Nationalmuseet mangler 60 millioner kroner. Alligevel er TR ikke bekymret for fremtiden.
© Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Corona har kostet næsten halvdelen af Nationalmuseets indtægter i år. Alligevel er tillidsrepræsentant ikke nervøs for fyringsrunder.
Nationalmuseet går ind i 2021 med 60 millioner kroner i underskud på dette års budget.
Ligesom det er tilfældet på mange andre danske kulturinstitutioner, har corona kostet dyrt i tabte billetindtægter. Det er især de udeblivende turister, der har ramt Nationalmuseet hårdt.
”Årsagen til det dårlige resultat er manglende indtægter, især i entré og manglende indtægter i museets butikker og caféer. Det skyldes hovedsageligt, at Nationalmuseet i København er afhængigt af turister, særligt udenlandske. I højsæsonen er vi oppe på 60 procent udenlandske turister. De er helt udeblevet i år”, forklarer Jesper Stub Johnsen, vicedirektør for forskning, samling og bevaring, til Sciencereport.
TR: Ikke bekymret
Selvom der er blodrøde tal på bundlinjen, så er tillidsrepræsentant Poul Grinder-hansen ikke nervøs.
”Som medarbejder kunne man jo frygte, at man ville skære i personalet. Men jeg er ikke nået til et punkt, hvor jeg er bekymret”, siger han til DM Akademikerbladet.
”Det har ikke været nogen hemmelighed, at der ville komme et kæmpe underskud i år, og det er min forventning, at man fra statens side vil ende med at kompensere udgifterne til museet, så det kan løbe rundt. Derfor går jeg ikke rundt og er bekymret endnu”, siger Poul Grinder-Hansen.
Han regner heller ikke med, at corona-situationen kommer til at trække spor på Nationalmuseet i længere tid.
”Jeg ser ikke, at der behøver at være nogen som helst problemer for Nationalmuseet. Det er jo i mine øjne det samme problem, som alle andre institutioner og museer er ramt af. På den måde er det ikke specielt. Det handler jo ikke om, at Nationalmuseet laver ting, som folk ikke gider at se. Det handler om, at folks forbrugsmønstre er ramt i denne tid”, siger Poul Grinder-Hansen.
Han håber på snarlig afklaring fra politisk hold.
”Vi er et statsmuseum, og det vil sige, at hjælpepakker, som har været udgivet til gavn for andre museer omkring i landet, ikke blevet rullet ud for os. Museets ledelse forventer, at kulturministeriet på et tidspunkt ser på de statslige museer”, siger Poul Grinder-Hansen.
Håber på bedre besøgstal til sommer
Indtil der kommer afklaring fra regeringen om kompensation til de statslige museer, så er der fortsat en række usikkerheder. Vicedirektør Jesper Stub Johnsen forbliver håbefuld, siger han til Sciencereport.
”Vi regner ikke med, at publikum kommer tilbage i stort tal lige med det samme. Måske ser det bedre ud til næste sommer, og måske skal vi helt hen til 2023, før det ligner et normalt billede. Vi har en stor vikingeudstilling, som åbner til sommer, og som forhåbentlig kan tiltrække mange danskere, der foretrækker at blive i Danmark og gerne vil til København. Det er helt klart vores mål, så vi håber, at flere danskere lægger vejen forbi os”, siger Jesper Stub Johnsen.