Dansk Magisterforening

Det koster ph.d.er dyrt at fortsætte karrieren på universitetet

Foto: Major Tom Agency/Unsplash

Del artikel:

Ph.d.er, der har taget midlertidige postdoc-stillinger, får markant lavere løn end kolleger med samme anciennitet, når de efterfølgende finder job i det private. Det viser ny analyse fra Tænketanken DEA.

Ph.d.er, der har taget midlertidige postdoc-stillinger, sakker gevaldigt bagud i lønstatistikken, når de efterfølgende skal ud i erhvervslivet.

Seks år efter ph.d.ens afslutning er der en lønforskel på 21 procent mellem ph.d.er, der går direkte ud i det private og ph.d.er, der først arbejder som postdoc.er i et til fem år for derefter at gå ud i erhvervslivet. Det viser en analyse fra tænketanken DEA.

Lena Lindbjerg Sperling, økonom og ph.d. fortæller, at det kun er den gruppe af ph.d.er, der oplever et lønefterslæb.

”Det private arbejdsmarked kan have svært ved at se de kompetencer, man opbygger i løbet af en postdoc sammenlignet med en nyuddannet ph.d.,” siger hun.

”Resultaterne viser, at universitetsforskning udover ph.d.en ikke belønnes uden for universiteterne, og det lønefterslæb de yngre forskere oplever kan medføre en lavere mobilitet mellem universitetet og det øvrige arbejdsmarked. Det er problematisk fordi mobilitet fremmer relationer og indsigt på tværs af forskningsmiljøerne i Danmark, der kan styrke samspillet i forskningen”, siger Lena Lindbjerg Sperling.

Ph.d.ens kompetencer er svære at udnytte fuldt ud fra start

Carter Walter Bloch, professor på Aarhus Universitet og forsker i ph.d.er på arbejdsmarkedet mener, at de private virksomheder og forskningsmiljøer er så forskellige, at virksomhederne skal bruge tid på at lære ph.d.en op. Han fastslår dog, at det kommer an på både faglighed og virksomhedstype, da der er flere virksomheder, hvor man forsker og skal være specialiseret.

”Det tager ofte tid for virksomhederne at få den fulde udnyttelse af ph.d.ernes kompetencer. Det er stadig forholdsvist nyt, at et forøget antal ph.d.erne kommer ud i erhvervslivet, så derfor kan der være mange virksomheder, der ikke helt præcist ved, hvad de bringer af kompetencer”, siger han.

Den forskningsmæssige baggrund har dog sine fordele i virksomheder, mener Carter Walter Bloch.

”Man kan generelt sige, at ph.d.er har bedre analytiske værktøjer. De er bedre til at anskue komplekse problemstillinger og finde løsninger på dem”, siger han og fortsætter:

”Nogle virksomheder mangler viden om, hvad ph.d.er og personer med en forskningsrelateret baggrund kan bidrage med. Bedre oplysning og udveksling af erfaringer er et godt sted at starte”, afslutter han.