Dystre miner i Den Gamle By: ”Vores eksistens er på spil”
© Foto: Den Gamle By
Det er ikke kun erhvervslivet, der er kastet ud i en alvorlig krise. En lang række museer er dybt afhængige af entreindtægter og står nu foran millionunderskud, som de ikke har opsparede midler til at dække.
Museerne kæmper i disse dage med at danne sig et overblik over coronakrisens konsekvenser, og meldingen er flere steder pessimistisk.
For selvom de statsanerkendte museer får tilskud fra det offentlige, er en række af de mest populære museer samtidig dybt afhængige af de penge, som publikum lægger i entre, cafeer og museumsbutikker.
Et museum som Louisiana får eksempelvis 32 mio. kr. i tilskud fra Kulturstyrelsen, men alene lønudgifterne løber op i 62 mio. kr. Dertil kommer andre omkostninger, der i 2018 løb op i 70 mio. kr.
Så når Louisiana sidste år havde knap 760.000 besøgende, er det betydelig indtægtskilde i det samlede budget.
Det samme er tilfældet for Den Gamle By i Aarhus, der i 2018 havde entre og salgsindtægter for 72 mio. kr. og et samlet tilskud på 32 mio. kr.
”Det er meget alvorligt. Baseret på, hvad vi har tjent de sidste tre år, forventer vi at miste 9-10 mio. kr. i indtægter fra entre, restauranter og butikker fra marts til maj”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.
Og selvom Den Gamle By er omfattet af regeringens ordning om midlertidig lønkompensation, ligesom andre statsanerkendte museer, hvor det offentlige tilskud udgør mindre end 50 pct., er det langt fra nok til at dække underskuddet.
Ifølge Thomas Bloch Ravn, der har sendt 250 medarbejdere hjem, forventer han at få 4,3 mio. kr. i lønkompensation.
”Dermed bliver underskuddet måske omkring 5 mio. kr. Og vores egenkapital er på ca. 3 mio. kr., hvilket altså kan betyde, at vi ryger ned i minus 2 mio. kroner, når vi når juni måned”.
Men Thomas Bloch Ravn forudser yderligere indtægtstab, når vi når sommerperioden.
”Det vil undre mig meget, hvis ikke færre udenlandske turister besøger os i juli og august. Fx har vi 50.000 gæster fra krydstogtskibe, som jeg tror, vi godt kan vinke farvel til. Nogle turister, der kommer hertil i bil, kan vi måske håbe på, men samlet er udsigterne ikke opmuntrende”, siger Thomas Bloch Ravn.
Situationen er så kritisk, at han til Aarhus Stiftstidende har givet udtryk for, at en pessimistisk udlægning vil være, at museets ”eksistens på spil”.
Moesgaard mister tocifret millionbeløb
Heller ikke 17 kilometers kørsel fra Den Gamle By er hans direktørkollega på Moesgaard Museum i det optimistiske hjørne. Her viser de seneste beregninger et indtægtstab på 14,6 mio. kr.
”Vi regner med et indtægtstab på 14,6 mio. kr. de næste tre måneder”, siger direktør Mads Kähler Holst.
Ligesom Den Gamle By har Moesgaard brugt trepartsaftalen om lønkompensation, hvilket har sendt størstedelen af medarbejdere hjem. De må ifølge ordningen ikke udføre arbejde.
”Vi forsøger at begrænse tabet og beholder medarbejderstaben de næste måneder. Men 246 medarbejdere er sendt hjem. Forhåbentlig kan vi genoptaget museets aktiviteter i hele bredden fra sommer”, siger han.
Men skal det blive tilfældet, kræver det yderligere hjælp.
”Vi står med en stor regning bagefter. Vi får 2,7 mio. kr. i lønkompensation og kan også begrænse andre udgifter på lidt over 3 mio. kr. Men det efterlader alligevel et underskud på 8,7 mio. kr.”, siger Mads K. Holst.
Han fremhæver, at museerne ikke er gearet til en krise som den, corona-pandemien er skyld i og illustrerer det med museets egenkapital på 6 mio. kr.
Skulle museet bruge egenkapitalen til at dækkede det forventede underskud, ville der ikke være nogen buffer tilbage, samtidig med at ”vi ikke aner, hvad vi kigger ind i bagefter”, siger direktøren.
At museet har så lidt at stå imod med i den nuværende situation skyldes dog ikke mangel på regnskabsmæssig forsigtighed, påpeger han.
”Det skyldes tilskudsmodellen, hvor Finansministeriet siger, at vi ikke må opbygge en stor egenkapital. Derfor skal kommunerne og staten også på banen og tage fælles ansvar for at hjælpe os gennem krisen. Det er vi simpelthen ikke polstret til”, siger Mads K. Holst.
Ifølge Mads K. Holst udgør det offentlige tilskud 20-25 pct. af Moesgaards Museums samlede økonomi.