Dansk Magisterforening

Akademikerformand Flemming Vinther vil blive savnet som chefforhandler

"Uden Flemming Vinther havde vi ikke stået distancen ved overenskomstforhandlingerne i 2018", siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne © Foto: HKKF

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

Flemming Vinther har stået i spidsen for lønmodtagerne ved de statslige forhandlinger siden 2009. Nu skal de statsansatte vælge ny chefforhandler, efter at Flemming Vinther er trådt tilbage som formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, og dermed også for den statslige forhandlingsorganisation CFU.

”Vi kommer til at savne Flemming.  Han har spillet en stærk og central rolle i de statslige forhandlinger som den, der kan samle de forskellige statslige organisationer fra folkeskolelærere til akademikere”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Flemming Vinther har været chefforhandler for lønmodtagerne i staten siden 2009 og var således også topforhandler ved forhandlingerne i 2018, som kom faretruende tæt på en storkonflikt. 

”Uden Flemming havde vi ikke stået distancen overfor de statslige arbejdsgivere. Hans evne og vilje til at få et resultat hjem var for mig at se en afgørende faktor for, at det lykkedes”, siger Lars Qvistgaard.

Uoverensstemmelser i Konstabel- og Korporalforeningen

Flemming Vinther er i midten af januar 2020 med øjeblikkelig virkning fratrådt sin formandspost i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), men vil være tilknyttet foreningen i en tidsbegrænset periode frem til november som særligt kommitteret, så foreningen kan sikre den store erfaring og viden, som Flemming Vinther har.

På Facebook skriver Flemming Vinther, at det har været en meget svær beslutning at træffe, men at han ikke ser andre veje.

Han forklarer, at han før jul fik et mistillidsvotum fra bestyrelsen, som dog endte med at blive trukket tilbage, og at alle i bestyrelsen var enige om at gå ind i en proces med ekstern bistand for at finde en fælles vej frem.

”Det er imidlertid blevet tydeligt for mig, hen over jul og nytår, at jeg ikke kan gå helhjertet ind i den proces. Der er sagt, skrevet og sket for meget til, at jeg kan tro på - og engagere – mig fuldt og helt i det. Det vil derfor ikke være fair overfor bestyrelsen, organisationen eller medlemmerne at starte den proces. Situationen er dermed, at ”regnebrættet” siger 11 mod en. Og så må det logiske være, at den ene går”, skriver han.

”Nogen vil måske mene, at jeg skal blive og kæmpe, men det vil slide både mig selv og HKKF i stykker. HKKF har brug for ro og for at fokus er på medlemmerne – ikke på en bestyrelse i konflikt. Jeg har derfor besluttet at trække mig som formand”, skriver Flemming Vinther.

 

Bliver savnet ved OK21-forhandlingerne

Lars Qvistgaard havde gerne set, at Flemming Vinther havde fortsat som formand for CFU og chefforhandler for de statsansatte.

”Sådan noget kommer altid ubelejligt. Flemming har generelt været god til at varetage den brede interessevaretagelse for de statsansatte, men det kunne også være rigtig rart at have ham med nu, fordi arbejdsgiverne har tilkendegivet, at de vil se på arbejdsgiverrollen og samarbejdsproblemer på en ny måde. Det kunne Flemming have gjort godt, så det er ærgerligt, at han stopper nu”.

Og selv om det lyder som om, der er lang tid til forhandlingerne om OK21 går i gang, er det næsten lige rundt om hjørnet.

”Hele processen med at finde hinanden og skabe de gode relationer er jo vigtigt og kræver lidt tid”, siger Lars Qvistgaard, med henvisning til, at der nu skal vælges en ny formand for CFU.

Et rigtigt menneske

Set med Lars Qvistgaards øjne var Flemming Vinther en fantastisk chefforhandler, som også repræsenterede akademikerne godt, fordi han evnede at afbalancere de forskellige organisationers interesser.

”Han kan sit forhandlerkram, men han evner også at skabe en god stemning og har ikke mindst en formidabel tør humør, som altid hjælper”, siger Lars Qvistgaard.

Da OK18-forhandlingerne endelig sluttede, blev der spillet Volbeat-musik udenfor Forligsinstitutionen, og Lars Qvistgaard har stadig billedet af en Flemming Vinther på nethinden, der læner sig ud ad vinduet i Forligsen og viser sin glæde og begejstring.

”Flemming er meget stor Volbeat-fan, og det var stort at se ham der. Man kunne meget tydeligt se, at der var et menneske bag, og det er en anden god ting ved ham”.

”Den tid vi har samarbejdet, har vi selvfølgelig haft forskellige meninger om mange ting, men Flemming er i bund og grund drevet af, at vi er sat i verden for at skabe de bedste resultater for vores medlemmer, og det har han været en garant for”, siger Lars Qvistgaard.