Spring menu over
Dansk Magisterforening

A-kasse har særligt fokus på ledige over 50: De risikerer at ende uden løn og offentlige ydelser

Senior Ledig

Ledige akademikere over 50, får udvidede rådgivningssamtaler, målrettede workshops og virksomhedsarrangementer hos MA. © Foto: Simon Wijers/Unsplsh

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

En opgørelse fra Danske A-kasser viser, at ledige seniorer i stigende grad må hutle sig igennem, hvis de mister job og dagpengeret. For at undgå lignende situationer har MA, magistrenes a-kasse, skræddersyet et forløb for ledige medlemmer, som er fyldt 50.

23 procent af de 60-64-årige danskere, der mistede retten til dagpenge i 2018, havde - seks måneder efter at de røg ud af dagpengesystemet - hverken en lønindkomst eller en offentlig ydelse at falde tilbage på.

Det samme gælder omkring 30 procent af de 50-59-årige, viser en ny opgørelse udarbejdet af brancheorganisationen Danske A-kasser, og som er refereret i Politiken.

Danske A-kasser ser samme udvikling i 2019, og brancheorganisationens direktør, Verner Sand Kirk siger til Politiken, at der vil komme en støt stigende gruppe af ledige ældre lønmodtagere, der ender i en økonomisk sump, fordi de ikke har helbredet til at arbejde videre, eller fordi de bliver sorteret fra af aldersforskrækkede arbejdsgivere.

Ifølge Per H. Jensen, professor i samfundsvidenskab ved Aalborg Universitet, har han og flere andre advaret politikerne om risikoen for et proletariat af seniorer, der hverken har en lønindkomst eller en offentlig ydelse, når de ryger ud af dagpengesystemet.

”Da man besluttede at udfase efterlønnen, var filosofien jo, at alle og enhver kan få et job, bare de er nogenlunde raske. Men vi ved, at mange seniorer har svært ved at få et nyt job, hvis de bliver ledige. Nogle er direkte uønsket på grund af deres alder eller manglende kompetencer. Hvad skal de gøre? De har ikke nogen efterlønsordning. De må vente længere og længere på folkepensionen. Og det er næsten umuligt at få kontanthjælp”, siger professoren til Politiken.

Brobygning mellem ledige akademikere 50+ og arbejdsmarkedet

For at hjælpe ledige medlemmer over 50 år med at undgå at ende i en lignende situation, har Magistrenes A-kasse sat et forløb i gang med særligt fokus på denne aldersgruppe.

Projektet “Hurtigere i job – brobygning mellem ledige akademikere 50+ og arbejdsmarkedet” blev søsat sidste år i samarbejde med konsulentvirksomheden Naboskab. Målet er at skabe bedre forbindelse mellem ledige akademikere over 50 og arbejdsmarkedet.

“Vi er generelt optaget af at give vores medlemmer, uanset alder, de bedste forudsætninger for at finde et nyt job. Vi er dog klar over, at medlemmerne har forskellige behov. Der er forskel på, hvilken vejledning en nyuddannet har brug for i forhold til én, der har mange års erfaring på arbejdsmarkedet. Projektet vil gøre os klogere på, hvilken indsats der virker allerbedst i forhold til 50+”, siger MA’s direktør, Hans Peter Messerschmidt Andersen.

I projektet får ledige medlemmer over 50 udvidede rådgivningssamtaler, målrettede workshops og virksomhedsarrangementer hos MA.

MA er i gang med at indsamle erfaring og viden fra projektet, som vil blive fremlagt i foråret 2020.

Læs mere om projektet

Foto: Lars Bech

jdlkgfkladjgdfklæj