Nationalmuseet vil flytte 140 medarbejdere
Der er smukt i Brede, hvor ca. 140 medarbejdere fra Nationalmuseet skal flytte til. Men der er også langt, når man er vant til at arbejde tæt på Hovedbanegården. © Foto: Nationalmuseet
En kæmpe forandringsplan for Nationalmuseet vil flytte alle medarbejdere, der beskæftiger sig med forskning, samling og bevaring fra Prinsens Palæ i indre København til Brede. Medarbejdere er kede af at blive skilt fra udstillinger og publikum
Det skal være slut med forskning i Nationalmuseets hovedbygning Prinsens Palæ i København. Kontorerne skal ryddes og give plads til endnu større udstillingslokaler. Og så skal alle de medarbejdere i afdelingen Forskning, Samling og Bevaring, der i dag arbejder i palæet, fremover have arbejdsplads i museets bygninger ved Brede Værk.
Det skriver magasinet DM Kultur & Natur.
I alt vil det dreje sig om cirka 140 medarbejdere, inklusiv studentermedhjælpere og deltidsansatte, der kommer til at skifte arbejdsplads. I forvejen befinder resten af afdelingen – omkring 95 personer – sig i Brede.
”Det bliver dobbelt win-win. Vi får frigjort en masse kvadratmeter til udstillinger i København, og så får vi samlet kræfterne i Brede, hvilket giver bedre muligheder for at folk kan samarbejde på tværs”, siger Jesper Stub Johnsen, vicedirektør og chef for Forskning, Samling og Bevaring.
Udløber af Ranes strategi
Samlingen af medarbejderne skal samtidig bane vejen for en helt ny organisering af afdelingen, der ligger i forlængelse af museumsdirektør Rane Willerslevs udstukne strategi med at ”skrive historien i nutid”.
”Vi vil gerne flytte forskningen hen, hvor vi kan lave store forskningscentre, der forsker i de store spørgsmål – alt fra klima og bæredygtighed, spørgsmål om Arktis og den slags ting. Flytteprocessen er en del af det. Vi river alle kendte og traditionelle strukturer op for at blande faglighederne på en anden måde. Hvordan det så lander, ved jeg ikke, men tanken er, at vi med nye fysiske og organisatoriske rammer kan skabe noget nyt”, siger Jesper Stub Johansen.
Det ligger ikke fast, hvornår flytningen skal ske. I første omgang har ledelsen varslet et stort medarbejdermøde den 29. maj 2020, hvor man vil præsentere en masterplan for hele projektet.
"Vi river alle kendte og traditionelle strukturer op for at blande faglighederne på en anden måde"Jesper Stub Johnsen
Mister publikumskontakt
Der er smukt ved Brede Værk. Men der er også temmelig langt fra indre København. Fra Hovedbanegården tager det omkring 50 minutter, når man skal have S-toget til Jægersborg og lokalbanen videre.
”For mange vil det give en betydeligt længere transporttid. For os, der bor i København er det overkommeligt, men bor man i Roskilde og længere væk, hvad en del gør, vil det være rigtig meget”, siger seniorforsker og tillidsrepræsentant John Lund til flytteplanerne.
Det har ikke just været jubelscener, som meddelelsen er blevet hilst med blandt de berørte medarbejdere. Men ærgrelsen over mere transporttid til arbejdet er dog ikke det, der fylder mest, fortæller han.
”Der er først og fremmest tre bekymringspunkter: forskerne og samlingsmedarbejderne bliver adskilt fysisk fra udstillingerne, som jo er en stor del af det, vi arbejder med. Vi bliver adskilt fra kollegerne, der arbejder med formidling, og så mister vi publikumskontakten, som også er vigtig for mange af os”, siger John Lund.
Han mener desuden ikke, ledelsen har udvist den grad af åbenhed omkring beslutningen, som Rane Willerslev ellers generelt har udvist siden sin tiltræden.
”Tankerne har ikke været nogen hemmelighed. De har også været berørt i HSU. Men planen har ikke været lagt ud til en bred diskussion blandt de medarbejdere, der er berørt. Ved de tre strukturændringer, der er blevet iværksat, siden Rane kom til, har direktionen stillet op og besvaret spørgsmål. Men det har der ikke været noget af. Det er også en medvirkende grund til den udbredte utilfredshed”, siger han
"Planen har ikke været lagt ud til en bred diskussion blandt de medarbejdere, der er berørt"John Lund, tillidsrepræsentant
Chef: Vi kan snakke om alt, men vi flytter
Jesper Stub Johnsen fortæller, at han har fuld forståelse for, at det giver frustrationer for dem, der får en længere transport til arbejde. De øvrige bekymringer ser han meget som udtryk for nogle vaner og traditioner, som folk nu tvinges til at gøre op med.
”Jeg ved godt, medarbejderne siger, de er tæt på publikum, genstand og udstillinger. Men vi udstiller altså kun 10 procent af genstandene. Resten ligger på magasin i Brede eller Ørholm. Og hvad angår udstillingerne, så bliver de alligevel totalrenoveret. Selvfølgelig er der en fare for, at vi mister noget, men forhåbentlig bliver det, der kommer i stedet, endnu bedre”, siger Jesper Stub Johnsen.
Han mener til gengæld ikke, der er noget at komme efter i forhold til åbenhed, da sagen har været diskuteret både på HSU- og SU-niveau.
Planerne om udflytning har angiveligt været diskuteret i et års tid, men for medarbejderne er det først blevet rigtig konkret, da man for nyligt indkaldte til medarbejderdag og præsentation af masterplan 29. maj 2020.
”Jeg går ud fra, at vi laver en inddragende og involverende proces, hvor folk har indflydelse på deres fremtidige placering. Vi kan snakke om alt andet end spørgsmålet om, hvorvidt vi skal flytte. Den beslutning er taget”, siger Jesper Stub Johnsen.