Dansk Magisterforening

DM: Giv selvstændige mulighed for dagpenge under coronakrise

Del artikel:

Mange selvstændige og freelancere kommer til at kæmpe for forretningens overlevelse. Derfor foreslår Dansk Magisterforening, at de får ret til dagpenge uden at skulle lukke virksomheden først.

Som reglerne er i dag, er det ikke muligt for selvstændige at gå på dagpenge, uden at man samtidig er tvunget til at nedlægge sin CVR-registrering og dermed sit firma. Oveni vil nedlæggelsen af CVR betyde, at den selvstændige kommer i karantæne fra a-kassen.

Derfor foreslår Dansk Magisterforening nu en midlertidig lempelse af reglerne, så dagpengeberettigede selvstændige i en periode kan modtage dagpenge uden lukning af CVR-nummer eller karantæne.

"Vi står i en meget særlig situation, og for selvstændige og freelancere kan det være katastrofalt, hvis der bliver en længere periode uden indtjening. Nogle vil kunne holde forretningen i gang, men der vil være en gruppe, som får aflyst alle ordrer og arrangementer her i foråret, og hvor dagpenge vil være det eneste alternativ. Her mener jeg, at Folketinget bør suspendere dagpengereglerne i en midlertidig periode", siger formand Camilla Gregersen.

Som reglerne er i dag, kan du som selvstændig erhvervsdrivende kun få dagpenge, hvis du lukker din virksomhed i alle registre og hos Skat.

Langt de fleste freelancere og selvstændige er CVR-registreret, da det er et krav for virksomheder, der omfatter mere end 50.000 kroner.

"Samfundet bør finde løsninger for de, der bliver udsatte under denne krise, og derfor er det kun rimeligt at ændre reglerne, så vi ikke skal lukke ellers levedygtige virksomheder ned. Jeg håber, at regeringen vil være lydhør i den her meget specielle situation", siger Camilla Gregersen.

Forslaget får opbakning fra blandt andre Radikale Venstre.

"Næste skridt er de helt små og selvstændige. Og arbejdet er i fuld gang. Vi er klar", skriver Sofie Carsten Nielsen, der er politisk ordfører for Radikale Venstre.

Kommunalpolitiker og tidligere folketingsmedlem Lone Loklindt fra samme parti forventer, at der senere i dag kommer en politisk aftale på plads om en redningspakke rettet mod selvstændige og freelancere.

Hverken Beskæftigelsesministeriet eller Finansministeriet kan dog bekræfte, at der bliver meldt noget ud om det i dag.

Stor risiko for selvstændige og freelancere

Mange selvstændige, freelancere og små virksomheder kigger ind i en fremtid, hvor reel overlevelse kan blive meget svært, sagde Julia Hunt til Magisterbladet i sidste uge. Hun er formand for DM Privat og selvstændige og er  selvstændig i konsulentfællesskabet Ingerfair.

”Selvfølgelig rammer det også store virksomheder, at Danmark lukker ned, men deres pengekister er typisk noget større end i et lille konsulenthus som vores. Det er helt enkelt en langt større risiko, at selvstændige og små virksomheder må lukke deres butik, hvis der ikke kommer nogen indtægt i selv en kortere periode”, sagde Julia Hunt.

”Rigtig mange akademikere har enmandsvirksomheder, som har månedlige udgifter for flere tusind kroner, og får de ikke penge ind, så går der ikke længe, før de ikke overlever. Vi alle har jo udgifter, og dem kan man ikke bare lade være med at betale, fordi man ikke selv har indtægt”, sagde hun.

Mere om Covid-19

Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser på det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.

Har du en oplevelse, et tip eller andet, vi bør dække, så skriv til tko@dm.dk.

Dansk Magisterforening har bl.a. reageret ved at aflyse alle arrangementer og fysiske møder. Læs DM’s seneste reaktioner og gode råd på dm.dk.

Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.