Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ligestillingsminister: Arbejdspladser skal udvise nul-tolerance overfor for sex-chikane

Mogens Jensen, ligestillingsminister

Arkivfoto. Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) siger nu, at der skal være en politik for sexchikane på landets arbejdspladser. © Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Mange arbejdspladser mangler regler for håndtering af sexchikane, erkender ligestillingsminister Mogens Jensen (S). KVINFO er enig og vil samtidig give ofre bedre rettigheder.

”Det vælter frem med eksempler, og det skal vi tage dybt seriøst”.

Sådan lyder det fra ligestillingsminister Mogens Jensen (S), efter at først TV-vært Sofie Linde og siden en lang række andre kvinder i den danske mediebranche er trådt frem og har fortalt om deres oplevelser med arbejdsrelateret sexisme og sexchikane.

1.165 kvinder har skrevet under på et støttebrev til Sofie Linde, og ifølge initiativtagerne har de samtidig modtaget hundredvis af eksempler på sexisme. 

Mogens Jensen fortæller onsdag i et interview med P1 Morgen, at han er helt enig med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der opfordrer til en langt hårdere kurs i bekæmpelsen af sexchikane. Hun er selv en af de mange kvinder, der har berettet om sine oplevelser med chikane.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt kræver en kulturændring ikke kun klare regler og klageadgange, men også ultimativt at krænkeren må forlade arbejdspladsen.

”Jeg synes ikke, jeg kan sige det mere præcist, fordi det Helle jo siger er, at der skal være politik på det her ude på arbejdspladserne. Der skal signaleres klar nul-tolerance over for denne og i øvrigt også andre typer af chikane, og så skal der være klare procedurer for, hvad man gør derude. Og det er det, jeg tror, mangler på en lang række arbejdspladser”, siger Mogens Jensen til P1 Morgen.

Sagen tages op i næste uge

Mogens Jensen skal i næste uge mødes med arbejdsmarkedets parter for at diskutere mulige tiltag. Her vil han blive mødt med et forslag fra flere fagforeninger om at pålægge arbejdsgiveren et større ansvar for at forebygge sexchikane, et tiltag som teknisk omtales som ’indirekte, objektivt ansvar’.

Forslaget får opbakning af KVINFO.

”Det betyder, at hvis man som arbejdsgiver ikke kan dokumentere at have lavet et vist niveau af forebyggelse, så er man et medansvar, hvilket får konsekvenser”, siger KVINFO’s direktør, Henriette Laursen.

KVINFO ønsker samtidig at styrke arbejdstagernes rettigheder.

”Godtgørelsen til ofre for seksuel chikane blev sidste år øget fra 25.000 til 33.000 kr., men da de fleste, der fører en sag, forlader deres arbejde, mener vi, at godtgørelsen bør svare til en uberettiget afskedigelse. Det vil give en større beskyttelse” siger Henriette Laursen.

I DM mener formand Camilla Gregersen, at arbejdsgiverne skal tage ansvar og gå forrest i arbejdet med at forebygge sexisme, hvis der for alvor skal gøres op med en usund kultur på arbejdspladserne.

”Derudover skal vi også i forhold til seksuel chikane have kigget på styrkelse af medarbejdernes rettigheder fx gennem højere niveau for godtgørelser. Jeg ser frem til at vende mulighederne med ligestillingsministeren, når jeg mødes med ham i næste uge”, siger hun.