Sender 20.000 studerende og 2.000 ansatte hjem: ”Mette traf den rigtige beslutning. Vi løser det her og finder ud af det”
VIA University College vil afvikle mest mulig undervisning digitalt og ved hjælp af video. Men det bliver ikke let, erkender professionshøjskolens direktør.
I går eftermiddags balancerede landets uddannelsesinstitutioner mellem at afblæse unødige aktiviteter, men samtidig fortsat afvikle den meste undervisning.
Til Magisterbladet gav undervisere udtryk for en vis bekymring: Hvorfor skal vi fortsætte med samle studerende i undervisningslokaler, når der udgør en risiko for smitttespredning?
Få timer senere kom så den drastiske besked fra statsminister Mette Frederiksen (S) om at lukke Danmark ned og sende de offentligt ansatte hjem.
På VIA University College med 20.000 studerende og 2.000 ansatte fik ledelsen øjeblikkeligt travlt med at kommunikere budskabet ud. I dag lyder der fuld opbakning til statsministeren.
”Jeg synes, det er godt gået. Det er den helt rigtige beslutning og fornuftigt. Der har været noget forvirring om, hvad der egentlig skulle ske, og derfor synes jeg egentlig, at Mette Frederiksen udviser stærkt lederskab ved at sige, at nu lukker vi helt ned. Og vi skal nok løse den her situation og finde ud af det”, siger VIA’s direktør, Kirsten Bundgaard.
Hun har hele formiddagen befundet sig i en hektisk mødeaktivitet, for udfordringer er der nok af.
I første omgang skulle de studerende informeres om, at campusområderne lukker ned, men der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål.
”I første omgang har vi sagt til dem, at de skal holde sig orienterede mod vores læringsplatforme, og de vil få instrukser om, hvordan og i hvilket omfang vi kan levere virtuel undervisning. Det gør vi i det omfang, det er muligt, fx i form af videooplæg, som de så skal forholde sig til”, siger hun.
”Men samtidig må vi jo også forholde os til, at underviserne jo selv kan være optaget af at passe børn eller tage vare på andre”.
Mere om Covid-19
Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser for det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.
Dansk Magisterforening har bl.a. reageret ved at aflyse alle arrangementer og fysiske møder. Læs DM’s seneste reaktioner og gode råd på dm.dk.
Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.
Første besked: Hent jeres computere i dag
Omkring 800 undervisere er blevet bedt om at hente deres bærbare computere og andre materialer i løbet af i dag.
Imens skal ledelsen finde ud af, hvor meget af VIA’s administration, der kan lukkes ned.
”Der er jo noget IT-drift, som vi måske ikke bare kan standse. Og så er der spørgsmålet om kvote-2-ansøgningerne, hvor der er frist på søndag. Det er også en problemstilling. Og maden i kantinen kan vi jo heller ikke bare lade blive liggende”, forklarer hun.
For Kirsten Bundgaard går øvelsen ud på at drosle aktivitetsniveau så meget ned som muligt og vise hensyn til den opgave, alle danskere nu står med.
”Vi må prøve at holde fast i de helt vitale opgaver og samtidig udvise samfundssind. Medarbejderne har jo børn der skal passes og vi skal passe på de af vores ansatte, der kan være i risikogruppen i forhold til coronavirussen”.
Når hun får tid til det, skal Kirsten Bundgaard forholde sig til en problemstilling, der ikke står øverst på listen i disse timer. En pragmatisk vurdering nok vil lyde, at selv om VIA kan skifte til digitale læringsplatforme, er uddannelsesinstitutionen også lovgivningsmæssigt forpligtet til at levere undervisningen.
Men det kan blive svært.
"Foreløbig har vi selvfølgelig meldt ud, at underviserne må notere sig, hvad der ikke bliver afviklet. Og vi skal så i dialog med styrelsen om, hvad vi gør efterfølgende”, siger hun.