Dansk Magisterforening

Forskning: Jobcenterets aktivering hjælper ikke kontanthjælpsmodtagere i arbejde

© Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Vejledning og opkvalificering er blandt de mest udbredte aktiveringstilbud blandt jobcentrene i Danmark, men de har ikke nogen markant effekt. Det viser ny rapport fra Rockwool Fonden.

Når en kontanthjælpsmodtager bliver vejledt og kommer på kurser gennem jobcenteret, så gør det - i bedste fald - en meget lille forskel for, om personen kommer i arbejde igen. Det viser en ny analyse foretaget af Rockwool Fonden.

”Aktivering kan virke ved at fjerne barrierer for den arbejdsløse, som gør, at de kan komme ud på arbejdsmarkedet igen. Det kan fx være motivationen for at arbejde. Analysen viser, at det ikke var tilfældet for meget af den aktivering, der var før 2011”, siger ph.d. Anders Bruun Jonassen, der har været med til at foretage analysen.

Analysen tager udgangspunkt i en reform fra 2011, der betød, at færre kontanthjælpsmodtagere fik tilbud om aktivering. Det har gjort det muligt at sammenligne beskæftigelsesprocenten før og efter

Hvor mange kontanthjælpsmodtagere der kom i job før- og efter reformen. Billede: Rockwool Fonden

Til gengæld kommer fem procent af de kontanthjælpsmodtagere, der har været i virksomhedspraktik i job hos deres værtsarbejdsplads efterfølgende.

De opgørelser, der har været af virksomhedspraktik, har kigget på den efterfølgende beskæftigelse, men man skal være varsom med at give virksomhedspraktik hele æren for den beskæftigelse, mener Anders Bruun Jonassen.

”I vores studie knytter vi den efterfølgende beskæftigelse til der, hvor aktiveringen har fundet sted. Tallene for virksomhedspraktik og løntilskud viser, at det er, deltagerne i disse aktiveringsprogrammer, der klarer sig bedst, når de skal ud og få et job efter. Det er dog også dem, som allerede har de bedste muligheder for at komme i job, som deltager i disse forløb”, siger han.