Store lønstigninger til nyuddannede: Giv den gas, når du forhandler løn
© Foto: Campaign Creators / Unsplash
Privatansatte nyuddannede magistre har i snit fået en lønstigning på næsten otte procent om året, og de nyuddannede humanister hele ni procent. Hvis du som nyuddannet skal forhandle din første løn i det private, skal du altså ikke holde dig tilbage, råder konsulent.
Din løn stiger typisk mest de første par år på arbejdsmarkedet, så derfor er det ikke uden betydning for din fremtidige løn, hvad der kommer til at stå på din første lønudbetaling.
Det siger Michael Larsen, som er konsulent i Forhandling og rådgivning i DM, hvor han rådgiver privatansatte medlemmer og ofte taler med nyuddannede, som lige har landet deres første job og skal forhandle løn.
Han mener, at nyuddannede DM’ere ofte er for tilbageholdende og forsigtige, når de forhandler deres første løn.
”De skal generelt være mere pågående og gå til biddet”, siger Michael Larsen.
”Men mange nyuddannede dimittender kommer til at sige ja til en for lav begynderløn, fordi de har været vant til SU”.
Tjek din løn
Er du privatansat, kan du se i DM's løntjek, hvad andre får i løn i sammenlignelige job. Du kan få råd og vejledning om lønforhold, og hvilke krav du skal stille til en ansættelseskontrakt.
Vis, at du har holdninger og kan holde fast
Inden du skal forhandle, skal du sætte dig ind i, hvad der står i din kontrakt. En del private arbejdspladser har ikke nogen overenskomst, og derfor er det vigtigt, at du fx er opmærksom på, hvordan barselsreglerne er på din nye arbejdsplads, og om der er en pensionsordning. Det er en god ide at kontakte DM og høre, om du eventuelt skal forsøge at forhandle dig til mere barsel og højere pension.
Som nyuddannet er man som oftest glad og stolt over at få sit første job, og med rette. Men du skal ikke lade begejstringen gå ud over din begynderløn og dine vilkår i øvrigt. Nogle kan have svært ved at bede om en ordentlig løn, fordi de er bange for at virke for krævende, men det er der ingen grund til.
Din nye arbejdsgiver kan kun være tilfreds med, at du ved, hvad du vil have i løn og bider dig lidt fast og argumenterer.Michael Larsen, forhandlingskonsulent i DM
”Arbejdsgiveren kan kun være tilfreds med, at du ved, hvad du vil have i løn og bider dig lidt fast og argumenterer. Det viser, at du har holdninger og står op for dig selv, så der er ikke nogen grund til at være bange for at forhandle, siger Michael Larsen.
Når du skal finde argumenterne til at overbevise din nye arbejdsgiver, kan du fx tænke i:
- Har du lavet noget tidligere, der ligger op ad de opgaver, du skal arbejde med nu
- Har du skrevet speciale, som handler om noget, din arbejdsgiver har brug for
- Overvej, hvad arbejdsgiveren går efter. Det fremgik af stillingsopslaget og ansættelsessamtalen, og der er en grund til, at du er blevet ansat, så find argumenterne her.
Tænk i personalegoder, hvis du ikke får den ønskede løn
Det er en god ide, at du forbereder dig på, at forhandle om andre goder, hvis du ikke kommer igennem med dit lønforslag.
De mest almindelige personalegoder for privatansatte magistre er:
- Ekstra feriedage – udover de 5. ugers ferie
- Sundhedsforsikring
- Fri telefon
- PC/tablet til hjemmebrug
- Frokostordning
- Betalt kompetenceudvikling/efteruddannelse.
Nyuddannede humanister har den største lønstigning
I 2018 og 2019 har nyuddannede privatansatte akademikere generelt haft en lønstigning på 7,8 procent om året, mens de nyuddannede humanisters løn er steget med hele 8,9 procent om året.
Ifølge DM’s formand er det en kæmpe anerkendelse af de nyuddannedes arbejdsindsats.
”Det sætter en fed streg under, at de er efterspurgt arbejdskraft på det private arbejdsmarked”, siger Camilla Gregersen til finans.dk.
Startlønnen for de nyuddannede privatansatte DM’ere er på cirka 35.000 kroner i snit om måneden, og er udtryk for den bruttoløn, som de nyuddannede fik i september 2019, inklusive eventuel pension, ATP og ferietillæg.
Camilla Gregersen mener, at det især bør mane til eftertanke, at nyuddannede humanister har den højeste lønstigning af alle akademiske grupper i DM:
»Nogen tror måske, at nyuddannede humanister ikke kan bruges til ret meget, men de får altså de højeste lønstigninger af alle, når først de har fået foden indenfor døren i en virksomhed,« siger Camilla Gregersen til finans.dk, med henvisning til den ophedede debat i efteråret 2019, om at nyuddannede akademikere er for dovne og for snobbede til at søge job under deres uddannelsesniveau.
Godt tidspunkt til lønforhandling
Cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen er enig i, at det er en pæn lønstigning.
”Men det også udtryk for det billede, vi ofte ser. De fleste nyuddannede ligger over gennemsnittet, da det typisk er de første år på arbejdsmarkedet, man har mulighed for at stige mest. Men 8,9 procent er en ganske solid lønstigning alt taget i betragtning. Det kan man godt være tilfreds med”, siger Søren V. Kristensen, som er ekspert i privat løndannelse.
De fleste nyuddannede ligger over gennemsnittet, da det typisk er de første år på arbejdsmarkedet, man har mulighed for at stige mest.Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank
Den gode lønudvikling skyldes blandt andet, at væksten har været ret solid i 2016 og 2017 og er forsat frem til nu. Og når cheføkonomen kigger på de årsager, som danner det økonomiske billede i øjeblikket, vil der stadig være en ganske fin og behersket mangel på arbejdskraft, og det favoriserer lønmodtagerne.
Men kun lidt endnu, for Sydbanks generelle prognoser forudsiger, at ledigheden vil stige en lille smule i 2020. Så hvis du som nyuddannet skal forhandle løn i den nærmeste fremtid, kan tidspunktet næsten ikke blive bedre.