Dansk Magisterforening

Må din arbejdsgiver kræve, at du er vaccineret mod corona?

Lars Qvistgaard, formand i Akademikerne © Ulrik Jantzen

Corona
Del artikel:

Dansk Industri vil have klart svar på, om arbejdsgivere må kræve, at ansatte bliver vaccineret mod corona. Fornuftigt, mener Akademikerne, som dog advarer mod et generelt krav: "Et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, hvis man i praksis siger, at alle på arbejdsmarkedet skal vaccineres".

I al hast vedtog Folketinget i november, at arbejdsgivere nu kan pålægge medarbejdere at blive testet for corona, hvis det er sagligt begrundet.

Men det er ikke nok, mener Dansk Industri, der vil have afklaret, om det samme gælder for vacciner. Kan virksomhederne kræve, at de ansatte bliver vaccineret med en kommende coronavaccine?

”Lovgrundlaget bør blive skabt klart og tydeligt, så alle, uanset om man er kunde eller medarbejder, ved, hvad man har at forholde sig til. Vi skal ikke stå i den situation om et halvt år, hvor vi reelt ikke ved, hvad man som selskab kan kræve af sine ansatte og sine kunder. Det bør være krystalklart, så vi undgår retssager og tvivl og alt muligt andet”,  har underdirektør Kim Haggren sagt til Politiken.

Det er fornuftigt at få den sag afklaret nu, for spørgsmålet vil uundgåeligt komme, når en vaccine er klar, mener Akademikernes formand, Lars Qvistgaard. 

Han kan godt se for sig, at det i specifikke situationer er fornuftigt, at arbejdsgiverne kan stille krav om en vaccination. Men det må aldrig gælde hele arbejdsmarkedet, mener han.

Det ville være et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, hvis man i praksis siger, at alle på arbejdsmarkedet skal vaccineres, også selv om man ikke selv ønsker det

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne

”Det må ikke blive et carte blanche til, at det bare altid kan stilles som krav til alle ansatte. Der skal være en konkret sundhedsmæssig vurdering af den funktion, man skal udføre. Betyder jobbet, at der er særlig stor risiko for at få corona, hvis man ikke er vaccineret? Hvis ja, kan man stille krav om det fra arbejdsgivers side, såfremt det også er myndighedernes vurdering”, siger Lars Qvistgaard.

"Det ville være et voldsomt indgreb i den enkeltes frihed, hvis man i praksis siger, at alle på arbejdsmarkedet skal vaccineres, også selv om man ikke selv ønsker det”.

Akademikerne: Vi skal træde varsomt med at stille krav om vaccine

Arbejdsgivere kan allerede i dag stille krav til, at den enkelte medarbejder er vaccineret mod bestemte sygdomme, hvis der er gode sundhedsmæssige årsager, der knytter sig til en bestemt jobfunktion.

”Det er faktisk allerede reguleret af Arbejdstilsynet, der for eksempel stiller krav om, at kloakmedarbejdere, som skal i tæt kontakt med spildevand, skal have en stivkrampevaccination. På den måde er det ikke uden fortilfælde at stille den her slags krav”, siger Lars Qvistgaard.

”Men man skal træde varsomt, når man begynder at fastlægge krav til, hvad medarbejderne skal kunne fremvise af vaccinationer for at kunne udføre sit arbejde. Og jeg kan ikke se for mig, at der bliver indført noget, som udelukker nogen fra hele arbejdsmarkedet, hvis de ikke er vaccineret”, siger han.

Mange arbejdspladser tilbyder i dag influenzavaccine, men det er ikke en forudsætning for at kunne få lov at gå på arbejde. Lars Qvistgaard forventer, at lignende ordninger med coronavacciner også vil være baseret på frivillighed.

Fakta: Lov om coronatest af ansatte

Den 19. november vedtog Folketinget, at virksomheder kan pålægge ansatte at blive testet for COVID-19 og få resultatet at se.

Det kræver dog en saglig begrundelse. Det kan for eksempel gøres for begrænse smitte af corona, sikre arbejdsmiljøet eller af hensyn til driften i virksomheden.

Testen skal så vidt muligt foretages i arbejdstiden, og hvis det ikke er muligt, skal der betales løn for den tid, det tager at blive testet.

Loven gælder frem til 1. juli 2021, hvor den automatisk ophæves.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet. Se lovteksten her.