Dansk Magisterforening

Magisterformand: Hvis vi skal have mindre arbejdsløshed, kræver det mindre kontrol med de ledige

© Foto: Jacob Nielsen

Del artikel:

Antallet af ledige dimittender er på 10 år steget fra 6000 til 20.500. Skal den udvikling vendes, kræver det langt mindre kontrol af de arbejdsløse og bedre match med arbejdsgiverne, mener formand for Dansk Magisterforening.

Flere og flere nyuddannede akademikere har de seneste år startet deres arbejdsliv med at være på dagpenge i stedet for i job.

Den udvikling fik Venstre til at kalde de ansvarlige ministre i regeringen i samråd onsdag. Her understregede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halboe-Jørgensen (S), at der ikke er nye reformer på vej i beskæftigelsesindsatsen.

Derimod foreslår ministrene et nyt ’partnerskab’ mellem de to områder, som skal forbedre jobindsatsen i alle instanser.

Men skal udviklingen virkelig vendes, så handler det netop om at forandre hele beskæftigelsesindsatsen. Det mener formand i Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen.

”Der er for flere år siden indført en ledighedsbaseret dimensionering, som vi i de kommende år vil se effekterne af. Indtil da skal vi sætte ekstra ind for at skabe et godt første match mellem dimittender og arbejdsgivere, og det kræver en helt anden beskæftigelsestilgang med mindre kontrol og mere håndholdt match med de mange arbejdsgivere, der mangler akademisk arbejdskraft”, siger Camilla Gregersen.

Bedre match mellem nyuddannede og job

Dansk Magisterforening var til stede på samrådet og oplevede, at der på trods af diskussionen om den stigende dimittendledighed i både blå og rød blok også er en fælles forståelse for den store værdiskabelse, akademikere bidrager med til samfundet, og hvor vigtigt det er, at der uddannes dygtige kandidater.

”Og alle synes jo, at det er frustrerende med dimittendledighed, ikke mindst de unge selv, der brænder efter at komme til at bruge deres evner i et job hurtigst muligt”, siger Camilla Gregersen.

Hun mener, at dimittendledigheden skal nedbringes. Det skal ske ved, at alle parter samarbejder om at få matchet de nyuddannede med relevante job.

”Vi har et fælles ansvar for at sikre, at dimittendernes gode kompetencer kommer hurtigere i spil på arbejdsmarkedet. Konkret betyder det, at alle aktører – virksomheder, uddannelsesinstitutioner, de studerende, a-kasser og fagforeninger – sammen skal tage et større ansvar og koordinere anstrengelser for at bygge bro mellem uddannelse og arbejdsmarked”.