Dramatiker har bygget en tidsmaskine i en gammel Kiwi-butik
En coronaramt dramatiker har slået sig sammen med lys- og lydteknikere og skabt en totaloplevelse for børn og unge i en tom butiksbygning i Auning på Djursland. Håbet er, at det vil føre til mere arbejde. © Foto: Christian Eiming
Christian Eimings arbejde er som hos mange andre kreative udøvere sat på pause på grund af corona. Derfor tænker han i alternativer og har i efterårsferien lavet et escapehus i en nedlagt butik i gågaden i den midtjyske by Auning.
Christian Eimings arbejde som dramatiker og teaterinstruktør er ramt af coronakrisen. I stedet for at sende det, han kalder endeløse ansøgninger til meget få jobs, synes han, det er bedre at gøre noget andet, som kan føre til mere arbejde. Og ideerne er heldigvis ikke coronaramt.
Derfor har han sammen med flere event-teknikere, som også mangler arbejde, eftersom der kun holdes få koncerter og ingen festivaler, skabt liv i en tom bygning i Auning på Djursland. Her kan især børn og unge i efterårsferien besøge et escapehus, som de kalder Tidsmaskinen.
”Det er en krydsning mellem teater, installation og musik, hvor vi leger, at 3. verdenskrig er brudt ud i 2020. Når man kommer ind i huset, kommer man ind i et hjem i 2059, hvor overlevende fra 3. verdenskrig har søgt ly. De kan ikke komme ud, men de besøgende kan redde dem, ved at løse nogle opgaver, som sætter en tidsmaskine i gang og får tiden tilbage til 2020”, forklarer Christian Eiming.
I huset er der levende mennesker, spillet af skuespillere, som laver mad og bevæger sig fra rum til rum.
”De ser ikke tilskuerne, så man kommer ind og betragter et hjem, hvor der ikke er særlig rart at være. Så det er en helhedsoplevelse”, fortæller Christian Eiming.
Den nedlagte Kiwi-butik bød sig frem som et krigshjem
Christian Eiming fortæller, at han i mange år har levet som teaterinstruktør og ekstern underviser på SDU, men at det at instruere teater i den grad er blevet besværliggjort af både den konkrete coronakrise og af publikums frygt for smitten.
”Derfor må man tænke anderledes. Der er nogle lukkede butikker i min lille lokale by, Auning, så jeg besluttede mig for at lave en helt ny escapehus-oplevelse i en nedlagt butik i efterårsferien”, siger han.
Sammen med teknikerne har han skabt et oplevelses-univers, hvor man kan blive underholdt på en corona-sikker måde.
”Samtidig bidrager vi til, at der sker noget i de nedlagte butikker og ikke mindst, at der kan eksperimenteres og udvikles på en række kreative idéer”, fortæller han.
Byen har støttet op om ideen og har doneret gamle møbler, tv, plakater osv., mens den lokale dyrehandler har udlånt mus, kakerlakker og melorm - i bur - som sammen med stemningsskabende atmosfærelyd understreger det triste i denne opfundne tidlomme.
Det lyder nok dystopisk med 3. verdenskrig, men det var den ide, der opstod, da bygningen blev inspiceret.
”Vi er gået ind på bygningens præmisser og har overvejet, hvad der passede til den uden at bygge om. Det er en nedlagt Kiwibutik, som har stået tom længe, så der lugter lidt, og der er støvet og trist. Læg dertil slidte møbler, tørkager fra en Brugs og en gammel dvd, man kan se Olsenbanden-film på. Stemningsmæssigt har vi lagt os op ad The Rain og Twin Peaks”, siger Christian Eiming.
Jeg er ikke den eneste humanist, der er ramt, så vi må gøre noget for at gøre opmærksom på os selvChristian Eiming
Håber andre griber ideen
Christian Eiming fortæller, at den dybere mening med projektet, er at skabe noget aktivitet i den lille by ved at gøre noget frivilligt, som måske kan skaffe arbejde.
”Jeg er ikke den eneste humanist, der er ramt, så vi må gøre noget for at gøre opmærksom på os selv”, siger han.
Han håber at andre byer, handelsstandsforeninger og ejendomsmæglere tænker, at det kunne være godt at få liv i deres bys tomme bygninger.
”Vi har fat i et interessant koncept. Vi rykker ud af Kiwibutikken igen lørdag i efterårsferien, og så kommer vi gerne og indtager tomme lokaler i andre byer”, siger han.
De er cirka 30-40 frivillige med til at lave oplevelsen, og det koster 60 kroner at komme en tur i Tidsmaskinen, hvilket kun dækker udgifterne, de har haft til at køre rundt og skaffe ting til huset. Derfor skal der noget økonomi ind i forhandlingerne om fremtidige engagementer.
I andre bygninger og andre byer starter de forfra med at finde ud af, hvad aktiviteten skal være. De går nemlig ind på bygningernes præmisser, siger Christian Eiming.
De er allerede blevet spurgt, om de kan komme et nyt sted hen i december. Hvor det er, kan ikke afsløres endnu, men det skal i hvert fald ikke handle om 3. verdenskrig i Nisseland.
Christian Eiming
Christian Eiming er cand.mag. i dramaturgi og kunsthistorie og er teaterinstruktør og ekstern underviser på SDU. Han er også med i virksomheden Escape Home, som tager ud i private hjem og laver escape-arrangementer.