Stressekspert: Ny lovgivning kan mindske stress på arbejdspladserne
Arkivfoto. "Uden lovgivning, skal arbejdsgiverne mobiliserer en vilje til frivilligt at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø", siger stresseksper Thomas Milsted. © Austin Distel / Unsplash
Med en ny bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø har både medarbejdere og arbejdsgivere fået et redskab til at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladserne.
For meget arbejde, tidspres, uklare og modstridende krav og uhensigtsmæssig håndtering af forandringer.
Det er bare nogle få eksempler på udfordringer, mange medarbejdere i dag møder på arbejdspladserne rundt om i Danmark, og som man ikke finder noget værn imod i den nuværende arbejdsmiljølovgivning.
Derfor er det godt, at Danmark nu, som et af de første lande i Europa, får en mere præcis arbejdsmiljølov med en ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, som træder i kraft 1. november 2020.
Det er faktisk så godt, at stressekspert Thomas Milsted fældede en tåre, da han hørte om det.
”Det er så vigtigt med mere lovgivning, især på det psykosociale område. For uden lovgivning skal arbejdsgiverne frivilligt skabe de ændringer, som skal til for at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. Og det har vi ikke rigtigt set indtil nu”, siger Thomas Milsted.
”Men nu har arbejdsgiverne og lederne fået nogle konkrete pejlemærker at holde sig til”, siger han.
Kan blive et godt redskab
Hver fjerde DM’er oplever udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø, og at alt for mange rammes af stress. Men forhåbentlig kan præciseringen af arbejdsmiljøloven være med til at vende udviklingen.
Thomas Milsted mener, at den nye bekendtgørelse kan være en god hjælp til at skabe det overblik, som ledere og medarbejdere har brug for, så de i fællesskab kan arbejde med de belastninger i arbejdsmiljøet, som fører til stress og andre psykiske problemer.
"Det betyder, at arbejdsgiverne sammen med tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og samarbejdsudvalg i fællesskab har et ansvar for at se på de faktorer på arbejdspladsen, der øger risikoen for mental nedslidning”, siger stresseksperten.
Kæmpe ønske fra fagforeningerne
Thomas Milsted mener, at vi har fået en klar præcisering af, hvordan vi skal forstå og opfatte det psykiske arbejdsmiljø og ikke mindst, hvad der truer det. Derfor bliver det nu tydeligere, hvor ansvaret for det gode psykiske arbejdsmiljø ligger, og hvem der skal tage ansvaret for det.
Og selv om bekendtgørelsen ikke gør det alene, mener han, at den sender et klart signal om de forventninger, samfundet har til arbejdspladserne og ikke mindst de forpligtelser, de skal leve op til.
”Bekendtgørelsen er således også et kæmpe ønske fra fagbevægelsen, som nu endelig er opfyldt”, siger Thomas Milsted.
Og det bekræfter DM’s formand Camilla Gregersen:
”Det er et meget vigtigt skridt, at vi nu har fået en bekendtgørelse, der tydeliggør de regler, der gælder for psykisk arbejdsmiljø – og ikke mindst de krav, som arbejdspladserne skal leve op til. Jeg er særligt glad for, at der er fokus på forebyggelse, som er en helt essentiel del af at skabe det gode arbejdsmiljø”, udtaler DM’s formand Camilla Gregersen på dm.dk.
Hun håber, at bekendtgørelsen vil gøre det nemmere for DM's lokale repræsentanter at håndhæve det psykiske arbejdsmiljø lokalt på arbejdspladserne:
”Den nye bekendtgørelse gør det lettere for arbejdspladserne - og dermed også for vores arbejdsmiljørepræsentanter - at få et samlet overblik over reglerne om psykisk arbejdsmiljø. Det vil uden tvivl kunne være med til at lette arbejdet med at skabe et godt arbejdsmiljø fremover”, siger hun.