“Jeg har fået aflyst syv foredrag på et døgn. Hele forårets indtægt er væk”
Sociolog og forfatter Aydin Soei er i gang med at undersøge, om han kan søge kompensation igennem regeringens hjælpepakke til enkeltmandsvirksomheder og mindre selvstændige virksomheder. © Foto: Julie Hjort
Coronakrisen rammer selvstændige benhårdt. Mange freelancere, forfattere og selvstændige konsulenter har mistet deres levebrød på grund af aflyste foredrag, workshops og undervisning. En af dem er sociolog og forfatter Aydin Soei, der har mistet flere måneders indtægt på 24 timer.
Det hele var nøje planlagt. Efter et års research og forberedelse udkommer sociolog og forfatter Aydin Soeis femte bog, “Fædre – fortællinger om at blive til (som far)”, hvor mænd med anden etnisk baggrund end dansk fortæller om deres faderrolle, 27. april på Gads Forlag. Ligesom andre forfattere og konsulenter er Aydin Soei selvstændig med enkeltmandsvirksomhed og finansierer sine bøger igennem foredrag – for kommuner og NGO’er.
Så da statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts varslede lukning af landet og sendte offentligt ansatte hjem og udstedte forbud mod at forsamles mere end 100 mennesker, begyndte de første aflysninger af tikke ind i Aydin Soeis mailbakke.
Et døgn efter statsministerens udmelding havde han fået aflyst foredrag og workshops svarende til et halvt års indtægt. Hans indtægt de næste tre måneder er dermed forsvundet, for han får ikke refusion for aflyste foredrag, selv om de er aftalt på skrift og booket i kalenderen.
“Jeg har fået aflyst syv foredrag på et døgn. Hele forårets indtægt er væk. Det er meget usikkert, hvad der kommer til at ske. Måske kan nogle af mine foredrag rykkes til efteråret, men alt er jo aflyst, og hele forårets kulturforbrug kan nok ikke rykkes til efteråret”, siger han.
Ligesom andre soloselvstændige og alle magistre med mindre virksomheder befinder Aydin Soei sig i en særlig kattepine i dagpengesystemet. Han er ikke lønmodtager, så hvis han skal have ret til dagpenge, skal han lukke sit firma og hjemmeside, som er hans levebrød.
Sådan kan du hjælpe selvstændige og freelancere
Måske er der plads til at booke og forudbetale et foredrag eller en workshop til efteråret.
Støt din lokale boghandler, debuterende forfattere, forskere og digtere.
Krisen kommer til at ramme samfundet bredt. Du ved aldrig, om din faste freelancer er din redaktør om et år. Så kør god stil, og betal frem for alt til tiden.
Hvis du er arbejdsgiver, så opret et klippekort, hvor du betaler efterårets opgaver nu.
Tjener ikke penge på bøger
Aydin Soei er cand.public. i sociologi og medborgerskab fra Syddansk Universitet og The New School for Social Research i New York. Siden 2007 har han udgivet fem bøger om bandegrupperinger og radikalisering, bl.a. “Vrede unge mænd” (2011) og “Forsoning” (2016), der skildrer hans familiehistorie.
Men selv om han har udgivet flere bøger, afhænger hans økonomi af foredrag og workshops for socialrådgivere, SSP-medarbejdere og politikere.
“De færreste er klar over, hvor få penge man tjener på at skrive bøger. Så foredragene er det, der finansierer min næste bog. Som foredragsholder er foråret og efteråret afgørende for, at min økonomi hænger sammen. De fleste kommunale konferencer ligger her i foråret, så det er et kritisk tidspunkt, krisen rammer”, siger Aydin Soei, der ofte bruges som ekspert om tosprogede og radikalisering og har arbejdet for bl.a. DR og Radio 24syv.
“50 procent af min arbejdstid som forsker er pro bono. Dels fordi jeg ikke tjener penge på bøger, dels fordi jeg holder foredrag for foreninger eller fædregrupper, der ikke har budget til mange tusinde kroner for et foredrag, som de har i en større kommune. Jeg laver det, jeg gør, fordi jeg synes, det er vigtigt”, siger Aydin Soei og fortsætter:
“Så jeg plejer at sige til kommuner, der betaler 10.000 kroner for et foredrag, at de også er med til at finansiere de foredrag, jeg holder for foreninger for to flasker rødvin”.
Jeg håber, at de her uger bliver en påmindelse om at huske på dem, der befinder sig i en prekær og usikker arbejdssituation, og endnu mere på dem, der er mest udsatte i samfundetAydin Soei, forfatter og sociolog
Først indtægt til september
Aydin Soei har været selvstændig siden 2007, hvor han udgav sin første bog, “Skyld”. Han valgte at blive selvstændig, fordi det giver ham mulighed for at tilrettelægge sit arbejdsliv selv. Han kalder sig selv privilegeret, fordi han bor billigt og har begrænsede udgifter.
“At være selvstændig har givet mig en masse frihed, fordi jeg kan være hjemme med min søn på syv år uden at have dårlig samvittighed. Jeg har en opsparing og har indrettet mit arbejdsliv efter, at der kan komme uforudsete aflysninger eller økonomisk nedgang. Men jeg havde aldrig forudset, at jeg ville blive lagt ned af en virus”, siger Aydin Soei.
