Dansk Magisterforening

KU-forskere skal udvikle vaccine mod coronavirus

Forskere fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på arbejde i Mærsktårnet, der er en del af Panum Instituttet på Københavns Universitet. © Foto: Gonzales Photo Simon Skipper/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Forskere på Københavns Universitet har sammen med et konsortium af andre internationale forskere modtaget en EU-bevilling på knap 20 millioner kroner til at udvikle en vaccine mod coronavirus, som lige nu spreder sig over hele verden.

Vaccinen mod den coronavirus - eller fremtidige mutanter af virusssen - som lige nu spreder sig over hele verden, kan blive opfundet af forskere fra Københavns Universitet (KU).

I hvert fald har forskere fra hovedstadens universitet sammen med et konsortium af internationale forskere modtaget en EU-bevilling på 2,7 millioner euro - knap 20 millioner kroner – til at udvikle en vaccine mod Corvid-19 (coronavirus), som indtil videre har smittet over 100.000 mennesker. Det oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse

”Vi er allerede godt i gang med at designe vaccinen, men det er meget dyrt at skalere en produktion op og sørge for, at vaccinen er klar til at kunne blive brugt på mennesker. Og det ville ikke have været muligt at gøre uden den her bevilling fra EU,” fortæller lektor Morten Agertoug, der er en af forskerne, som arbejder på at udvikle en vaccine mod den smitsomme virus.

Det gør han sammen med kollegerne lektor Adam Sander og professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, samt et hold af internationale forskere fra University of Tübingen, Leiden University Medical Center, Wageningen University og firmaerne AdaptVac og ExpreS2io.

Det er EU-kommissionen, som under EU’s forskningsprogram Horizon 2020, har uddelt bevillingen til vaccine-projektet.

KU ejer patent på teknologi til coronavirus-vaccine

Morten Agertoug Nielsen, Ali Salanti, Adam Sander og flere af deres forskerkolleger har selv opfundet og udviklet den vaccineteknologi, som de nu arbejder på at bruge til en vaccine mod Covid-19 - og det er Københavns Universitet, som ejer patentet.

De prækliniske test af vaccinen vil også blive lavet i KU-regi.

Forskerne har stiftet spinout-virksomheden NextGen Vaccines, der sammen med den private biotekvirksomhed ExpreS2ion har lavet et joint ventureselskab. Alle tre samarbejder nu om udviklingen af nye typer vacciner – og herunder altså vaccinen mod den nye type coronavirus.

Forskerne kan endnu ikke sige noget om, hvornår en eventuel vaccine vil kunne være klar til at bruge på mennesker. Men indenfor et år skulle de gerne have gennemført de første kliniske forsøg, fortæller Ali Salanti:

”Det bliver også det første såkaldte ’proof of principle’ for vores vaccineteknologi. Det er en bro fra laboratoriet til klinisk udvikling, hvor vi skal vise, at vaccinen virker og er sikker i mennesker,” fortæller Ali Salanti.