Coronakrise sender over 42.000 ledige i jobkøen
De seneste to uger er over 42.000 danskere meldt nyledige, viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet. Situationen er meget alvorlig, påpeger ministeren.
Coronakrisen har på få uger vendt en situation med historisk lav arbejdsløshed i Danmark til en voksende ledighedskø.
I januar måned kunne Danmarks Statistik fortælle, at bruttoledigheden for 15. måned i træk var uforandret og lå på 3,7 procent af arbejdsstyrken.
Men på bare to uger er det billede vendt. Fra den 9. marts til den 24. marts har coronavirussen betydet, at over 42.847 danskere har meldt sig ledige. Det viser seneste opgørelse på Jobnet, der er udarbejdet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet.
”Ledigheden stiger desværre som konsekvens af sundhedskrisen. Stigningen er heldigvis noget mindre end for en uge siden, men situationen er stadig meget alvorlig", siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ifølge DR.
Der er også flere akademikere, som er blevet ledige på grund af coronakrisen. Magistrenes A-kasse (MA) oplyser til Magisterbladet, at antallet af deres medlemmer, som har meldt sig ledige hos jobcentret, er steget med 5300 personer svarende til cirka 11 procent i perioden fra den 9. marts til mandag den 23. marts. Normalt plejer der at være faldende ledighed i den her periode.
MA kan endnu ikke sige, om dem, der har meldt sig ledige hos jobcenteret, er ledige på fuldtid, eller om de for eksempel er blevet sendt hjem fra arbejde på nedsat tid og modtager supplerende dagpenge ved siden af.
Hjælpepakker ser ud til at gøre en forskel
Det samlede ledighedstal i Danmark er ifølge opgørelsen på Jobnet nu på over 160.000 personer, hvoraf de 132.000 modtager dagpenge.
Tallet for nye ledige omfatter både ansatte, der er blev fyret, men også de personer, som i øjeblikket er hjemsendt uden løn og derfor må søge dagpenge. De sidste har dog som udgangspunkt stadig et job at vende tilbage til.
Antallet af nyledige tirsdag i denne uge er dog noget mindre end samme dag i sidste uge. Tirsdag i denne uge meldte 3096 sig nyledige, mens der sidste der tirsdag var 4082, som meldte sig ledige.
”Hver gang en person mister sit arbejde, går det hårdt ud over den enkelte og deres familier. Det er derfor, vi fra politisk side har vedtaget flere vidtgående hjælpepakker, som ser ud til at gøre en forskel landet over, og som vi vil følge tæt de kommende dage”, siger Peter Hummelgaard.
Forlængelse af dagpengeperiode hjælper 7400
Torsdag i sidste uge blev det klart, at dagpengeperioden sættes på standby i tre måneder som en del af regerings hjælpepakke.
Det betyder, at dagpengeperioden fra den 9. marts til den 9. juni ikke tæller med i det samlede regnskab for dagpengeklip.
Beskæftigelsesministeren skønner, at der vil være cirka 7400 personer, som forventes at opbruge dagpengeretten i fravær af forlængelsen, og som derfor vil gøre brug af forlængelsen på op til tre måneder. Det skriver Ritzau onsdag.
Desuden vil personer, der i perioden fra den 9. marts har opbrugt deres dagpengeret og eventuelt har meldt sig ud af deres a-kasse, kunne genindmelde sig i en a-kasse og herved opnå ret til dagpenge indtil 9. juni. Det er en forudsætning, at de genindmelder sig i perioden fra og med 9. marts 2020 til og med 9. juni 2020 og efterbetaler kontingent for den udmeldte periode.
A-kasserne har foreslået, at dagpengesatsen på grund af coronakrisen bør hæves i tre måneder til 25.000.
Et forslag, som har vundet genhør hos SF og Enhedslisten, der har indkaldt finansminister Nokolaj Wammen til forhandlinger om forslaget i denne uge.