Offentligt ansatte må møde ind igen - på Fyn og i Jylland
Medarbejderne på Aarhus Rådhus har fra i morgen lov til at møde ind på arbejde - i modsætning til de offentligt ansatte på Sjælland
Smittetrykket er så lavt i Jylland og på Fyn, at det nu er sikkert at lade offentligt ansatte møde ind på arbejde. Det kræver dog lokale aftaler på hver enkelt arbejdsplads, før de igen må stemple ind på kontoret.
Hjemsendelsen af offentligt ansatte er afbrudt - i hvert fald for dem, der arbejder i Jylland og på Fyn.
Arbejdsgiverne må igen lade de ansatte møde op på arbejde, så længe arbejdspladsen lever op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Det gælder både i kommuner, regioner og stat vest for Storebælt.
Fra onsdag den 27. maj gælder:
- Offentligt ansatte i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark må møde ind på arbejde, hvis arbejdspladsen lever op til de sundhedsmæssige retningslinjer
- Al offentlig forskning må genoptages - på Sjælland må forskerne dog kun møde fysisk op, hvis det er nødvendigt
- Mundtlige eksamener må gennemføres fysisk
- Undervisning, der kræver fysisk fremmøde, må genoptages
De nærmere detaljer omkring genåbningen skal imidlertid først aftales lokalt. Det vil sige, at du som offentligt ansat først kan møde op på din arbejdsplads, når ledelsen har meldt det ud.
Det handler blandt andet om, at arbejdspladsen skal leve op til myndighedernes udførlige krav om sundhed og sikkerhed. For eksempel skal afstandskravet kunne overholdes overalt på arbejdspladsen, der skal være hyppig rengøring, og sæbe og sprit skal være let tilgængeligt for alle ansatte. Se de fulde retningslinjer her (pdf).
"Hjælper de sårbare studerende"
Flere professionshøjskoler og erhvervsakademier på Fyn og i Jylland har allerede lavet lokale aftaler, der åbner op for fysisk fremmøde for studerende og undervisere på de første og sidste semestre af uddannelserne, fortæller Tommy Dalegaard Madsen, der er formand for DM's undervisere på professionshøjskoler og erhvervsakademier.
”Det er glædeligt, at der nu kommer mere studieaktivitet. De studerende, der lige er begyndt på uddannelsen, er alt andet lige særligt sårbare, fordi de ikke har det samme netværk som andre og er i større risiko for at droppe studiet i den her tid. Derfor er det godt, at de kan begynde at møde op igen. Det samme gælder de studerende, som afslutter uddannelsen, og nu kan få en ordentlig og mere vedkommende afslutning, som sender dem godt videre i arbejdslivet”, siger Tommy Dalegaard Madsen.
”Jeg kan godt være bekymret for hele midterfeltet af de studieaktiviteter, der ligger mellem de første semestre og de afsluttende. Det er selvfølgelig en hård skæbne, at det er dem, der er blevet nedprioriteret. Samtidig kan jeg godt forstå vurderingen. Når man skal lave et snit, så er det muligvis på de områder, hvor man har bedst muligheden for at fastholde".
Han ser frem til, at også der også på Sjælland bliver åbnet op for, at de offentligt ansatte kan møde ind på arbejdspladserne igen.
”Det er glædeligt, at man har vurderet, at medarbejderne vest for Storebælt kan komme tilbage uden forøget risiko for en anden coronabølge. Det ved jeg også, at mange glæder sig til vest for Storebælt, men man må acceptere sundhedsmyndighedernes vurdering af situationen. Og så vil august være ventet med spænding, hvor resten af landet forhåbentlig også kan komme med”, siger Tommy Dalegaard Madsen.
Det er gennem samarbejdssystemet, at vi bedst sikrer trygheden og de gode lokale løsningerTommy Dalegaard Madsen
Han pointerer, at det i forbindelse med genåbningen er afgørende, at samarbejdet med arbejdsmarkedets parter fungerer godt.
”Mit indtryk er, at uddannelsesinstitutionerne har været i tæt dialog med ministeriet om genåbningen hele vejen. Og jeg synes egentlig, at arbejdsgiverne gør meget for at informere løbende om de muligheder, der opstår. Det er også nødvendigt. Men det er gennem samarbejdssystemet, atvi bedst sikrer trygheden og de gode lokale løsninger for både medarbejderne og de studerende”, siger Tommy Dalegaard Madsen.
DM: Stadig svært for forskere
Den hurtigere genåbning betyder, at alle forskere på universiteter i Jylland og Fyn har myndighedernes tilladelse til at fortsætte deres forskning. Det gælder imidlertid ikke på Sjælland, hvor kun kritisk forskning er tilladt ved fysisk fremmøde. Og det er et problem, pointerer DM-formand Camilla Gregersen i Forskerforum.
"Det er positivt, at flere forskere nu kan komme på arbejde og få bedre vilkår for at fortsætte deres forskningsprojekter til gavn for universiteterne og i sidste ende os alle sammen. Det har vi arbejdet for. Desværre er der stadig forskere, der er afskåret fra at få adgang. Det drejer sig om en del forskere på Sjælland, hvor genåbningen er mere begrænset. Derudover kræver genåbningen praktiske tiltag for institutionerne i hele landet, for de skal selvfølgelig leve op til de sundhedsfaglige krav. Det betyder, at der nogle steder ikke er plads til alle forskere", siger hun.
"Nedlukningen er med andre ord stadig virkelighed for mange forskere, og deres forskning bliver desværre mere og mere forsinket. Der er hårdt brug for, at politikerne laver en hjælpepakke til forskningen, der bl.a. sikrer forlængelse af tidsbegrænsede ansatte forskere, som adjunkter, postdocs og ph.d.er", siger hun.