Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nu også fagbevægelsen: ”Vi har selv en sexistisk kultur”

Fagbevægelse sexisme Camilla Gregersen

DM-formand Camilla Gregersen er medunderskriver på protest mod sexisme i fagbevægelsen. Hun håber, hun kan være med til at bryde tabuer. © Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Del artikel:

284 kvinder og mænd skriver under på protest mod sexisme i fagforeninger.

Fagbevægelsen vil gerne gå forrest i kampen mod sexisme, men det har ikke forhindret den selvsamme sexistiske kultur i at være til stede i de fleste faglige organisationer.  

Sådan lyder budskabet i et protestbrev fra 284 tillidsfolk, ansatte og frivillige i fagbevægelsen, som Politiken har offentliggjort i dag.

Sammen med protesten er der vidnesbyrd fra 21 af underskriverne, der anonymt har valgt at dele deres beretninger og eksempler på sexisme og krænkelser. Politiken kender deres navne, men har ikke undersøgt dem journalistisk.

Krænkelserne er udøvet af andre tillidsfolk, af faglige topledere eller af kolleger, typisk i forbindelse med faglige arrangementer, men også i fortrolige mødelokaler.

”Som fagbevægelse kæmper vi for de gode standarder ude på arbejdspladserne. Det er de standarder, vi også vil have internt i fagbevægelsen, når det handler om sexisme, for den findes desværre i mange faglige organisationer", siger Freja Wedenborg, medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund og en af de i alt 11 kvinder, der står bag initiativet.

Initiativtagerne ønsker ifølge Politiken ikke at ”drive klapjagt på navngivne sexister og krænkere”, men til gengæld én gang for alle ændre en kultur, der har fået lov til at eksistere alt for længe. 

"Det handler om at få brudt med den kultur, der gør det normalt for os kvinder at blive taget på røven", siger en anden af initiativtagerne, Helene Glundholt fra Dansk Metal.

Skal vi være troværdige, når vi konfrontere den kultur, vore medlemmer møder ude på deres arbejdspladser, jamen så skal vi også holde orden i vores eget hus

Simon Tøgern, formand i HK Privat

Fejer nu for egen dør

53 forbundsformænd og –kvinder i Fagbevægelsens Hovedorganisation bebudede i sidste uge, at de vil gå forrest i kampen mod sexchikane og krænkende adfærd.

Men de skal feje for egen dør først, mener formand for HK Privat, Simon Tøgern, der selv har skrevet under på protesten.

”Skal vi være troværdige, når vi konfrontere den kultur, vore medlemmer møder ude på deres arbejdspladser, jamen så skal vi også holde orden i vores eget hus. Vi er også arbejdsgivere for en masse mennesker, og dertil kommer en stor gruppe af tillidsfolk og frivillige, der skal kunne deltage i faglige arrangementer – uden at frygte nogen form for chikane eller krænkelser”, siger han.

Også DM’s formand Camilla Gregersen har skrevet under.

”Jeg håber, at jeg som formand kan være med til at bryde alle de tabuer og al den angst, der er forbundet med at stå frem i de her sager, for det er efter min mening en stor del af problemet”, siger hun.