Jobcentrene er lukkede. Alligevel tikker lediges dagpengeperiode videre
Landets jobcentre er lukkede, mens dagpengeperioden fortsætter som sædvanligt. © Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Lediges dagpengeperiode fortsætter med at tikke videre, selvom jobcentrene er lukkede, a-kassernes ansatte er gået hjem, den offentlig sektor er lukket ned og store dele af den private sektor står midt i en overlevelseskamp på grund af coronavirussen.
Beskæftigelsesministeriet har sat beskæftigelsesindsatsen på stand by som følge af coronavirus spreder sig over Danmark. Indsatsen er "suspenderet".
Det betyder blandt andet, at landets jobcentre er lukket. Og landets a-kasser har sendt de ansatte hjem og aflyst personale rådighedssamtaler. Ydelserne udbetales dog fortsat.
Men lediges dagpengeperiode er ikke sat på stand by. Den tikker derimod videre. Og det er selv om store dele af den offentlige sektor er lukket ned, og mange private virksomheder er mere fokuseret på at finde veje til overlevelse end til at ansætte nye medarbejdere.
”Mange af de initiativer, som regeringen har iværksat indtil videre, er rigtig fornuftige. Men når man suspenderer beskæftigelsesindsatsen, så burde det også være helt logisk også at sætte dagpengeperioden i stå, så den bliver som en død periode”, siger formand for Magistrenes A-kasse (MA), Per Clausen.
Beskæftigelsesindsatsen er suspenderet
Beskæftigelsesministeriet oplyste torsdag, at beskæftigelsesindsatsen suspenderes i en midlertidig periode.
Regeringens seneste tiltag for at hæmme spredningen af coronavirus betyder, at landets jobcentre lukker, og at medarbejdere sendes hjem. Jobcentrene vil indtil videre derfor køre med et nødberedskab, så det ikke får konsekvenser for udbetalingen af for eksempel dagpenge.
”Regeringen har taget ekstraordinære midler i brug, og det får også konsekvenser for landets jobcentre, som lukker ned. Men det må ikke gå ud over folks ydelser, og derfor kører jobcentrene videre med et nødberedskab. Ingen skal være bekymrede for, at de ikke får udbetalt dagpenge eller kontanthjælp den kommende tid”, udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.
Men selv om den ekstraordinære og meget specielle tid for hele landet ifølge beskæftigelsesministeren altså ikke får konsekvenser for lediges ydelser, så får den det indirekte, når de ledige dagpengeperiode tikker videre i en tid, hvor der er meget få jobs – om nogen overhovedet – at søge.
A-kasserne opfordres til at følge samme linje som jobcentrene: at lukke ned for de sædvanlige aktiviteter. Alle ansatte i Magistrenes A-kasse er da også sendt hjem og arbejder hjemmefra.
Rådighedssamtaler i MA er derfor aflyst eller ombooket til telefonisk kontakt. MA har desuden også lavet et særligt svar på telefonen, som medlemmerne får, hvis de ringer ind.
Derudover kan man skrive til a-kassen og søge information om reglerne og nye tiltag på området på a-kassens hjemmeside, via nyhedsbrev og på sociale medier, som løbende opdateres i takt med eventuelle nye tiltag fra myndighederne.
”Vi har indtil videre haft få henvendelser fra medlemmer, og det opfatter vi som, at medlemmerne generelt er gode til selv at orientere sig om reglerne og nye tiltag”, siger Per Clausen og understreger:
”Som ledig skal man i virkeligheden forholde sig i ro, som alle mulige andre mennesker gør det lige nu”.
Mere om coronavirussen
Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser for det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.
Har du en oplevelse, et tip eller andet, vi bør dække, så skriv til tko@dm.dk.
Dansk Magisterforening har bl.a. reageret ved at aflyse alle arrangementer og fysiske møder. Læs DM’s seneste reaktioner og gode råd på dm.dk.
Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.
MA: Dagpengeperioden bør sættes i bero
I første omgang har regeringen med suspendering af beskæftigelsesindsatsen altså sikret, at dagpengeudbetalingerne til ledige kan fortsætte. Fredag diskuterer Folketinget yderligere indsatser i forbindelse med, at coronavirussen har ramt Danmark, og her forventer Per Clausen, at spørgsmålet om at sætte dagpengeperioden i bero også vil blive behandlet.
Per Clausen påpeger, at netop fordi man har sat rådighedsforpligtelsen ude af kraft, så bør man nu også få gjort dagpengeperioden til en død periode.
”Folk risikerer jo dage, uger og måneder, hvor dagpengeperioden tikker, hvor man ikke kan stille noget op for at finde et arbejde. Arbejdsløse kan jo ikke opsøge virksomheder om at få arbejde", siger han.