Spring menu over
Dansk Magisterforening

OK20: Det betyder industriens overenskomst for akademikerne

© Foto: Philip DavaliRitzau Scanpix

Del artikel:

De nyligt afsluttede overenskomstforhandlinger for industrien sætter rammerne for overenskomsterne på resten af det private arbejdsmarked. Det betyder, at de lokale overenskomster for over 2.000 medlemmer af Dansk Magisterforening bliver påvirket af aftalen.

Mere barsel til mænd, mere fleksibilitet og mere løn. Tre hovedpunkter for den nye overenskomstaftale, som søndag blev forhandlet på plads for omtrent 230.000 lønmodtagere i industrien. Og aftalen kommer til at få stor betydning for akademikerne.

”Overenskomsten for industrien virker som en øvre ramme. Den er både sigende for, hvordan de andre overenskomster i det private kommer til at se ud, og hvordan næste års overenskomst for det offentlige kommer til at se ud”, siger arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

Det bliver sværere at forhandle mere hjem på de enkelte arbejdspladser. Til gengæld er de mere sikre på at få en aftale i hus, vurderer Henning Jørgensen.

Det handler om, at råderummet for lokale forhandlinger er blevet formindsket på grund af de centraliserede forhandlinger, som er blevet ført i industriens aftale. Simpelt forklaret er spørgsmålet ikke længere, hvor meget man får ud af aftalen, men hvordan det konkret skal udmøntes, forklarer han.

”Det har før været set, at man gav mere råderum på de lokale arbejdspladser, hvor arbejdstagerne ikke kunne få forhandlet meget hjem. Det ændrer sig nu. Forhandlingen på den lokale arbejdsplads er nu, hvordan fleksibiliteten skal udøves”, siger Henning Jørgensen

”Det presser arbejdsgiverne, at aftalen er blevet recentraliseret på tværs af arbejdspladser. Pludselig er personaleplanlægning blevet noget, der er diskuteret centralt, hvilket ikke er godt for virksomhederne”, siger han. 

 

Arbejdsmiljøet bliver vigtigt for akademikerne

Han er overbevist om, at arbejdsmiljø bliver et stort fokuspunkt i akademikernes lokaloverenskomster.

”Arbejdsmiljø er et stort fokus for akademikerne, når der næste gang skal forhandles lokaloverenskomster. Der er undersøgelser, der viser, at medlemmerne forventer af deres fagforening, at den hjælper med at få et bedre arbejdsmiljø”, siger han og fortsætter:

”Mange akademikere har ikke ondt i ryggen, de har ondt i ledelsen, og det kan være dræbende for produktiviteten”.

Henning Jørgensen mener også, at fleksibilitet kommer til at få en betydelig rolle i forhandlingerne.

”Jeg tror, at vi i stigende grad vil se et større ønske om fleksibilitet hos arbejdstagerne. Det er vigtigt for medarbejderne, at de kan arbejde, så det passer deres livsperspektiv lige nu, og derfor tror jeg også, at man vil se det i de lokale overenskomster for akademikere”, siger han.

Hovedpunkter i industriens overenskomst 2020:

  • Mere barsel til mænd. Mænds øremærkede betalte barsel stiger fra 5 til 8 uger.
  • Løn under sygdom forlænges fra 9 til 14 uger.
  • Fritvalgskontoen stiger fra fire til syv procent. Syv procent af den ferieberettigede løn kan nu bruges på flere forskellige måder. Arbejdstageren kan for eksempel vælge at få det udbetalt som løn eller at få det udbetalt som pension. Den højere procentdel gør, at der er større fleksibilitet for arbejdstagerne.
  • Mindstelønnen stiger 7,50 kr. frem mod 2023. Det er dog usikkert, hvor meget det vil påvirke virksomhederne, da det er de færreste, der er på mindsteløn.

Kilde: Politiken