Her bor de højtuddannede og de rige
I Danmarks Statistiks nye analyse, kan du se, hvor mange af de nærmeste 400 personer fra dit hjem har en lang videregående uddannelse eller er blandt de 10 procent med højest løn. Her ses hovedstadskommunerne. Figur: Danmarks Statistik.
En ny analyse fra Danmarks Statistik kortlægger, hvor i landets største byer de højtuddannede og højtlønnede bor.
Er din nabo også højtuddannet? Det er i givet fald ikke tilfældigt.
En ny analyse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at de højtuddannede og de højtlønnede ikke bor jævnt fordelt i Danmark, men derimod klumper sig sammen i visse områder af de store byer.
I analysen opdeles Danmark i 100 × 100 meter celler. For hver celle beregnes andelen af personer med høj indkomst/lang uddannelse blandt de 400 personer, som bor tættest på cellen. Området kan have forskellig størrelse alt efter befolkningstætheden.
I Aarhus Kommune er der for eksempel nogle områder, hvor mindre end 5 procent blandt de nærmeste 400 personer har en lang videregående uddannelse, mens der er andre områder, hvor over 35 procent af de nærmeste 400 personer har en lang videregående uddannelse.
På billedet kan du se, at de højtuddannede i Aarhus Kommune særligt bor tæt langs bugten nord for Aarhus (Risskov og Feddet), samt syd for centrum (Marselisborg, Mindeparken og Tivoli Friheden samt i Skåde).
Ifølge analysen er spredningen af værdierne stort set er den samme i København, som den er i Aarhus. I Odense og Aalborg er koncentrationen af de højtuddannede noget lavere.
Her kan du se, hvordan fordelingen af personer med en lang videregående uddannelse ser ud i Hovedstadskommunerne. Særligt nord for København er procentdelen af højtuddannede borgere højere end de 35 procent af cellen.
I Odense er det særligt i kvarterer som Hunderup og Dalum, at procentdelen af akademikere er høj.
Aalborg Kommune har flest akademikere per celle i området Hasseriis og Sofiendal.
Danmarks Statistiks analyse afslører også, at de højtlønnede langt hen af vejen bor i mange af de samme områder som de højtuddannede. Der er et overlap mellem de to grupper, da mange med en lang videregående uddannelse samtidig har en høj indkomst, selvom der naturligvis også er højtuddannede uden høj løn – og omvendt.
På figuren kan du for eksempel se, at der i Aarhus i 70 procent af cellerne med en høj procentdel af akademikere, også bor en høj andel af velhavende personer.
Alle figurer i artiklen er hentet fra Danmarks Statistik.