“Selv hvis det ikke er et skrækscenarie, så betyder krisen, at jeg reelt først får en indtægt fra midten af september. Jeg har en fast læserskare, fordi jeg har udgivet flere bøger. Selv om jeg ikke lever af mine bøger, så er der en gruppe af SSP-medarbejdere, lærere og socialrådgivere, der køber dem. Men jeg kan godt blive bekymret for debuterende forfattere eller fagpersoner. Som det ser ud nu, bliver alle foredrag, oplæsninger, al undervisning og alle workshops aflyst i hvert fald til og med maj. Og hvis det står på meget længere, så kommer det til at gå ud over min næste bog”.
Mere empati og solidaritet
Aydin Soei er i gang med at undersøge, om han kan søge kompensation igennem regeringens hjælpepakke til enkeltmandsvirksomheder og mindre selvstændige virksomheder. P.t. forsøger han at tage en uge ad gangen, men han er glad for, at det ikke kun er de store virksomheder, der får en økonomisk håndsrækning.
“Det er nu, arbejdsgiversiden skal vise, at den er solidarisk med os. Alle os, der er en del af kulturlivet og foreningslivet og tit bliver set som nogen, der kan undværes. Jeg skulle have holdt et oplæg på et SST-træf i slutningen af april, som er blevet aflyst.
De har faktisk tilbudt mig at få halvdelen af mit honorar, mod at jeg holder foredraget samme sted i marts 2021. Det synes jeg er god stil”, siger Aydin Soei.
Hjælpepakke dækker 75 procent af selvstændiges tab
18. marts lancerede regeringen en hjælpepakke, der de næste tre måneder skal dække 75 procent af tabet for selvstændige og små virksomheder med op til 10 ansatte. Pakken betyder, at alle selvstændige og små virksomheder med op til 10 ansatte kan blive økonomisk kompenseret, hvis de oplever tab på mere end 30 procent af deres omsætning.
De vil kunne få en kompensation, som dækker op til 75 procent af tabet og maksimalt 23.000 kr. om måneden over tre måneder i perioden 9. marts til 9. juni.
Han mener selv, at redaktører, mellemledere og fastansatte kan være solidariske ved fx at kontakte faste freelancere under krisen for at genbooke et foredrag, en workshop eller opgave i fremtiden.
“Den mistede indtægt for mig er en påmindelse om, hvor matadorspilsagtigt det er at tjene til huslejen ved at stille sig op og plapre løs i en times tid om udsatte børn og familier for så at tage hjem igen og overlade det praktiske arbejde til andre. Der er mange, der befinder sig i samme privilegerede position i det daglige, og som ikke holder oplæg på baggrund af års ulønnet arbejde og research”, siger Aydin Soei og fortsætter:
“Jeg håber, at de her uger bliver en påmindelse om at huske på dem, der befinder sig i en prekær og usikker arbejdssituation, og endnu mere på dem, der er mest udsatte i samfundet”.
En ny virkelighed
Selv om han er personligt ramt af de økonomiske konsekvenser af coronakrisen, synes Aydin Soei samtidig, at det er en spændende tid, hvis man tager de sociologiske briller på. Fordi alle lag i samfundet kommer til at blive ramt, både selvstændige, store virksomheder og lønmodtagere.
“Spørgsmålet er, om der kommer en større solidaritet, eller om folk lukker sig mere om sig selv. Under lavkonjunktur opstår der typisk større forståelse for arbejdsløses vilkår. Måske den nuværende undtagelsestilstand ligeledes kan føre til, at det går op for folk, at alle kan være i fare for at miste deres job. At arbejdsløse ikke nødvendigvis selv er ude om det. Og at fortællingen om Dovne-Robert ikke holder i en krisetid”, siger Aydin Soei og hentyder til 10’ernes retorik om, at det skal kunne betale sig at arbejde.
Han mener endda, at samfundet på længere sigt kan lære noget om, hvem der reelt kan undværes i krisetider. Men også hvordan vi tilrettelægger vores arbejdsliv.
“Måske fører det her til en omprioritering af vores arbejdsliv. Vi er allermest væk, når vores børn er små. Måske lærer vi, at det faktisk er meget fedt at være sammen med vores børn. Jeg tror på, at det kan føre til en større grad af empati og solidaritet på tværs af sociale skel i hvert fald inden for nationalstatens grænser. Det er mere usikkert, hvad der sker med Europa”, siger Aydin Soei.
Aydin Soei har læst alle de litterære klassikere om livet efter anden verdenskrig og er selv opvokset i kølvandet på Berlinmurens fald. De sidste 13 år har han især interviewet efterkommere af flygtninge, migranter og indvandrere, der er flygtet fra krig og nød.
“I krisetider er det altid de svageste i samfundet, der rammes, dvs. hjemløse, fattige, psykisk syge, så prekariatet, de små virksomheder og de løstansatte. Vi bliver alle sammen ramt af den her krise i en eller anden grad”, siger han.
“Lige nu bløder især hotel- og restaurationsbranchen samt kulturlivet. Men coronakrisen kommer til at påvirke Danmarks økonomi mange år, er jeg bange for. Og når folk i den øvre middelklasse bliver ramt, så tror jeg, at tingene kommer til at ændre sig. Måske til det bedre. Det håber jeg”.