Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hård kritik af Socialdemokratiets kulturpolitik: En frivillig spejderfestival bliver opfattet på linje med en Wagner-opera

Socialdemokratiet har udvist alt for få ambitioner på kunst og kulturområdet i sin første periode som regering, mener Gyldendals adm. direktør Morten Hesseldahl. © Maria Albrechtsen Mortensen, Ritzau Scanpix

Del artikel:

Det er skuffende, at regeringen ikke har støre ambitioner for kunst og kulturen, lyder kritikken fra Gyldendals adm. direktør Morten Hesseldahl. Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen mener, at kulturpolitikken er død. Den tilbagevendte kulturminister Joy Mogensen (S) afviser kritikken.

Regeringen er kommet dårligt fra start på kunst og kulturområde. Sådan lyder dommen fra Morten Hesseldahl, som er administrerende direktør på Danmarks største forlag, Gyldendal.

”Socialdemokratiet skelner ikke mellem kunst og kultur, og derfor bliver en spejderfestival opfattet på linje med opførelsen af Wagner-opera”, siger Morten Hesseldahl til DR’s radioprogram Kulturen på P1, da han i sammen med en række kulturchefer ved årsskiftet blev bedt om at give regeringen karakterer på kunst- og kulturområdet.

”Jeg havde håbet, at vi på kunstens vegne skulle være ambitiøse, især når det gælder de store nationale institutioner, og at dansk kultur skulle omfavnes, hvis vi skulle sikre tilliden til hinanden. Men Socialdemokratiet har ikke været klar på, hvad det ville. De er flygtet, fra hvad deres tidligere kulturordfører Mogens Jensen ville med at fjerne omprioriteringsbidraget. Det var kun, fordi støttepartierne tvang regeringen til det, at det ren faktisk skete”, uddyber Morten Hesseldahl

Gyldendals øverste chefs tommelfinger peger tydeligvis nedad, når det gælder Socialdemokratiets kulturpolitik. Han angriber blandt andet, at den vikarierende kulturminister Rasmus Prehn har haft fokus på de frivillige foreninger i stedet for at diskutere, hvordan de nationale kulturinstitutioner kan styrkes. Den fokus på frivillige foreninger kom blandt andet til udtryk i et debatindlæg i Jyllands-Posten i december måned. 

Og den tilgang er en gratis omgang, mener Hesseldahl.

”Hele forholdet til kunst, har man kunnet mærke, har ikke optaget Rasmus Prehn. Han har lige som Henrik Sass Larsen været mere optaget af ’kultursolidaritet’, hvor det handler om at fremme flere frivillige foreningsaktiviteter, som jo er gratis, i stedet for at bruge flere penge på kunst”.

”Det betyder, at vi ikke får udviklet vores kunstinstitutioner og vores kunst, som er så afgørende for vores rygrad i dette samfund, og som er afgørende for forståelsen for, hvad kunsten kan gøre for os hver i især og for vores samfund – den kan løfte os op på et højt niveau”, siger Morten Hesseldahl.

Tidligere kulturminister: Kulturpolitikken er død
Heller ikke den tidligere konservative kulturminister og nuværende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen er tilfreds med kulturpolitikken. Han gik i slutningen af december måned sågar så langt, som at kalde kulturpolitikken i Danmark for ”død”.

”Det er mange år siden, at der har været en kvalificeret kulturdebat i Danmark. Hvornår er der sidst en politiker, der har interesseret sig for, hvad kulturen er for en størrelse, og hvad den kan? Der er ingen, der diskuterer de dybe spor, kulturpolitikken sætter i samfundet, på trods af de enorme brydninger, vi har oplevet de seneste år", siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

Ifølge Brian Mikkelsen er der ingen indflydelsesrige politikere, som har prioriteret kulturen.

”Den måde, man drøfter den på ... kulturpolitikken er det nederst prioriterede af alle politiske områder. Der er ingen, der har givet kulturen tyngde i årevis. Da jeg blev kulturminister, var det et tilvalg. Jeg vil vove at påstå, at jeg er den eneste, der aktivt har valgt det ministerområde, og jeg blev, selv om jeg fik tilbudt mange andre poster. Det kræver et commitment at skabe en aktiv kulturpolitik, der kan flytte noget”, siger han og efterlyser en ny kulturkanon.

S: Kulturpolitikken lever i bedste velgående
Kulturminister Joy Mogensen (S), som ved årsskiftet er vendt tilbage til arbejdet efter en længere sygemelding på grund af et dødfødt barn, mener dog, at kulturpolitikken lever i bedste velgående.

Hun forsikrer, at Socialdemokratiet har mange planer for kulturområdet, uden hun dog giver eksempler på konkrete tiltag.

”Jeg håber, at jeg vil blive husket for at understrege, at kulturpolitikken kun lever, når den er en aktiv del af befolkningen. Det mest skræmmende i vores samfund er, at der er mange, der ikke føler, at de kan slå et hul i himmelrummet. At de ikke er gode nok, at de ikke kan vise noget frem ... at de ikke kan noget, hvis de ikke er den bedste. Det er ikke den kulturpolitik, jeg er opdraget med. Det er ikke den kulturpolitik, Socialdemokratiet står for. Og jeg synes heller ikke, det er særlig dansk. Vi er et deltagerland”, siger Joy Mogensen til Berlingske.

Kulturministeren fastslår, at hun sammen med de andre partier vil prøve at skabe en kobling mellem hverdagskultur og kunstlivet.

”Mit bud på, hvad der skal ske, er, at vi skal tænke i koblinger. Altså, hvordan vi gør kulturen relevant for andre områder. Og der skal være koblinger mellem den brede kultur og de sublime, ekstraordinære præstationer, så hverken den laveste fællesnævner eller elfenbenstårnet står alene. Det handler om relevans og dialog”, siger Joy Mogensen.

Hun mener, at der på kulturområdet er et armslængdeprincip.

”Det er os som politikere, der skal stille spørgsmålene, men det er kunstnerne og befolkningen, der skal komme med svarene”.