Dansk Magisterforening

Designmuseum Danmark påtænker at fyre 50 medarbejdere: Museet åbner måske først om halvandet år

Foto: Henrik Pyndt Sørensen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Designmuseum Danmark påtænker at fyre 50 medarbejdere. Udsigten til et stort fald i indtægter kan få museet til at lukke halvandet år.

Designmuseum Danmark påtænker at trække stikket halvandet år på grund af udsigten til færre gæster, særligt turister. Det betyder, at 50 ud af i alt 75 af deres medarbejdere kan miste jobbet.

Det sker efter et 2019, hvor museet satte publikumsrekord med mere end 300.000 besøgende. Museet er et af de museer, som skaber stor egenindtægt ved sine besøgstal. Derfor har museet, der som andre kulturinstitutioner har været lukket siden 13. marts, kun har fået dækket en mindre del af indtægterne gennem statens hjælpepakker, lyder det i en pressemeddelelse. 

”Det her er en historisk krise for museet. Vi ser ind i et radikalt ændret og kritisk besøgsbillede som konsekvens af COVID-19, hvor situationen for vores museum vil være påvirket, nu og i en lang periode fremover”, siger direktør for Designmuseum Danmark, Anne-Louise Sommer.

Hvem og hvor mange, der vil miste jobbet, kan hun endnu ikke sige noget om. Først kommer forhandlinger med medarbejderne, der forventes afsluttet i slutningen af maj.

"Men det, vi påtænker, er, at det drejer sig om, at arbejdsopgaver knyttet til museets normale virksomhed og publikumsaktiviteter påtænkes at bortfalde. De deraf afledte påtænkte afskedigelser vil først og fremmest omfatte funktioner, der er beskæftiget med publikumsrettede funktioner og et museum i alm. drift", skriver Anne-Louise Sommer til Magisterbladet.

Fald i turisme rammer hårdt

Op til 80 procent af museets besøgende er internationale turister. De vil derfor være ekstraordinært ramt af indrejseforbuddet og prognoserne om mindre turisme i Danmark. Oxford Economics’ underorganisation Tourism Economics anslår, at turismen i europæiske storbyer først vil ramme 2019-niveau i 2023.

"Museet har skabt en stor succes og er gået fra 60.000 til 310.000 årlige besøgende i de sidste 10 år. Vores omsætning og stab er vokset tilsvarende i perioden fordi et godt museum skabes af mennesker. Det betyder, at vi slet ikke har råd til at have den museumsstab, vi har nu. Vi har faktisk slet ikke råd til at have åbent”, siger Anne-Louise Sommer.

Den foreløbige plan er at holde museet lukket det kommende halvandet år.

Hvad har I tænkt jer at bruge tiden på, mens I holder lukket? 

"Da de økonomiske ressourcer er yderst begrænsede, skal anvendelsen af midler fokuseres. Museet skal i perioden omstilles, så det efter nedlukningen kan drives på samme høje faglige niveau som før og være en sund forretning, også med et radikalt ændret publikumsbillede. Vores fokus lige nu, er at bringe museet igennem denne historiske krise og sikre en omstilling, der får os styrket ud på den anden side", skriver Anne-Louise Sommer i et skriftligt svar til Magisterbladet.

"Vi vil også bruge tiden på en omfattende restaurering af den historiske og fredede museumsbygnings gulve og fundament, hvis vedligeholdelsesmæssige stand er så grel, at det reelt har været drøftet, at museet måttet fraflytte de fredede bygninger. Så det er et historisk vindue", tilføjer hun.

"Frygter, at flere museer og kulturinstitutioner kommer i samme situation"

Det har vækket ærgrelse i museumsbranchen, at regeringen ikke har sat hurtigere og stærkere ind med hjælpepakker, har kulturekspert Lasse Marker fortalt til Magisterbladet.

”I det lys kan jeg godt forstå, at landets kulturinstitutioner føler sig svigtet af regeringen igen. For hvordan kan man åbne for eksempel storcentre for tusindvis gæster, men ikke et museum, hvor man rimelig kontrolleret - og formentlig i langt højere grad end i et storcenter - kan kontrollere, hvordan gæsterne bevæger sig rundt”, sagde han til Magisterbladet tidligere på ugen. (også her.)

Da Sundhedsstyrelsen opdaterede sine retningslinjer, så det nu kun anbefales at holde én meters afstand, foreslog Radikale Venstre, at landets kulturinstitutioner skal kunne åbne tidligere end planlagt.

”Kulturlivet er et af de områder, der trænger sig på, og det betyder meget for hoteller og restauranter, om der er en oplevelse, man kan komme til. Så når Sundhedsstyrelsen finder det forsvarligt at gå i mindre buer rundt om hinanden, påvirker det også muligheden for at åbne nogle kulturinstitutioner”, sagde Morten Østergaard blandt andet til Berlingske.

Rettet: Det fremgik tidligere i artiklen, at museet allerede havde fyret 50 medarbejdere. Det var en fejl. Museet påtænker at fyre 50 medarbejdere. Antallet af opsigelser er ikke sikkert, før forhandlingerne med medarbejdersiden er afsluttet i slutningen af maj.