Dansk Magisterforening

Ny podcast fortæller om livet som arbejdsløs akademiker

© Foto: Bjarne Speth Hansen

Del artikel:

En samtalepodcast mellem to arbejdsløse akademikere skal hjælpe med at forklare om tilværelsen som ledig. Magisterbladet har talt med kvinden bag podcasten om dovne akademikere, ledighed, og de mennesker hun møder i podcasten.

”Jeg har personligt tænkt, om jeg nogensinde kommer ud af arbejdsløsheden, fordi jeg kommer til at sidde i en mørk boble”, siger Mette Kousholt.

Hun er kultursociolog og vil med en ny podcast gøre op med tanken om, at arbejdsløse akademikere er dovne og forkælede.

Arbejdsløs Akademiker hedder podcasten, der er på otte afsnit. Her taler Mette Kousholt hver uge to arbejdsløse akademikere i hvert om livet som arbejdsløs i en tid, hvor de er blevet beskyldt for at være luddovne og arrogante.

”Artiklerne fra Berlingske fik mig til at starte med at producere den her podcast. Jeg syntes, at det var en unuanceret debat, hvor man simplificerede, hvordan ledige akademikere tænkte. De ledige akademikere, jeg har talt med, bekræfter i hvert fald ikke billedet af den dovne akademiker, som blev skabt af Berlingskes artikler”, siger Mette Kousholt.

Mange oplever en følelse af frustration og magtesløshed

Podcasten handler om arbejdsløse akademikere, og de problemer de går igennem, når de går igennem

”For de fleste af os ligger der lige så meget arbejde i at søge et arbejde som der gør i at bevare vores mentale helbred intakt. For vi vil gerne arbejde, men vi har levet med op til 1,5 års afvisninger og arbejde uden løn eller ansættelsesudsigter”, forklarer Mette Kousholt.

Podcasten er præget af, at alle de medvirkende har forskellige baggrunde, men fælles for dem alle er, at de er ledige og nyuddannede. De har alle fået afslag på grund af mangel på erfaring indenfor deres faglighed, men de kan ikke få den fornødne erfaring, fordi de bliver valgt fra, fortæller Mette Kousholt.

”Et gennemgående tema i denne podcast er følelsen af at gå i stå, frustration og magtesløshed. Alle, der har medvirket i podcasten, er trætte af at være ledige. Vi er glade og privilegerede over, at vi kan få dagpenge, men vi kan i mødet med a-kassen og jobcenteret føle, at vi ikke er gode nok”, siger hun og tilføjer:

"Det er en generel følelse, mange af os kan få, fordi vi faktisk gerne vil have noget at lave og gerne vil forsøge os selv, og som kan blive forstærket i mødet med jobcenter og a-kasse, hvor de råd, de giver - omend velmenende - kan virke nyttesløse og kontrollerende". 

Her kan du lytte til en teaser af podcasten:

Debatten om job i Netto er "respektløs"

Debatten om dovne akademikere tog fart i efteråret, hvor Berlingske bragte artikler om folk på dagpenge, der ikke ville tage jobs, som ikke passede indenfor deres karrierevej indenfor deres dagpengeperiode. 

Det bundede blandt andet ud i, at Københavns beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, udtalte i et interview med Berlingske, at ”luddovne” akademikere skulle straffes, hvis de ikke ville tage et job i Netto.

I samme avis sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard også, at akademikere ikke skulle føle sig for fine til et job i Netto.

”Hvis det er, fordi man som akademiker føler sig bedre og mere værd end dem, der står op klokken fem om morgenen for at åbne den lokale dagligvarebutik og sidder ved kassen hele dagen, så tager man fejl, uanset hvor mange år man har gået på universitetet”, sagde han til Berlingske i november.

Mette Kousholt mener, at debatten kørte af sporet tilbage i november.

”Det er meget simplificerende, når man siger, at arbejdsløse akademikere er dovne, fordi de ikke gider søge et job i Netto. De får det til at lyde, som om det er nemt at finde et job i en dagligvarebutik. Jeg har talt med en, der er blevet afvist i Bilka, fordi de ikke ville ansætte akademikere”, siger hun.

Mette Kousholt arbejder selv på café, mens hun søger akademiske job, men mener samtidig, at det er respektløst at tale om, at akademikere skal tage arbejde i dagligvarebutikker, er respektløs over for dem, der arbejder der.

”Der er andre mennesker end akademikere, der ville gøre det bedre og være meget gladere for et job i Netto”, afslutter hun.