisen. © Foto: Per Arnesen/TV2

Del artikel:

Rikke Voergård-Olesen har med sin enkeltmandsvirksomhed Normværk hjulpet LGBT+ miljøet med at skabe positive kulturforandringer i virksomheder. Nu har hun vundet årets erhvervspris ved Danish Rainbow Awards mod giganterne Netto og Ikea. Magisterbladet talte med hende inden prisuddelingen.

Da Rikke Voergård-Olesen i 2016 startede sin konsulentvirksomhed Normværk, var det med en drøm om at bidrage til mere inklusion, ligestilling og mangfoldighed på de danske arbejdspladser.

Derfor glæder det hende ekstra meget, at hun i år er nomineret til erhvervsprisen ved Danish Rainbow Awards, hvor personer, organisationer og virksomheder der har været med til at løfte livsvilkårene for personer i LGBT+ miljøet i Danmark bliver hyldet.

”Jeg er vildt stolt over at være nomineret. Når man har arbejdet for en sag i rigtig mange år som frivillig og så siden som sit erhverv, så er det bare fedt med anerkendelsen”, siger Rikke Voergård-Olesen og griner:  

”Når det så er sagt, så tror jeg næppe jeg vinder, for jeg er oppe mod Netto og Ikea”.

Rikke Rainbow Awards
Her er Rikke Voergård-Olesen i sin video til Danish Rainbow Awards. det er Rikke i midten med "inklusion" skiltet. Foto: Rikke Voergård-Olesen © Rikke Voergård-Olesen

Brænder for ligestilling

I Normværk arbejder Rikke Voergård-Olesen som selvstændig konsulent og foredragsholder, hvor hun igennem humor og sin normkrefleksive approach hjælper virksomheder med at lave positive kulturforandringer på arbejdspladsen. Hun rådgiver også om ligestilling, inklusion og mangfoldighed for børn og voksne.

Hendes kunder kan for eksempel være en stor fond som vil have hjælp til at få øje på, hvor og hvordan de forskelsbehandler ansøgere, eller en forvaltning i en kommune som efterspørger viden og redskaber til at modvirke forskelsbehandling på grund af seksuel orientering og køn internt på arbejdspladsen og udadtil i forhold til borgerne.

”Jeg arbejder meget med den her normkritiske metode for at få folk til at lave nogle hjernekolbøtter og se tingene fra en ny vinkel”, siger hun og fortsætter:

”Så det handler om at installere et nysgerrigt, undersøgende blik på sig selv, og det gør jeg altid med en masse humor og en masse kærlighed, for jeg tror ikke på, at det hjælper at skælde nogen ud, for så lukker de bare ørerne”.

Derudover bidrager hun til undersøgelser med afdækning af kulturer og normer. Blandt andet lavede hun i 2018 i samarbejde med CBS-forskeren Jannick Friis Christensen en undersøgelse for IT-fagforbundet PROSA, der undersøgte arbejdsvilkårene for LGBT+ medlemmer i forbundet.

Iværksætter ved en tilfældighed

Rikke Voergård-Olesen er uddannet kandidat i pædagogik og uddannelsesstudier, samt kultur- og sprogmødestudier ved Roskilde Universitet.

Ligestilling og mangfoldighed har altid været hendes hjerteblod, og siden hun var 20 år, har hun engageret sig i køns- og seksualitetspolitisk arbejde.

Efter en projektansættelse hos Børnehusene Kokkedal hvor hun lavede workshops for det pædagogiske personale, bød der sig dog en unik mulighed.

”Jeg havde ikke som sådan nogen iværksætterdrøm, så det var faktisk lidt tilfældigt, at jeg blev selvstændig”.

Børnehusene Kokkedal tilbød Rikke at være med i et kæmpe projekt i samarbejde med Børnehusene Fredensborg, om at skabe lige læringsmuligheder for alle børn.

”Jeg tænkte, at det var da en megafed ide, men så skulle jeg jo have mig et CVR-nummer for at søge med”.

Siden da har hun gennem sin virksomhed brugt sit fag til at udbrede mangfoldighed og ligestilling på de danske arbejdspladser.

Oppe mod giganterne

Det er for 12. år i streg, at Rainbow Awards i aften bliver afholdt. Her uddeles priser såsom ”årets kulturpris” og ”årets hetero/straight ally”.

Rikke Voergård-Olesen er nomineret til årets erhvervspris. Nomineringen er givet til virksomheder som har gjort en særlig indsats for LGBT+ miljøet.

Hummel LGBT
Hummel vandt erhvervsprisen ved sidste års Danish Rainbow Awards. © Foto: Hummel

Sidste års vinder af erhvervskategorien blev Hummel for sin lancering af fodboldtrøjer i regnbuens 6 farver i forbindelse med VM i Rusland. Ligeledes er det i år to gigantvirksomheder, som Rikke skal konkurrere imod: Netto og Ikea. 

Netto er nomineret for i 2019 at have solgt støttearmbånd til Copenhagen Pride i 500 lokale butikker.

Ikea er nomineret for salget af regnbuefarvede poser, som bidrog til undervisningsprojektet LARM, der udviklede undervisningsmateriale om LGBT+ rettigheder til udskolingen i grundskolen.

Det er således nogle lidt store konkurrenter som Rikke Voregård-Olesen er oppe mod. Selvom hun ikke har de store forventninger til aftenens Awardshow, glæder hun sig.

”Mit håb er, at alle arbejdspladser indser, at det gavner både arbejdsmiljø og bundlinjen, når man har fokus på at skabe det gode arbejdsmiljø med inklusion og diversitet”.

Danish Rainbow Awards sendes på TV2 Zulu fredag d. 2 oktober.